Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2012 18:13

ПР вирішила сколотити статки на суднобудівництві?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Події цього тижня у парламенті та під його стінами стали апогеєм цинізму, беззаконня та відвертого знущання можновладців над власним народом.

Придушення мирної демонстрації за допомогою щитів та сльозогінного газу, зламані ребра демонстрантів… Після таких дій вже ні у кого не виникне сумнів – кримінально-олігархічний режим не гребує жодними методами задля досягнення власних забаганок.
Але це лише верхівка айсбергу, тому давайте спробуємо розібратися, що врешті решт відбувалося протягом останніх днів безпосередньо у стінах парламенту?!
Виявляється, баталії під ВР були не чим іншим, як прикриттям для оковідведення від чисельних злочинних та лобістських ініціатив чинної влади.
Однією з них є ухвалений провладною більшістю у першому читанні законопроект про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості (№ 10360).
Так, у законопроекті пропонується запровадити у суднобудівній галузі України економічний експеримент терміном до 2018 року. Офіційна мета цієї ініціативи – створити сприятливі умови для розвитку та ефективного використання виробничого потенціалу суднобудівних підприємств і поліпшенню їхнього фінансового становища. Одним словом – законопроект має відродити суднобудівну галузь України.
Для цього у документі передбачені відповідні заходи та механізми підтримки. По-перше, суднобудівним підприємствам спишуть усі існуючі борги, які вони матимуть станом на 1 липня 2012 року. По-друге, їх звільнять від сплати податків на 6 років – до 2018 року включно. Окрім того, підприємства будуть звільнені від оплати мита та податку на додану вартість за ввезення в Україну необхідних устаткування та товарів. У тому ж разі, якщо у суднобудівельників виникне потреба у отриманні кредитів на розвиток виробництва, то держава частково візьме на себе відсоткову ставку кредиту. Тобто, якщо, наприклад, підприємство візьме кредит під 10% річних, то 5% компенсуватиметься з держбюджету.
Насправді, зміни позитивні - суднобудівельну галузь України вже давно треба було б реанімувати. Якби не одне «але» - дуже вже цей законопроект нагадує схему, яку нещодавно провернула чинна влада із підприємствами, які виробляють «сонячну» електроенергію. Починалося все так само – аналогічні пільги, роки без податків та компенсація кредитних відсоткових ставок. От тільки, у що це вилилося на сам кінець – вже відомо усім – перспективну «сонячну» галузь взялися розробляти самі ж ініціатори законопроекту про її розвиток, заробивши на цьому вже не один мільярд.
Тому досить легко спрогнозувати подальший розвиток суднобудівельної галузі: далі держава має виділити кілька мільярдів гривень інвестицій для підприємств та віддати у оренду на десятки років за символічні копійки значну морську акваторію. І тільки після цього, коли вже всі можливі державні кошти будуть безповоротно вкладені у цю галузь, з’ясується, що всю її «курує» хтось із «верхівки» чинної влади. 
Як доводить практика, усі економічні експерименти Партії регіонів – це лобіювання власних інтересів державним коштом. Одні й ті ж сценарії, одні й ті ж силові методи їх впровадження в життя – більшого беззаконня, ніж під час перебування при владі регіоналів, Україна досі не бачила.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]