Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2018 07:26

Венчурне інвестування: про стартапи, блокчейн проекти та ІТ-сферу

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Сьогодні реалізувати можна все, були б ідеї та гроші. І якщо такі ідеї до вас в голову не приходять, значить ваша роль – інвестиції.

Сьогодні у світі кожного дня народжуються бізнес-ідеї: починаючи з найпримітивніших (надання будь-яких послуг чи продаж товарів) до найризикованіших та найкреативніших (наприклад, їстівні пакети, механізм зі складання брюк, кросівки з сонячними батареями, що заряджають iPhone, та навіть польоти на Марс).

Сьогодні реалізувати можна все, були б ідеї та гроші. І якщо такі ідеї до вас в голову не приходять, значить ваша роль – інвестиції, які зроблять найважливіше – дадуть життя ідеї, перетворять в проект, а потім і в бізнес, який принесе чималі гроші та стане відомим на весь світ.

Фінансування ідей – це венчурне інвестування. Його головна і принципова відмінність від традиційних інвестицій полягає в тому, що кошти можуть надаватися під перспективну ідею без гарантованого забезпечення наявним майном або іншими активами підприємця. Єдиною заставою слугує спеціально обумовлена частка акцій у вже існуючій або лише створюваній фірмі. Венчурний інвестор не намагається придбати контрольний пакет акцій. Він розраховує, що керівники компанії, маючи контрольний пакет акцій, збережуть стимули для активного розвитку свого бізнесу.

По всьому світу з появою компаній-гігантів та цікавих і перспективних бізнес-ідей венчурне інвестування стало дуже вигідним напрямком і залишається популярним серед країн з розвиненою економікою та бізнес культурою.

Що ж з венчурним інвестуванням в Україні?

Загалом форм венчурного інвестування існує досить багато, але специфіка українського постприватизаційного акціонерного капіталу диктує переважання інвестиційного кредиту – від вкладень в спеціально випущені під проект облігації до прямого інвестиційного кредитування через венчурні фонди.

Найчастіше функцію венчурних капіталістів в Україні виконують компанії з управління активами.

Чому? Бо фонди не сплачують податок на прибуток, а отже, доки кошти інвестора знаходяться у фонді, вони дають приріст, який не оподатковується з боку держави. Податок інвестор сплачує тільки після отримання доходу шляхом продажу акцій / інвестиційних сертифікатів фонду. Інвестори фонду є його співвласниками, вони отримують весь дохід від інвестицій за винятком витрат, пов’язаних з управлінням інвестиційним фондом. В основному в Україні інвестують у будівництво, торгівлю, готельний і туристичний бізнес, агробізнес, страхування, інформатизацію.

Обсяг венчурних інвестицій в українські стартапи минулого року зріс втричі, склавши 300 мільйони доларів. І я впевнений, що він продовжує зростати, бо галузей та напрямків для інвестування з кожним роком стає все більше.

Ці питання ми обговорювали на UkrFinForum18. І дійшли висновку, що сьогодні завдяки сучасній інфраструктурі заснувати компанію будь-де набагато легше, ніж це було у Силіконовій( Кремнієвій) долині на початку двохтисячних років, і якщо вони змогли, то сьогодні перед Україною відкриті всі двері.

Наша проблема зараз не в тому, що немає ідей і стартапів. зараз немає людей, які готові вкласти власні кошти. Кожного року з України їдуть сотні і тисячі людей, які мають освіту, ідею і розуміння того, як втілити цю ідею в життя. Але через нестачу фінансування та бюрократичні процедури в Україні вони тікають за кордон. В наших силах сьогодні зупинити це, повірити та інвестувати. Тільки замисліться: сьогодні 75% компаній зі списку Fortune 500 на даний момент не існують де-факто, але вони потенційно вже приносять прибуток своїм інвесторам.

Зараз наше головне завдання – створення сприятливих умов для роботи в Україні, яке зупинить міграцію ідей та стартапів. Провідними секторами для венчурного інвестування в Україні є агротехнології, кібербезпека та інфраструктурні рішення для технології блокчейн. Упродовж наступних двох років в Україні буде п'ять компаній технологічного сектору вартістю понад $1 млрд, тоді як в усій Європі півтора роки тому налічувалося лише 20. ІТ – це наша «родзинка», наша молодь добре кваліфікується на цій галузі і ми повинні розуміти, що за цим майбутнє.

Україна є єдиною країною світу, де ІТ-сектор було створено за нульової підтримки держави на чистому ентузіазмі, але час вже уряду та венчурним інвесторам підтримати та посприяти подальшому його розвитку шляхом надання податкових пільг, створюючи фонди фондів, підтримуючи технічну освіту та стимулюючи залучення іноземного капіталу в Україну.Бо ми маємо перспективи, ми маємо умови, але чогось втрачаємо ці можливості. Варто бути уважним, цікавитись, бути в курсі останніх новин та подій та не забувати вірити в українське.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]