Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.08.2021 09:43

Мрії здійснюються: чому варто дозволяти дітям мріяти

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Не спішіть обрубати крила дитині словами “це нереально, мрій про щось більш здійснене”, коли вона замість іграшки просить навчити її літати.

Мрія вчить дитину нестандартно мислити і шукати нові шляхи до своєї мети, це певне прагнення до чогось в майбутньому. Мрії розвивають уяву, емоції, відчуття, інтуїцію, дозволяють дитині нестандартно мислити.

Не спішіть обрубати крила дитині словами “це нереально, мрій про щось більш здійснене”, коли вона замість іграшки просить навчити її літати.

Прочитайте спочатку поради батькам, як поводити себе з маленькими мрійниками. 

Допоможіть дитині повірити в мрію

Підтримка батьків дуже важлива річ, допоможіть своїй дитині візуалізувати свою мрію та підтримуйте дитину в усіх його 

Перша ракетка світу, шестикратний чемпіон Вімблдону, Новак Джокович писав у своєму фейсбуці, що коли був дитиною, сконструював трофей Вімблдону з підручних матеріалів, які міг знайти у своїй кімнаті. 

“Я дивився у дзеркало, говорив: ′′ Я - новак Джокович, чемпіон Вімблдону ". Як кожна дитина, я мріяв, уявляв, візуалізував і вірив на 100% у свої мрії, наче вони вже досягнуті. Уява та візуалізація - супер сила. Коли діти мріють і уявляють, це найчистіша форма любові і мотивації. Мені пощастило, що в моїй кар ' єрі були батьки та ще кілька інших близьких людей, які дозволяли мені мріяти і вірити, що я можу дістатися зірок у тенісі”. 

Створення люблячого та турботливого середовища, де батьки, висловлюють повагу та підтримку дитячих мрій, може мотивувати вашу дитину до досягнення поставлених цілей.

Дайте надію. Не говоріть, що щось може бути нереальним 

Безумовно, батьки не можуть реалізувати всі мрії своїх дітей. Не кожен зможе побалувати дорогою річчю або поїздкою «на Місяць». Але не варто відразу забирати ці фантазії у дитини й говорити про нездійсненність. Дайте мрійнику надію!

Про ракетобудування Ілон Маск, підприємець та інженер, читав лише в книжках. І мріяв, що допоможе людям колонізувати Марс. Батьки прихильно підтримували його ідеї. 

І що тепер? Торік Маск говорив, що його компанія зможе вперше доставити людину на Марс через шість років. «Якщо нам пощастить, то, може, і за чотири роки», - припускав він. Виправлення безпілотної місії SpaceX на Марс планується протягом двох років.

До 2050 року підприємець планує відправити на Марс 1 млн осіб. Для цього знадобиться флот з 1 тис. Зорельотів, уточнював він. За словами Маска, він готовий надавати робочі місця на Марсі тим, хто не зможе дозволити собі оплатити переліт.

Інший мрійник Річард Бренсон відкрив еру комерційних туристичних польотів у космос. Раніше Бренсон визнав, що політ у космос – його «мрія дитинства». 

Тренуйте волю та терпіння 

Діти часто мріють про матеріальні речі: телефон останньої моделі, ігрова приставка, різні іграшки. Звичайно, не варто обіцяти те, що ми не здатні виконати. Але якщо ми проявимо трохи більше уваги до бажань і потреб дитини, то у нас обов'язково вийде дати віру в те, що його мрія здійсненна. 

Просто дитині необхідно виконувати певні дії для її реалізації, тим самим ви зміцните його волю і виховаєте терпіння.

Накидайте план покрокового втілення мрії, розбитий на маленькі кроки і маленькі успіхи. Адже для досягнення мрії треба докласти зусилля та витрати немало часу. 

Не порівнюйте

Порівнюючи успіхи дитини з успіхами старших брата чи сестри, сусідами, дітьми друзів тощо легко прищепити дитині невпевненість у собі, почуття неповноцінності і постійний страх не відповідати вашим високим очікуванням. 

Не критикуйте

Не маючи великих сподівань, не розчаруєшся. Не помічаючи, можна критично оцінювати мрії вашої дитини: «Ти не станеш співаком, в тебе голос не такий красивий та ще й зламається скоро”. 

Ще гірша прихована критика: «О, ти щось намалював. А що це? Собачка? Ха, а більше схожа на кота”. Подібна іронія несе в собі одразу два послання: начебто і схвалення, але заразом і прихований зміст — те, що ти зробив, негарне, погане.

Мрії здійсненні! Навчиться мріяти разом з дитиною і побачите, як світ принесе вам багато сюрпризів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]