Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2012 16:12

КС: "Happy Birthday, Mr. President!"

Міністр юстиції України (2014-2019)

Не минуло навіть кількох днів відтоді як Конституційний суд необґрунтовано заборонив знімати недоторканість із президента та суддів, як на-гора вийшло чергове рішення.

Не минуло навіть кількох днів відтоді як Конституційний суд необґрунтовано заборонив знімати недоторканість із президента та суддів, як на-гора вийшло чергове рішення. Цього разу – стосовно процедури обрання та звільнення голови Верховної Ради.
Так, сьогодні голова КС Анатолій Головін оприлюднив рішення, згідно якого призначення та звільнення спікера бюлетенями визнане неконституційним. Такий висновок судді пояснили тим, що нібито таємне голосування не гарантує відкритості в роботі парламенту.  Тобто, якщо вірити суддям, то виходить, що існуюча до цього часу процедура, якою успішно користувалась Верховна Рада вже не один рік, насправді порушує Конституцію України. Одразу виникає запитання: чому досі цього ніхто не помічав і тільки минулого тижня депутати-регіонали таки розгледіли «помилку» у регламенті ВР і вирішили направити до Конституційного суду відповідне подання?  
Відповідь – очевидна. У такий спосіб провладна більшість хоче «закріпити» свої позиції у парламенті, обравши спікером свою людину, яка без жодних коментарів підписуватиме протягнуті Партією регіонів закони. Оскільки нинішній спікер категорично відмовився візувати скандальну мовну ініціативу Ківалова-Колісніченка, яку намагалися прийняти у незаконний спосіб регіонали.
Окрім того, викликає неабияке здивування шалений поквап служителів Феміди, які фактично винесли рішення лише за три дні. Це справді безпрецедентна подія за всю історію КС. Адже, згідно регламенту Конституційного суду, за цей час справи лише реєструються в канцелярії і навіть не встигають потрапити до судді-доповідача.  
Тож підіб’ємо підсумки - своїм сьогоднішнім рішенням КС дозволив звільнити Володимира Литвина з посади голови Верховної Ради простим голосуванням парламентарів та у такий же спосіб обрати «угодного» чинній владі спікера. Єдине, чого не вистачає в цьому документі, - останньої фрази, яка б розставила всі крапки над «і»: «З Днем Народження, Вікторе Федоровичу!». І підпису – «Завжди ваші. Судді».
Щодо подальшого розвитку подій сумнівів не виникає: вже в кінці липня, зібравши позачергову сесію Верховної Ради, чинна влада зможе сповна скористатися антиконституційним подарунком Конституційного суду.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]