Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2012 00:25

"Мажоритарний" та "списочний" депутати - в чому різниця?

Доцент, кандидат технічних наук

Так чого ж виборцям вимагати від "мажоритарного" кандидата в депутати Верховної Ради? Щоб зі знанням ситуації відповісти на це питання, виборець повинен знати тенденції розвитку свого регіону та усвідомлювати своє місце або «нішу» в поступальному прогресі

Іноді регіональні і навіть містечкові проблеми набувають загальнодержавний рівень, і тоді про них варто говорити на повний голос.

Основне питання, яке стоїть перед виборцем у передвиборчих баталіях, очевидний - за кого голосувати?

Оскільки прийнята змішана система голосування, то Верховна Рада буде нагадувати «ёрш» по сто п'ятдесят в один стакан (згадайте анекдот...). «Пропорційну» частину депутатів виборці мають можливість вибирати з ідеологічних і політичних пристрастей (про принципи складання партійних списків), а ось мажоритарників, «своїх» депутатів треба вибирати, ретельно вивчаючи їх програму. Справа в тому, що всі партії мають механізми заміни списочних депутатів, а депутати-мажоритарники вибираються на весь термін, причому виборці не можуть їх практично відкликати.

Ось пан Портников стверджує: «Голосувати треба за тих, хто готовий брати участь в декриміналізації існуючого режиму. Саме кримінальний характер влади сьогодні - головна загроза Україні ». У звичайній своїй хвацько-провокативній манері автор цитати констатує кримінальний характер влади, не турбуючись доведенням цього твердження, нехтуючи будь-якими аргументами, не наводячи, навіть, прикладів, не уточнюючи, в чому саме це проявляється, вважаючи, мабуть, що це і так зрозуміло. Припустимо, що ми повірили автору цитати відносно якостей кандидата у народні депутати… Якщо головна властивість мажоритарного кандидата - готовність до участі у поваленні режиму, то яка вигода від цього виборцям округу? А це теж не турбує політолога…

Слід зазначити, що з точки зору виборця зовсім неважливо, якої політичної орієнтації дотримується депутат-мажоритарник (далі - «депутат»). Головними є інші якості - комунікабельність (здатність знаходити «ділових друзів-партнерів»), виконання обіцянок, «прохідність». Всі, хто знаходиться у владі - крадуть, очікування чесності від депутата будь-якої політичної орієнтації - наївність, але для жителів округу лише той депутат може виявитися відповідним, який виконує свої обіцянки навіть в дрібницях. Наприклад, якщо кандидат у депутати регулярно спізнюється на зустрічі з виборцями навіть на 10 хвилин - довіри до нього не має бути, оскільки він може запізнитися і на укладення контрактів, і з початком будь-якої творчої акції або потім виправдатися тим, що десь там не склалося, тому він змушений був відкласти справу на потім. Така людина звикла дотримуватися тільки «шкірних» інтересів, а інтереси округу для нього існують тільки в період передвиборчої кампанії.

Вивчати програми депутатів найкраще шляхом порівняння з тими завданнями, які повинні бути вирішені для підвищення комфортності проживання мешканців округу, і ці завдання повинні бути відомі всім виборцям. «Свій» депутат просто зобов'язаний бути лобістом і організатором прогресивних, розвиваючих округ технологій, а коло завдань розвитку регіону найкраще визначати в рамках спеціального громадського комітету, який здійснює свою діяльність на кошти громадських фондів (як правило, це фонди місцевих «олігархів»).

Так чого ж виборцям вимагати від кандидата в депутати Верховної Ради?

Щоб зі знанням ситуації відповісти на це питання, виборець повинен знати тенденції розвитку свого регіону та усвідомлювати своє місце або «нішу» в поступальному прогресі округу. Саме тому «нарізка» округів не повинна змінюватися від виборів до виборів, а стати стабільною на багато десятиліть.

Безумовно, в усіх містах є (або не є) якісь генеральні плани розвитку, можливо, районні адміністрації теж думають над цими питаннями; обласні адміністрації, адміністрація Президента і Кабмін, якщо вони щось таке мають, то, як правило, нам про це невідомо.

Іноді якісь основні напрямки розвитку чого-небудь публікуються, але це тільки так, їх навіть підписанти не читають, ні до підписання, ні після. В усякому разі, таке припущення цілком допустимо, тому що розвиток відбувається найчастіше в інших якихось напрямках...

Регіональна влада повинна потурбуватися відстеженням тенденцій розвитку округу, сприяти позитивним і чинити опір негативним тенденціям, але у будь-якому випадку розвиваючі дії адміністрації і впливового капіталу зобов'язані доводитися до відома населення, навіть при небажанні деякої його частини.

При відстеженні тенденцій росту і розвитку повинні враховуватися географічний, кліматичний, ресурсний, екологічний і, звичайно ж, людський потенціали.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]