Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2012 14:31

Увага! Увага! Розпродаж облгазів! Не більше 5 в одні руки!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Все менше й менше часу залишається до старту чергової афери чинної влади – приватизації газорозподільних та газопостачальних товариств.

Все менше й менше часу залишається до старту чергової афери чинної влади – приватизації газорозподільних та газопостачальних товариств. Так, вже за місяць розпочнеться «великий весінній розпродаж» для обраних, тобто – для провладних олігархів.
Підготовка до «часу «Ч» розпочалася ще минулого року. Тоді Кабінет міністрів України своєю постановою №1053 зобов’язав Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» передати в місячний строк Фонду державного майна пакети акцій 48 обл- та міськгазів для подальшої приватизації. А в кінці січня 2012 року Фонд держмайна України затвердив план продажу пакетів акцій газорозподільних та газопостачальних товариств, що належать державі. Старт «розпродажної кампанії» припадає на початок травня.
Відразу привертає увагу одна особливість прийнятого плану – на все про все знадобиться лише три місяці. І це враховуючи те, що для проведення прозорого конкурсу потрібно здійснити низку кропітких дій: провести незалежний аудит, аби визначити ринкову вартість підприємства, визначити умови конкурсу, а також вивчити усі майбутні пропозиції. Погодьтесь,  всього за три місяці це об’єктивно неможливо зробити. Виглядає все це як чергова спроба дерибану ласих шматків державної власності. Цілком зрозумілий і  подібний поспіх можновладців – не за горами парламентські вибори, а от рейтинг провладної партії катастрофічно падає. Тому і намагаються якнайшвидше «на прощання» набити свої кишені.
Враховуючи стиль роботи чинної влади, найімовірніший розвиток подій у даному питанні - Уряд разом із Фондом державного майна штучно створять такі умови приватизації, які є найбільш сприятливими для нинішніх власників облгазів – бізнес-структур, наближених до влади. Таким чином, всі газові підприємства України зосередяться в одних руках. А найголовнішою проблемою за таких обставин стане  неминуче підвищення ціни на газ для населення.
 Окрім того, немає жодних гарантій, що тарифи та умови оплати для всіх будуть однаковими. А це відкриває можливість для чергової протизаконної діяльності – так званого «енергетичного рекету». Приміром, комусь із нинішньої владної верхівки впаде в око якийсь завод чи підприємство. І вже завтра його власнику можуть повідомити, що газ для нього дорожчає на 50%. Відтак, буде створено ефективний механізм нарощення заборгованості та доведення підприємства до банкрутства.
У народі кажуть: «Перед смертю не надихаєшся». Проте чинна влада всіляко намагається спростувати цю тезу, із новими силами похапцем розкуркулюючи останнє державне майно. У такий спосіб провладні депутати намагаються забезпечити собі безбідне майбутнє фактично за рахунок звичайних українців, розуміючи, що кінець їхньому перебуванню на «місці під сонцем» прийде із парламентськими виборами.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]