Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.05.2023 12:57

Навіщо бізнесу відкладати гроші у резервний фонд

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Багато хто вже взяв за правило відкладати мінімум 10% від своєї зарплати та створювати подушку безпеки.

Але щодо грошей бізнесу підприємці не такі впевнені: чи не краще ці 10-20% вкласти у розвиток компанії та збільшити дохід? Також я часто зустрічаю думку, що у підприємця не повинно бути грошей у «панчохах»: гроші мають бути в обігу. Поділюсь своїм особистим досвідом і думкою щодо цього.

Мій досвід

За 30 років у бізнесі я неодноразово переживав важкі часи: були кризи на ринку, революції, війна.

Виробнича компанія

Осінь 2004 року. У мене була виробнича компанія, у якій працювало понад 150 співробітників. Ми робили нагороди. 70% доходу від державних, відомчих, міністерських замовлень. У листопаді проводяться заднім числом тендери, заводять кошти з бюджету. Все, грошей немає, ніхто не платить навіть за вже виконані замовлення. Усі процеси та нові контракти — на паузі. Ми потрапляємо у ситуацію, коли дохід зменшується вп'ятеро. А у нас виробнича компанія: окрім зарплат співробітникам, потрібно ще платити постачальникам. І орендодавцю все одно, які у нас труднощі, він потребує грошей.

Було б чудово піти до банку та взяти кредит, але питання треба було вирішувати швидше. Якби ми не мали запасу на три місяці, грошей «в панчосі», до весни 2005 року залишилася б у кращому разі половина компанії. Крім того, ми втратили б довіру постачальників, оскільки не змогли б заплатити їм вчасно.

Консалтингова компанія

Лютий 2022 року. У нас офіс Visotsky Inc. в Києві. Росія вторглася на територію України, бомбардування, людей мобілізують, усі грошові потоки зупиняються. А там працюють наші співробітники, консультанти, є зобов'язання перед клієнтами, треба сплачувати оренду. У цей момент не вдалося б попросити кредит у банку.

Навіть якщо говорити про менш екстремальні приклади — згадайте ковід. Пережити його також допомогли резерви.

Що таке резервний фонд

«Гроші в панчосі» — це ваш резервний фонд. Після кожної катастрофи я переконуюсь, що він обов'язково має бути. Якщо, звісно, ви робите бізнес на майбутнє. Якщо не хочете раптово втратити все, що напрацьовували роками, потрібна подушка безпеки.

Основні правила

  • Необов'язково відкладати постійно, але коштів має вистачити, щоби протриматися кілька місяців;

  • Це мають бути саме гроші. Не цінні папери або нерухомість. У вас має бути можливість скористатися ними швидко;

  • Будь-яку валюту з'їдає інфляція: зберігати краще у тій, де вона мінімальна;

  • Ставтеся до резерву не як до грошей, а як до захисту. Уявіть, що купили бронежилет.

Коли формувати резерви

Варіант «настануть багаті часи, почнемо відкладати» не працює. Єдиний варіант створити грошовий резерв — відкладати щотижня невеликий відсоток від обороту. Уявіть, що цих грошей немає: це як сплатити податки чи зарплату. Додайте резервний фонд до статті витрат. В ідеалі грошей має бути стільки, щоби компанія протрималася 3-4 місяці у разі катастрофи.

У статті я поділився лише своїм особистим досвідом. Але випадків, коли може знадобитися резерв набагато більше. Це спроби рейдерських захоплень, неправомірні дії третіх осіб, суди, блокування рахунків. Не можна бути впевненим, що з вами це не станеться.

Про особисті фінанси

Я так само ставлюсь до свого життя. Дехто має заперечення, що, відкладаючи гроші на що-небудь, щодня втрачаєш на інфляції. І здається привабливішою ідея додаткові 10-20% пустити, наприклад, на дострокове погашення взятого кредиту.

Але я дійсно бачу сенс у тому, щоб 10, а краще 20 чи 30% відкладати. Зауважу, що на 70-80% поточного доходу можна жити так само, звичний рівень життя не знизиться. Якщо я втрачу всі джерела доходу, моя подушка безпеки дозволить протриматися кілька років. Цього достатньо, щоби щось придумати та стати на ноги. Я та моя сім'я повинні бути захищені.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]