Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2022 17:55

Як і в яку країну перенести бізнес з України

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Частина українських підприємців після початку війни вирішила перенести бізнес за кордон. Але є питання не лише, як правильно це зробити, а і яку країну вибрати.

Поділюся своїм особистим досвідом та найпростішими способами перенесення бізнесу.

Ще до війни я спостерігав за підприємцями, котрі відкривали бізнес за кордоном. І найшвидший спосіб — купити місцевий бізнес. Ми, люди, які створили бізнес з нуля, страждаємо на хворобу «саморобкіних». Помічаю це і за собою: насамперед думаю, як справлятися самотужки, а не знаходити легкі способи, що потребують мінімальних витрат. Через цю хворобу «Саморобкіних» ми недооцінюємо трудомісткість відкриття бізнесу та того, щоб він прожив перші кілька років.

Чому вигідно купити готовий бізнес

Візьмемо неприбутковий, але й не збитковий магазин канцтоварів, що знаходиться на безпечній території України або інших країн. Якщо ціна його придбання помірна, то це набагато краща інвестиція, ніж початок бізнесу з нуля.

Канцелярський бізнес — це стосунки з постачальниками, довге знайомство  місцевим ринком та його особливостями. І одна з найбільших проблем перенесення бізнесу в іншу країну — точка зору власника. Ми думаємо, що все чудово знаємо про цей бізнес та ринок. Але канцелярський бізнес в Україні та навіть у Польщі працюють зовсім по-іншому. Досвід починає працювати проти підприємця.

Як діяти

Придбати бізнес в іншій країні досить реально. Є багато людей, які будують компанії роками, а згодом хочуть піти на пенсію. Але при цьому бізнес незбитковий протягом довгого часу. У багатьох країнах є програми кредитування на придбання місцевого бізнесу — ви можете отримати фінансування. Зазвичай потрібно довести експертизу в бізнесі: тут і знадобиться український досвід.

В Америці є програми, згідно з якими для придбання бізнесу потрібно заплатити лише 10% вартості компанії. Решта кредитується під дуже помірні відсотки. Також Управління у справах малого бізнесу США проводить аудит, перш ніж компанію виставляють на продаж.

Спочатку вам не варто нічого змінювати в бізнесі. Спостерігайте, поринайте і спробуйте зрозуміти, як його швидко докрутити.

Куди переїжджати

Моя думка: найкраща країна для ведення бізнесу в принципі — це Сполучені Штати. Є багато нюансів, але фундаментальна річ у тому, що Америка створена підприємцями та для підприємців. Ця країна не проходила шлях розвитку від Середньовіччя та феодального устрою. Вона спочатку створювалася на іншому фундаменті авантюристами та підприємливими людьми з усього світу. Податкова система та підтримка бізнесу там на порядок вища, ніж у Європі.

Я сам обрав США як центр нашої компанії для подальшого міжнародного розвитку. Прийняв рішення, розібравшись у стратегії, історії та менталітеті цієї країни.

Плюси для емігрантів

Ще одна особливість США — це багатонаціональна країна. Багато культурних проблем, характерних для Європи, у Штатах не існує. Навіть якщо ви кажете з акцентом, але вас при цьому можна зрозуміти та для партнерів співпраця вигідна — проблем не буде. Немає упереджень: колосальну кількість малого бізнесу відкривають мігранти. І ніхто не говорить про «понаїхали». Америка з самого початку — країна мігрантів.

Висновок

Найпростіший спосіб вийти на закордонний ринок. Придбати місцевий бізнес з метою його розширення та трансформації. Це дозволить уникнути багатьох помилок, адже часу на них немає. До того ж ви не витратите багато грошей.

Куди перенести бізнес. Я б рекомендував Сполучені Штати Америки, тому що це найкраща країна у світі для ведення бізнесу. Є мінус: Америка є досить дорогою. Але з іншого боку, різниця не така велика, якщо ми беремо західний світ загалом. Тому найкращої країни для перенесення бізнесу за кордон я просто не знаю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]