Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2012 17:31

Реформа медицини: гроші зникли, 300 лікарень закрили

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минув рік відтоді, як в чотирьох областях України стартував пілотний проект реформи охорони здоров'я.


Минув рік відтоді, як в чотирьох областях України стартував пілотний проект реформи охорони здоров'я. Тоді чиновники гучно оголосили старт цієї програми, проголосивши її єдиним можливим варіантом реанімації медицини.

Експеримент передбачав створення до кінця 2014 року 4 рівнів надання медичної допомоги – первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та екстреної. А вже з 2015 року, врахувавши отримані результати, реформу охорони здоров’я за таким самим принципом чинна влада планує розпочати на всій території України. Тільки от щойно розпочавши реформу, під її прикриттям розпочалися масові закриття медзакладів. Тоді у Міністерстві охорони здоров’я пояснювали, що нібито завдяки таким заходам бюджетні кошти не будуть «розпорошуватися», а навпаки - направлятимуться на вирішення конкретних проблем. Тільки от на ділі виявилося, що проблем за рік, що минув, не те, що не поменшало, а стало значно більше. І, в першу чергу, саме з фінансуванням.

Так, в рамках експерименту Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областям та Києву були виділені у вигляді субвенцій додаткові кошти на закупівлю машин швидкої допомоги та обладнання для лікарень. Проте, згідно нещодавно оприлюдненого звіту Рахункової палати України виявилося, що жодної копійки зі 138 мільйонів гривень регіони не освоїли. І причина не в тому, що медичні заклади зазначений областей не потребують оновлення обладнання, навпаки – нині 80% медтехніки в державних лікарнях України фактично непридатні для використання. Справжня причина полягає у тому, що додаткове фінансування існує лише на папері і, скоріше за все, вже давно «освоєне» високопосадовцями. А тому ніяка нова техніка лікарням «не світить».  

Не краща ситуація склалася у лікарнях Харківщини. Там вже півроку, як простоює без діла рентгенівське обладнання вартістю 8,2 мільйони гривень, яке минулоріч було закуплене за кошти субвенції. Чому? Тому що постачальник обладнання не провів пусконалагоджувальних робіт, а місцева влада цією проблемою навіть не переймається. Тільки от через її недбальство понад 10 тисяч хворих не мали можливості пройти вкрай необхідне для них рентген-обстеження.

Якщо ж врахувати ще й те, що в першому півріччі 2012 року Міністерство охорони здоров’я недоотримало з держбюджету 374 мільйони гривень, стає зрозумілим, що обіцяна чинною владою «реанімація медицини» буде здійснена хіба що після її клінічної смерті. І саме над цим нині активно працюють урядовці. Прямим свідченням того, що в них це виходить, є статистика із найуразливішої сфери медицини – акушерства. Так, за останній рік малюкова смертність різко почала зростати. Зокрема, у «експериментальних» областях: у Вінницькій – на 10%, у Донецькій – на 25%. Тому жодні експерименти не покращать стан української медицини доти, доки влада не перестане її обкрадати.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]