Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2023 15:45

Ханука у розпал війни: чи чекати перемир'я на Близькому Сході

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Ханука — особливе свято. В перекладі з івриту означає оновлення, освячення, а друга назва події – Хаг Урим («Свято Вогнів»).

 Що об'єднує євреїв, які живуть в Ізраїлі та в Україні? Одні та другі цьогоріч запалюватимуть свічки менори Хануки (​​світильник, який запалюють протягом восьми днів свята Ханука), молячись за перемогу.

Ханука — особливе свято. В перекладі з івриту означає оновлення, освячення, а друга назва події – Хаг Урим («Свято Вогнів»). 

З року в рік єврейський народ відзначає його 25 кіслева (третій місяць у єврейському календарі) і відзначає вісім діб до початку наступного місяця – тевета. 

У 2023 році початок Хануки припадає на 7 грудня, а кінець — на 15 грудня. 

Війна нав’язана Державі Ізраїль через смертоносний терористичний напад із сектора Газа, який трапився на початку жовтня досі продовжується. А отже у більшості євреїв світу виникає питання, чи очікувати небезпеку в цей святий день?

Спроби перемир'я не увінчалися успіхом. 

Вирішальний етап у війні між Ізраїлем та ХАМАС, що розгортається зараз, означився запровадженням чотириденного перемир'я, яке розпочалося о сьомій ранку 24 листопада. Ця ініціатива стала результатом важливих переговорів та посередництва з боку Катару, що забезпечило подальше врегулювання ситуації та певний ступінь зниження напруженості у регіоні.

Перше суттєве досягнення чотириденного перемир'я було визволення перших 13 ізраїльських заручників, які виїхали з Сектору Газа під наглядом представників Міжнародного комітету Червоного Хреста через контрольно-пропускний пункт Рафах. 

Одним з ключових аспектів угоди стало взаємне зобов'язання: ХАМАС повинен визволити 50 заручників, захоплених у полон 7 жовтня, у той час, як Ізраїль зобов'язується відпустити 150 палестинських в'язнів.

Завершенням цього етапу конфлікту стало оголошення ЦАХАЛом продовження перемир'я з ХАМАСом на додаткові два дні. Це відкривало можливість для подальших переговорів та визволення людей, які опинилися в полоні.

Та не так сталося, як гадалося. Армія Ізраїлю 1 грудня заявила про порушення ХАМАСом перемир'я і про відновлення бойових дій у Секторі Гази та проти бойовиків угруповання.

Після активації сирен в населених пунктах поблизу Гази, система протиповітряної оборони ЦАХАЛ успішно перехопила ракетний запуск із Гази, повідомили представники ізраїльських військ у своєму Twitter-акаунті.

Речник ізраїльського уряду Ейлон Леві заявив, що пауза в боях у Газі не може бути продовжена через те, що ХАМАС не «надав список інших заручників для звільнення». Він також звинуватив бойовиків у «порушенні умов узгоджених рамок і в ракетному обстрілі ізраїльських громад». Коли авіаудари в Газі відновилися, Леві пообіцяв, що «Хамас тепер отримає по заслугах».

Чи чекати нового перемир'я під час святкування Хануки?

Переговори щодо продовження перемир'я між Ізраїлем та ХАМАСом зайшли в "глухий кут"

На прес-конференції в неділю, 3 грудня представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі оголосив, що військові сили оборони Ізраїлю відновлюють та розширюють свою наземну операцію проти опорних пунктів ХАМАС у всьому Секторі Гази. 

Він також висловив важливість авіаційної підтримки, яку забезпечують ВПС наземним частинам, наголошуючи, що авіаудари по штабах терористів, виробничих центрах зброї, терористичних тунелях і місцях запуску ракет сприяють зменшенню загроз для наземної операції.

Ханука символізує світло у темряві, перемогу над темрявою, і в цей період єврейського релігійного календаря важливо зберігати надію та віру у перемогу. 

А от чи вірити у можливе перемир'я, навряд чи. Адже перемир'я, з огляду на зриви режиму тиші з боку Хамасу, скоріш за все, не буде. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]