Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.10.2021 14:39

Чи усі діти талановиті: як не поховати талант дитини

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Діти не народжуються з інструкцією, а батьки не отримують оцінки, які дають розуміння, що вони все роблять правильно.

Інколи батькам важко зрозуміти, чи робимо ми достатньо для того, щоб наші діти виросли щасливими, відповідальними людьми.

Батьками бути важко, адже крім виховної ролі на нас покладена ще й задача розвивати здібності дитини, щоби в майбутньому дитина могла отримати профільну освіту, обрати професію, забезпечувати себе, мати хобі, або принаймні захоплювалася чимось. 

Усі діти талановиті. Розкриваємо таланти

Я дотримуюся думки, яка тотожна точці зору справжньої рок-зірки сфери освіти Кена Робінсона, що усі діти – талановиті, але ми безжально витрачаємо їхні здібності. 

У сучасній освіті креативність настільки ж важлива, наскільки й грамотність, тому батьки та школа мають розкривати ці таланти.

Для того, щоб розкрити таланти дитини, завжди необхідно робити відкриття, тому що вони можуть бути приховані. Якщо дитина ніколи не брала в руки скрипку, мікроскоп, ножівку або ракетку, звідки ви будете знати, чи є у неї талант або пристрасть до музики, біології, теслярством або тенісу?

Не знаєте, з чого почати? Діти підкажуть

З раннього дитинства діти нам підказують про те, до чого  у дитини є хист.  Вони як маяки завжди посилають батькам сигнали про те, ким вони ростуть. 

Якщо дитина любила підходити до піаніно та видавати звуки, часто такі діти ставали музикантами, діти, які нескінченно грали Lego і стали потім відомими архітекторами, малювальники виростають знаменитими дизайнерами, «гіперактивні» малюки стають професійними танцюристами або гімнастами, і спокійні книголюби перетворилися в дорослому віці в ревних вчених, дослідників тощо.

Як квітка зів'яне, якщо за нею не доглядати, так і талант може згаснути, якщо ним не займатися. Його треба постійно розвивати. Один з надійніших способів цього домогтися - дати дитині якісну освіту. Школа повинна пропонувати різноманітну і збалансовану програму, яка буде постійно сприяти фізичному, емоційному, когнітивному, соціальному і духовному розвитку вашої дитини.

Розвиток креативних індустрій, відкриває двері в успішне майбутнє для талановитих дітей

До появи соціальних мереж, розвитку креативних індустрій, дітей, що цікавилися творчістю або мистецтвом, відговорювали від ідеї вступати у вищий навчальний заклад на мистецьки спеціальності. Як результат - перенасичений ринок юристів, економістів, які мріють про сцену або “кидають все” та починають займатися улюбленою справою, наприклад, гончарством.

А все через те, що публічних освітніх систем не існувало до 19 століття – вони з’явилися для того, щоб відповідати потребам індустріалізації, а їхня ієрархія заснована на ідеях, що людина має вміти робити щось руками на благо суспільству. 

То й самий Робінсон вказує, що освіта в постіндустріальному суспільстві продовжує бути такою. 

Перша ідея: дисципліни, які можуть принести хорошу роботу, посідають верхні сходинки ієрархії. На вершині знаходиться математика й іноземні мови, далі йдуть суспільні науки і тільки потім – мистецтво. 

Саме тому в дитинстві нам не радили, наприклад, займатися музикою, адже це не принесе грошей. Втім, така порада абсолютно помилкова, адже зараз увесь світ знаходиться в стані освітньої революції.

Друга ідея стосується академічних здібностей, які домінують у нашому сприйнятті інтелекту. Система освіти повністю присвячена майбутньому вступу до університету, і в результаті багато талановитих і креативних людей не вважають себе такими, адже їхні успіхи з улюблених шкільних предметів не цінувалися та навіть стигматизувалися.

Відкидаючи ці ідеї, у свої роботі, я керуюся іншою логікою: креативність та творчість  - це перевага дитини й сьогодення нам диктує розвивати це у своїх дітях.

Освіта має відповідати викликам сучасності

Креативне або творче мислення — це не доля художників і акторів, це здатність людини приймати несподівані рішення, знаходити незвичні шляхи вирішення старих і нових завдань.

Це те, що потрібно сьогодні й в майбутньому.

Як розвивати творче або креативне мислення?

Відсутність великої кількості правил (від 1 до 3). Наприклад, “у нас в сім’ї не ображають”. Таке логічне правило з одного боку дасть дитині відчуття захищеності, а з іншого боку навчить її виражати свої думки відмінним від забороненого типу.

Привчайте дитину до культури та мистецтва.  Сучасні дослідження діяльності мозку свідчать,  що слухаючи музику, наш мозок працює в такому режимі, який за інших обставин ніколи і не “включається”. Він значно інтенсифікує свою роботу і вибудовує нейронні зв’язки так, що в старості позбавить від хвороби Альцегеймера.

Грайте з дітьми у варіації. Усі дитячі ігри — це безперервний процес створення креативу. Найефективніше впливає не розвиток креативності – варіації. Це гра на розвиток фантазії, але дуже важлива, тому займає окреме місце.

Формуйте звичку сприймати життя позитивно.   Позитивне мислення — це не лише невитравний оптимізм, але й здатність мислити продуктивно. Ознака того, що ваша дитина креативна - почуття гумору.

Давайте дитині відпочити та побавитися. Кожна дитина має мати час на роздуми, на відпочинок і вільну гру.

Розвивайте таланти та здібності вашої дитини, і знайте, що вони у вашої дитини точно є!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]