Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2021 10:20

ТОП-5 помилок підприємців-початківців

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Маючи досвід більше 10 років в управлінському консалтингу я визначив 5 помилок, які роблять більшість підприємців-початківців.

Нещодавно виповнилося двадцять п'ять років з того моменту, як ми з друзями відкрили нашу першу компанію. Ми були надзвичайно натхнені ідеєю мати власний бізнес і відчували себе як мандрівники, які відправляються на зустріч пригодам.            

З першого дня діяльності компанії партнери довірили мені керівництво, але насправді я поняття не мав про те, що значить управляти компанією. Мені здавалося, що для цього достатньо кількох речей: згоди серед партнерів і співробітників, особистої компетентності і особистого прикладу. Але коли з'явилися перші співробітники, я виявив, що необхідно ще розділити сфери відповідальності, планувати роботу і вимагати виконання.

Маючи досвід більше 10 років в управлінському консалтингу я визначив 5 помилок, які роблять більшість підприємців-початківців. 

Помилка №1. Люди довго думають, перш ніж почати що-небудь робити. 

Яким би ти розумним не був, якщо не почав робити, то ніколи не дізнаєшся, працює твоя ідея чи ні. 

Помилка №2. Нерозуміння бізнес-моделі. 

Підприємці не враховують витрати на рекламу, на забезпечення робочої діяльності та заробітну плату. На одному з майстер-класів ми розглядали воронку оборотів в онлайн і показали чітко прописану бізнес-модель компанії. У п'яти учасників зовсім не сходилась бізнес-модель внутрішня з описаною нами. Підприємець мучився два роки, його туристичне агентство було збитковим. Коли ці моменти почати розписувати на папері, відразу стає помітним невідповідність. Напрошується питання, як ця людина взагалі веде свій бізнес не знаючи його фінансову сторону.   

Помилка №3. Безглуздий вибір партнерів для старту бізнесу    

Підприємець шукає партнерів і вступає в абсолютно божевільні партнерські відносини. Кілька років тому до мене підійшов дуже впливовий чоловік і сказав, що вже почав свою справу і домовився про партнерство з декількома людьми. Ми довго розмовляли, і через деякий час я дізнався, що він закінчив це партнерство. Пізніше ми знову зустрілися, і він дякував мені за те, що я вплинув на його рішення запускати бізнес з будь-ким.          

Якщо у підприємця є страх починати власну справу, ніякі партнери не допоможуть побороти страх. Тому третя помилка - це брати партнерів, які не представляють ніякої цінності.       

Помилка №4. Слабкий продукт, коли компанія не до кінця розкручує його. 

У процесі запуску консалтингової компанії я вже мав досвід, був співзасновником виробництва відзнак, і це допомогло розкрутити компанію. Більшість консалтингових фірм не створюються як бізнес, а більше як бутик. Я створював саме бізнес. Деякі консалтери вважають, що вміння консультувати бізнесменів, проводити тренінги з продажу - це і є відправна точка для старту. Їх помилка в тому, що не докручують бізнес до тієї точки, коли продукт повинен масштабироваться.

Насправді у них не було продукту для бізнесу. Продукт повинен бути таким, щоб він міг клонувати таких же консультантів, як він. Необхідно розкрутити бізнес до того моменту, щоб він приносив користь і відповідав очікуванням клієнта. Коли ти досяг висот, відповідно, консалтера можна тиражувати і відтворювати продукт. Якщо підприємець це зробив, значить він запустив бізнес. Якщо цього немає - це всього лише мистецтво.                                        

Помилка №5. Підприємці недооцінюють маркетинг. 

Підприємець забиває повністю склад красивими залізяками, і коли ти питаєш, скільки він витрачає на рекламу, він говорить 2 тисячі доларів. Це смішна сума, яка не дасть результат. 

Сума витрат на маркетинг залежить від виду діяльності. Якщо ми говоримо про наш бізнес, який пов'язаний з навчанням і консалтингом, в офлайн - це мінімум 10% від обороту, в онлайн - мінімум 20% від обороту. Це великі гроші.

Наприклад, ми консультуємо невелику медичну компанію в Америці, де працює близько 40 осіб, стоматологічну клініку зі штатом 20 осіб, вони витрачають 20% від обороту на рекламу і просування. Я вважаю великою помилкою, коли підприємець навіть не намагається знайти гроші на маркетинг, щоб проінвестувати в такі цінні інструменти для розвитку.               

Пам'ятайте, що помилки, це нормальний бізнес-процес. Факапи - це боляче, але чесно. Краще пізнати бізнес через біль, ніж брехати самому собі закриваючи очі на помилки. У разі факапу потрібно просто списати збитки і йти далі.        

Коли ти впевнений, що можеш стабільно виробляти свій продукт або надавати сервіс клієнтам - берись за масштабування бізнесу. Але в цій справі не можна зволікати, тому що або ти завоюєш ринок, або інші це зроблять і стануть вище на щабель, за тебе. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]