Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2023 14:58

Якщо хочете отримати підвищення: 4 помилки, яких не можна робити

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Найчастіше співробітник, який хоче отримати підвищення, боїться говорити про це.

Він мовчить, як партизан, сподіваючись, що його керівник стане телепатом і здогадається про його бажання. Чи сам запропонує, побачивши класні результати. Але чекати, поки роботу гідно оцінять, можна роками. У статті розповім про помилки, які заважають швидко рухатися кар'єрними сходами.

Помилка №1

Мовчати, що хочете підвищення

Гра в мовчанку — найгірше, що можна вигадати. Суспільство постійно каже нам, що треба приховувати свої бажання. Є навіть фраза: «Хочеш розсмішити Бога – розкажи йому про свої плани». Але у разі просування кар'єрними сходами це взагалі не працює.

Якщо ви хочете підвищення, ви повинні говорити про це всім, але доречно, вчасно та у правильній обстановці. Ваші керівники не повинні самі про це здогадуватись: вони зайняті, у них купа проблем. І в цілому люди іноді не вловлюють ідеї з першого разу, доводиться про них нагадувати. Тож свої кар'єрні плани треба обов'язково озвучувати.

Помилка №2

Працювати в компанії, яка не розвивається

Є компанії, які по 25 років знаходяться на одному рівні і навіть не планують розширюватися. Продуктивній людині нема чого робити в компанії, яка не будує грандіозних планів. Ще гірша ситуація у компаніях «сімейного типу», де всі керівні посади обіймають родичі. Якщо ви не член сім'ї, у такій компанії ви не зможете стати керівником.

Щоб отримати підвищення, потрібно йти туди, де багато можливостей. Звичайно, такі компанії ризикові, у вас немає жодних гарантій. Але якщо у них є плани розвитку, то у вас є шанси. Якщо бізнес має хорошу динаміку розвитку, то можливостей набагато більше: хтось перестає тягнути, йому шукають заміну, з'являються нові підрозділи та посади.

Помилка №3

Втрачати мотивацію і не робити результат

Якщо поки що вам не запропонували підвищення (або дають його недостатньо швидко), ні в якому разі не можна знижувати рівень ваших результатів, втрачати мотивацію, погіршувати якість спілкування з керівниками.

Коли я ще особисто консультував компанії, познайомився зі співробітницею, яка таким чином заявляла про себе. Тобто їй не давали підвищення, вона почала працювати чітко за інструкціями, приходила рівно о 9 і йшла о 18. Робила це для того, щоб привернути до себе увагу начальства. Але це була помилкова стратегія: що менше вона співпрацювала, проявляла себе, то менше керівникам хотілося дати їй підвищення. Вони не горіли бажанням підвищувати людину, з якою вже на той момент важко було мати справу. У результаті співробітниця не дочекалася підвищення та пішла.

Помилка №4

Шантажувати керівника

«Якщо ви мені не дасте підвищення, то я негайно піду, тому що я крутий фахівець і цінний співробітник». Така фраза — шантаж, будь-яка людина на неї емоційно реагує. Керівник не захоче мати справу з тим, хто так спілкується, розриваючи усі взаємини.

Як думає начальник: якщо його шантажують зараз, то зробивши шантажиста керівником відділу, він отримає головний біль у більшому обсязі. І наслідки будуть значно серйознішими.

Підсумок

Чого не можна робити, якщо хочете отримати підвищення:

  • Відмовчуватися;

Продовжувати працювати у компанії, яка стоїть на місці;

Давати менше результату;

Шантажувати начальство.

Моя головна порада: обов'язково кажіть, що хочете підвищення, але без шантажу. При цьому абсолютно нормально сказати, що ви одержали оффер від іншої компанії, що вона пропонує вам більше. А гучні, але порожні фрази, навпаки, дадуть лише спад у кар'єрі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]