Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2012 17:50

Скільки владу не годуй – їй все мало!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого тижня провладні парламентарі прийняли, а президент підписав скандальний законопроект про внесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік, таким чином збільшивши його витратну частину на 33,3 мільярди гривень.

Минулого тижня провладні парламентарі прийняли, а президент підписав скандальний законопроект про внесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік, таким чином збільшивши його витратну частину на 33,3 мільярди гривень. Проте тут доцільніше було б сказати так: збільшивши цьогорічний прибуток провладних посадовців та депутатів на 15,1 мільярд гривень. Оскільки лише половина передбачених законом  коштів піде безпосередньо за їх цільовим призначенням – на фінансування соціальних ініціатив.
Давайте зупинимося безпосередньо на цифрах. Так, сума у 45 мільйонів гривень вже давно перебуває на слуху. Мабуть, вже кожен українець знає цільове призначення цих коштів – їх додатково виділять на оздоровлення і перельоти вищих посадовців та на матеріально-технічне забезпечення Кабміну.
Проте решта цифр вже прийнятого закону не менш цікава і вражає своїм неприхованим цинізмом. Зокрема, 180 мільйонів гривень цьогоріч додатково виділять Державній судовій адміністрації України, з яких 3 мільйони гривень піде на забезпечення голів судів урядовим зв’язком. Залишається лише здогадуватися, що то буде за диво-зв'язок за таку ціну. Ясно одне – він буде слугувати для якнайшвидшої комунікації судів із Банковою для блискавичного виконання служителями Феміди вказівок згори.
Ще 775 мільйонів гривень передбачено Міністерству екології на розвиток мінерально-сировинної бази. А простіше кажучи, ці кошти підуть на розробку перспективних на видобуток нафти та газу ділянок. Враховуючи те, що нині всі діючі родовища вже «контролюються» приватними наближеними до чинної влади особами,в уяві одразу складається повна картина майбутніх дій чинної влади. Покроково це матиме такий вигляд: коштом бюджету розроблять кілька нафтородовищ, приймуть новий законопроект про їхній продаж, проведуть тендер «для своїх» та просто передадуть перспективні родовища до рук провладних олігархів.
Ось так насправді виглядає закон, основною метою якого, за словами чинної влади, було забезпечення коштами усіх обіцяних соціальних ініціатив. І це лише кілька цифр із усіх, що були приховані за гарною метою. В цьому документі є ще дуже багато цікавого. Зокрема, 5 мільярдів гривень, які виділять Міністерству фінансів України без будь-яких обґрунтувань та розрахунків; 1,5 мільярда гривень, що підуть на популяризацію та фінансування передвиборчих обіцянок Партії Регіонів в окремих містах України; 300 мільйонів гривень – на забезпечення виконавчої влади в областях …
Виходить, що прийнятий законопроект №10317 направлений зовсім не на фінансування соціальних ініціатив, по суті – це перший транш для оплати передвиборної агітації регіоналів. Тільки от спонсором політичної гри провладної партії чомусь виступив український народ, який на даний момент не те що не довіряє чинній владі, а вже відверто її зневажає.
Насправді, альтернатива щодо залучення коштів для фінансування саме соціальних ініціатив, а не вкладання чергових товстих пачок купюр до кишень провладних посадовців, існує. Відповідний законопроект протиставив владному лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк. Він передбачає перерозподіл додаткових надходжень до Державного бюджету України на соціальні потреби населення. Згідно даного законопроекту, окрім передбачених Кабміном 18,2 мільярдів гривень, соціальна сфера додатково мала б отримати майже 40 мільярдів гривень. 24 мільярда з яких – це повернення за ініціативою Арсенія Яценюка до бюджету безпідставно списаної минулого року заборгованості підприємствам паливно-енергетичного комплексу, якими володіють олігархи з Партії Регіонів.
Так, запропонований Арсенієм Яценюком законопроект дозволив би додатково виділити 3 мільярди гривень на галузь охорони здоров’я; 1 мільярд гривень на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям; 1 мільярд гривень на забезпечення житлом інвалідів війни та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 1 мільярд гривень на надання роботодавцям дотацій для забезпечення молоді першим робочим місцем.
Законопроект Арсенія Яценюка провладна більшість відхилила, передбачивши на соціальне забезпечення українців у бюджеті 2012 року мінімальні крихти. Натомість себе регіонали, як завжди, не образили. Але, як кажуть, на ворі шапка горить – приховати системне розкрадання державного бюджету чинна влада вже не в змозі. Тому регіонали вирішили йти «ва-банк» - на сам кінець власного перебування при владі «почистити» кишені звичайних українців «під нуль», а далі – будь, що буде. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]