Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2024 10:47

Дворівнена система оподаткування: що це, та де застосовується?

Юрист, менеджер з розвитку бізнесу міжнародної консалтингової компанії Lextensio

Сьогодні на порядку денному одна з тих тем, яка може змусити замислитися навіть найдосвідченішого бухгалтера або фінансового директора, не говорячи вже про власників бізнесу.

Так, мова йде про дворівневу систему оподаткування компаній. 

Тож, чи стало вам цікаво які країни використовують цю систему і як вона працює? Давайте розберемося разом!

Дворівнева система оподаткування - це система, в якій існують два рівні податкових органів, кожен з яких має власну компетенцію щодо встановлення і стягнення податків. Це може бути національний рівень і регіональний рівень (області, штати, регіони тощо), або національний рівень і місцевий рівень (муніципалітети, міста тощо). У таких системах кожен рівень влади має певні види податків, які вони можуть встановлювати і стягувати.

Загальна картина: де саме застосовується дворівнева система оподаткування?

Спочатку давайте розглянемо декілька країн, де компанії повинні враховувати як федеральні, так і регіональні податкові зобов'язання: США (оподаткування на федеральному рівні та на рівні штатів); Канада (оподаткування на федеральному рівні та на рівні провінцій); Німеччина (оподаткування на федеральному рівні та на рівні земель - Gewerbesteuer); Швейцарія (оподаткування на федеральному рівні та на рівні кантонів).

А тепер давайте розглянемо як дворівнева система оподаткування в конкретній юрисдикції, Канаді.

Канада відома не лише як батьківщина Джима Керрі, Раяна Гослінга, Джастіна Бібера та найсмачнішим кленовим сиропом. Досить часто власники фінансового бізнесу обирають дану юрисдикцію для отримання MSB ліцензії та дивуються при перегляді фінансової звітності компанії, що Канада – ще й країна дворівневих податків. Дійсно, тут компанії не тільки сплачують федеральний податок, але й мають справу з податками на рівні провінцій.

Як це працює?

Як зазначалось раніше, в Канаді є вища (федеральна) та нижча (провінційна) ставки корпоративного податку. Для кожної провінції ставка федерального податку одна, а провінційні ставки різні.

На федеральному рівні ставка корпоративного податку на прибуток становить 15%. Дана ставка завжди перманентна та закріплюється державою на початку календарного року.

Найцікавіше починається на провінційному рівні, адже кожна провінція має свої правила і ставки.

Давайте розглянемо кілька провінцій:

  • Онтаріо: базова ставка становить 11.5%, але є знижки для малого бізнесу, що можуть знизити ставку до 3.2%.
  • Квебек: ставка складає 11.5%, але компанії можуть отримати податкові знижки в залежності від різних умов.
  • Альберта: у 2024 році ставка провінційного податку знизилася до 8%, що робить Альберту привабливим місцем для реєстрації бізнесу.
  • Британська Колумбія: базова ставка 12%, але також є знижки для малого бізнесу що можуть знизити провінційну ставку до 2%.

Таким чином, ефективна ставка оподаткування компанії в Канаді може варіюватися від 23% до понад 30% в залежності від провінції, в якій вона здійснює свою діяльність. Наприклад, якщо ви ведете бізнес в Онтаріо, ваша компанія сплачуватиме 26.5% (15% федеральний + 11.5% провінційний), а якщо в Британській Колумбії – то сплачуватиме 27% корпоративного податку (15% федеральний + 12% провінційний).

Однак, чи знали ви, що за умови наявності в структурі компанії в Британській Колумбії більше 51% володіння резидентом Канади, а також доходу менше $500,000, ви можете розраховувати на податкову знижку від провінції та сплачувати комбіновану суму податку у розмірі 17%?

Тож, якщо ви думали, що двоетапна система оподаткування зробить річну бухгалтерію «цікавою» подією, то ви мали 100% рацію.

Однак, завжди є кілька хитрощів, що можуть допомогти зменшити цей тягар. По-перше, використовуйте всі доступні знижки та пільги, особливо для малого бізнесу.

По-друге, залучайте досвідчених юристів і бухгалтерів, які допоможуть вам лавірувати у складному світі податкового законодавства, аби ваш корабель стрімко поплив у правильному напрямку та не затонув при податковому штормі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]