Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2019 07:52

Що таке авторизований економічний оператор, та навіщо він нам?

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Продовжуючи тему реформування митниці, сьогодні хотів би розповісти вам про ідею запровадження в Україні нової інституції авторизованого економічного оператора.

Продовжуючи тему реформування митниці, сьогодні хотів би розповісти вам про ідею запровадження в Україні нової інституції авторизованого економічного оператора.

Що це за інститут? Чому він з’явиться в Україні? Яким чином він посприяє покращенню роботи митниці та розвитку бізнесу? І врешті-решт, як саме підприємству отримати статус такого оператора? На  ці питання я сьогодні надам відповідь.

Що це за інститут?

Для початку розкажу вам трохи історії. Концепцію такого економічного оператора було запроваджено у 2005 році, засновником стала Всесвітня митна організація, яка ухвалила Рамкові стандарти безпеки і полегшення світової торгівлі і розробила концепцію авторизованого економічного оператора.

Авторизований економічний оператор – це насамперед підприємство, якому органами доходів і зборів виданий сертифікат – на спрощення митних процедур, про безпеку і надійність.

Сертифікат може отримати підприємство, яке виконує будь-яку роль в міжнародному ланцюзі поставок (виробник, експортер, імпортер, митний представник, перевізник, експедитор, власник митного складу).

Вважається, що отримати статус авторизованого економічного оператора – це отримати найвищий ступінь довіри митниці до підприємства і, як наслідок, отримати найбільший перелік пільг і спрощень митних формальностей для підприємства.

Чому він з’явиться в Україні?

Відповідно до однієїз умов, що прописані в Угоді «Про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», українське митне законодавство має поступово наближуватися до митного законодавства ЄС на основі принципу найкращих зусиль. Водночас одним із етапів адаптації є запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора.

І зараз, коли наш уряд планує провести певну реформу митних і податкових органів, впровадження в Україні такого оператора було б дуже доречним.

Які переваги та права матиме такий оператор?

Оператор, який вже матиме сертифікат, користуватиметься такими перевагами:

- виконання митних формальностей щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення в першочерговому порядку;

- зниження ступеня ризику автоматизованою системою митного оформлення для визначення переліку митних формальностей при здійсненні митного оформлення;

- використання спеціально визначеної смуги руху в пункті пропуску через державний кордон України для переміщення автомобільних транспортних засобів комерційного призначення;

- використання національного логотипу авторизованого економічного оператора.

Також він матиме право на спеціальні спрощення, наприклад:

- загальна фінансова гарантія;

- самостійне накладення пломб спеціального типу;

- процедура спрощеного декларування;

- процедура випуску за місцезнаходженням.

Які переваги від запровадження нової інституції матиме митниця та бізнес?

Прийняття такого законопроекту та заснування авторизованих економічних операторів забезпечить насамперед надання суттєвих спрощень митних формальностей для підприємств з високим ступенем довіри, які сформували її протягом тривалих років.

Також з появою нової інституції почнеться закладання підвалин для майбутнього визнання статусу авторизованих економічних операторів, що надається митними органами України, органами країн ЄС, та забезпечить участь українських операторів у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів відповідно до вимог Рамкових стандартів ВМО.

Ну і, звісно, це підвищення здорової конкурентоспроможності українських підприємств на зовнішньому та внутрішньому ринку.

Ну і тут постає питання: як же отримати статус такого оператора?

Самим законопроектом визначено певні критерії, яким має відповідати підприємство для отримання статусу. Оцінку відповідності критеріям проводять органи доходів і зборів. Критерії такі:

- дотримання положень законодавства України, насамперед з питань митної справи;

- задовільна система ведення комерційної і транспортної документації;

- платоспроможність;

- забезпечення практичних стандартів компетенції або професійної кваліфікації (тільки для сертифіката на спрощення митних процедур);

- дотримання стандартів безпеки та надійності (тільки для сертифіката про безпеку і надійність).

Чи стане розбудова нової інституції вирішенням всіх проблем? Ні, але сьогодні, коли нам вкрай важливо рекламувати Україну, збільшувати рівень довіри та демонструвати, що наш сервіс, товари, бізнес нічим не гірший, ніж в країнах ЄС – цей інструмент стане чудовим першим кроком до подальший дій!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]