Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2018 07:36

Хто відповість за 500 000 тонн кругляків та коли контрабанда лісу припиниться

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Питання «контробандної» деревини викликало неабиякий розголос. Причина – новий закон, який був прийнятий минулого тижня.

Питання «контробандної» деревини викликало неабиякий розголос. Причина – новий закон, який був прийнятий минулого тижня. Попередньо я вже розповідав про те, яку помилку зробили ЗМІ, коли вирішили розповісти громадськості про «новели» нового закону. А ось сьогодні давайте детально та раціонально поглянемо на питання українського лісу і деревини, та чи допоможе новий закон вирішити проблеми лісу, які ми маємо на сьогоднішній день.

Що ми маємо?

Ситуація з українською деревиною є насправді критичною. А контрабанда, тему якою підняли тільки сьогодні, відбувається в західній Україні вже роками. Зокрема, оцінити масштаби контрабанди лісу можна за даними Євростату. За їхніми показниками, минулого року, коли у нас вже діяв мораторій, з України було ввезено 500 тисяч тон лісу-кругляку. В той самий час за офіційними українськими даними, на експорт відправили всього 11 тисяч тон деревини. Різниця суттєва, чи не так?

Прогалинами у законодавстві та відсутністю контролю з боку держави користувались усі, хто мав доступ до деревини та мав реальну можливість перепродати кругляк за кордон. За мінімальними підрахунками, в минулому році за кордон нелегально продали деревини на 1 млрд. євро. Схем, які діяли в обхід прикордонної та митної служб, було дуже багато. Кожного разу «досвідчені» контрабандисти знаходили все нові шляхи для вивозу деревини за кордон, а за умов незначної відповідальності й мінімального контролю з боку держави – це було і не так вже складно.

Все змінилось після проголошення урядом програми, спрямованої на протидію контрабанді та викриття найпопулярніших схем, якими користувались шахраї. Торкнулось це питання й контрабанди лісу. Вона тимчасово сповільнилась – після того, як уряд дозволив Нацполіціі цілодобово бути присутніми на митних пунктах і допустив її до митних баз даних.

Тоді почалися ретельні перевірки всіх лісгоспів країни, правоохоронці шукали конкретні дані за накладними: хто їх підписував, хто відвантажував ліс, який митник і на якій митниці оформляв, через які пункти пропуску проходила ця контрабанда. Але покарати винних та постійно знаходитись на пунктах митного контролю – це не вихід з ситуації. Тож уряд пішов далі.

І ось вже на початку вересня прийняли той самий законопроект, який повинен підсилити відповідальність за незаконний вивіз деревини та ввести ряд нових квот на продаж лісу-кругляку. А це, як відомо, завжди супроводжується корупційними ризиками. Такий підхід, своєю чергою, ставить під сумнів реальний механізм протидії контрабанді, адже саме квоти дають можливість підміни звичайних дров (вивіз яких є дозволеним) на кругляк, який і є предметом контрабанди.

Як цьому запобігти?

Ретельніше перевіряти деревину на митниці, контролювати усіх постачальників, цікавитись інформацією, якою володіє Євростат, бо їм не має сенсу працювати на показник, а надіслати запит та отримати інформацію – не так вже і складно. Ну і, звісно, бути уважними до ТН ЗЕД. Зокрема експорт деревини під цими кодами заборонено:

- 4401100001 деревина паливна у вигляді колод, полін, гілок, в'язок хмизу чи в аналогічних видах, деревина паливна у вигляді колод довжиною до 1 м або розколотих колод і полін.

- 4401100009 деревина паливна у вигляді колод, полін, гілок, в'язок хмизу чи в аналогічних видах, й інша.

Якщо виконувати елементарні правила, бути уважними, а головне – мати бажання зупинити контрабанду, то все реально, і все в наших руках.

А далі нас чекає ще один етап – відновлення лісу, що лише планується нашим урядом. Що ж, далі буде, але то вже зовсім інша історія.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]