Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2022 15:10

Посадові інструкції: 7 правил, які допоможуть використати їх на максимум

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Все, що ви повинні знати про посадові інструкції, – в одній статті.

Ділюсь простими правилами, які допоможуть використовувати цей інструмент ефективно, отримувати максимум результату від ваших співробітників та від праці, яку ви вклали у написання інструкцій.

Правило №1

Напишіть, яку проблему вирішує інструкція

Люди ніколи не дотримуватимуться інструкції, якщо не розуміють, навіщо вона потрібна. Починайте документ саме з постановки проблеми.

Співробітники відділу продажів постійно роблять помилки, коли розраховують ціни або дають знижки — і ви хочете написати інструкцію, щоби це врегулювати. При написанні інструкції почніть саме з цього: перерахуйте, які помилки роблять співробітники відділу продажу, до яких втрат часу й сум грошей це призводить. Це допоможе людям зрозуміти, навіщо взагалі читати інструкції та дотримуватися їх.

Правило №2

Вкажіть, які працівники мають вивчити інструкцію

Ви написали інструкцію по роботі з клієнтами: її повинні знати співробітники відділу продажу, керівник та комерційний директор. Обов'язково вказуйте список посад, до яких вона належить.

Правило №3

Пишіть про те, як робити правильно

Я бачив багато внутрішніх документів компаній, де на трьох сторінках було розписано, як не потрібно робити. Але це не працює: в інструкції пишіть, як правильно діяти, вказуйте конкретні кроки та приклади.

Правило №4

Пишіть простою мовою

Інструкція — не наукова робота. Не використовуйте складних термінів, а пояснюйте простою мовою. Не намагайтеся вразити когось своєю грамотністю, словниковим запасом та знанням спеціальних термінів. Чим простіше ви напишете інструкцію, тим легше співробітникам буде її вивчати та виконувати.

Правило №5

Робіть інструкції короткими

Я бачив багато інструкцій та регламентів, у яких збирали безліч різних правил. Від такого документа будь-якому співробітнику стане погано, адже він розуміє, скільки сил потрібно, щоб прочитати цей талмуд.

Пам'ятайте: одна проблема — одна інструкція. У результаті в посадовій теці співробітника буде не товстелезний конспект, а 10 маленьких інструкцій, з якими працювати набагато легше.

Правило №6

Тримайте інструкції під рукою

Що означає «під рукою»: витративши 10-20 секунд, співробітник повинен отримати доступ до будь-якої інструкції. Тоді це буде справді робочим інструментом. Якщо потрібно йти до іншого кабінету, шукати та запитувати доступи — співробітники не користуватимуться інструкціями.

Правило №7

Вибирайте прості назви для інструкцій

«Знижки для оптових клієнтів» — гарна назва інструкції. «Корпоративні правила щодо клієнтів» — погана. Не потрібні довгі назви, які потім неможливо вимовити.

Підсумок

Інструкції — інструмент, про який керівники мають нагадувати співробітникам. Тому він має бути легким у використанні. Назви, стислість, доступність — ось що зробить інструкції популярними у вашій компанії. Дотримуйтесь семи правил, щоб працювати ефективніше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]