Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2011 18:02

В НБУ вину за ксерокопіювання паспортів повісили на комерційні банки

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вимога щодо ксерокопіювання паспортів при обміні валют офіційно не скасована, всі претензії щодо цієї процедури треба пред’являти комерційним банкам, а не НБУ. Про це сьогодні заявили представники Нацбанку України у ході судового засідання по справі «Арсен

Вимога щодо ксерокопіювання паспортів при обміні валют офіційно не скасована, всі претензії щодо цієї процедури треба пред’являти комерційним банкам, а не НБУ. Про це сьогодні заявили представники Нацбанку України у ході судового засідання по справі «Арсеній Яценюк проти Нацбанку» за паспортизацію валютообмінних операцій.

Моя хата скраю, нічого не знаю. Така станом на сьогодні офіційна позиція НБУ. Як з’ясувалося у ході першого судового засідання, представники Нацбанку не можуть навіть юридично грамотно аргументувати та пояснити власні дії, не кажучи вже про те, щоб відповідати за них. Так, за їхніми словами, заява Голови НБУ пана Арбузова  про призупинення дії постанови №278 щодо ксерокопіювання паспортів при обміні валют носить виключно політичний характер. Тоді як насправді Сергій Арбузов – не політик, а держслужбовець, який займає керівну посаду у державному органі, несе відповідальність за прийняті ним на цій посаді рішення та коментує ЗМІ всі питання, що стосуються діяльності НБУ.  
Окрім того, на суді представники Нацбанку  заперечували проти залучення близько 1000 громадян до справи, мотивуючи тим, що це не претензії до НБУ, а - до конкретних комерційних банків. Тобто, з їхніх слів виходить, що приватні банки самостійно вирішили копіювати паспорти громадян при обміні валют і ні про яку постанову НБУ і мова не йде. Ситуація до відчаю смішна та нагадує відмовки злочинця, якого спіймали на гарячом – вина очевидна, проте він продовжує це заперечувати.
Тому хочу нагадати представникам НБУ: вимога щодо ксерокопіювання паспортів під час валютообмінних операціях висувається комерційними банками на підставі саме постанови Національного банку №278. Фактично ж представники Нацбанку сьогодні визнали, що вимога щодо ксерокопіювання паспортів не скасована. Проте вони запевнили, що зміни готові й лежать на підпису в правлінні НБУ. Наступного засідання НБУ має продемонструвати підписаний документ, або всі заяви керівництва Нацбанку залишаться черговим блефом.
Нагадаю, сьогодні Окружний адміністративний суд Києва залучив до справи проти Нацбанку за паспортизацію валютообмінних операцій близько 1000 громадян України. Вони вступили у справу на боці лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, який вимагає скасування постанови НБУ №278 про обов’язковість здійснення валютообмінних операції лише за пред'явлення паспорта. Суд також залучив до справи Міністерство юстиції України та зобов’язав його надати свою позицію стосовно правомірності оскаржуваної постанови.
 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]