Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2021 12:43

Чи треба вакцинувати дітей: досвід Ізраїлю

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Ми всі втомлені COVID-19 і мріємо, щоб ця річ вже нарешті закінчилася. Вакцини проти коронавірусу дають хоч якусь надію на це.

Однак, все, що ми знали про вакцину до літа 2021 року ​​— в першу чергу стосувалося дорослих і дітей старше 11 років. Та нещодавно все змінилося.

У вересні цього  року Pfizer надав FDA початкові дані про випробування вакцини для дітей віком від 5 до 11 років, і вакцина Pfizer COVID-19 може бути схвалена для отримання дозволу на використання в надзвичайних ситуаціях.

Зрозуміло, однак, що у батьків є запитання та занепокоєння щодо безпеки та необхідності вакцини проти COVID для дітей віком від 5 до 11 років.

Чи вакцинувати дітей?

За даними AAP, переважна більшість дітей, у яких розвивається COVID-19, мають лише легку форму захворювання — симптоми схожі на звичайну застуду чи грип. (закладеність носу, біль у горлі, втому, легку лихоманку, нежить тощо.)

Однак, діти можуть передавати хворобу. З початку пандемії обговорювалися питання про те, чи можуть діти поширювати COVID-19 (і якщо так, то наскільки ймовірно, що вони це зроблять). Наразі CDC підтверджує, що діти точно можуть передавати інфекцію, хоча потенційно рідше, ніж дорослі.

Наприклад, канадське дослідження свідчить про те, що діти молодшого віку частіше передають вірус вдома, ніж діти старшого віку, але ізраїльське дослідження показує, що діти віком до 10 років не дуже ймовірно поширюють COVID-19 у шкільних умовах.

Дослідження дітей та вакцини Pfizer проти COVID-19

У березні 2021 року розпочалися випробування для вивчення ефектів та безпеки вакцини Pfizer у дітей віком від 5 до 11 років.

Вказана доза включала дві дози по 10 мікрограмів кожна з інтервалом у 21 день. Загалом близько 4500 дітей були зареєстровані в чотирьох країнах — США, Фінляндії, Польщі та Іспанії — у 90 різних місцях вакцинації.

Щоб виміряти реакцію антитіл, Pfizer вивчив середнє число (GMT), присутній в учасників через 1 місяць після того, як вони отримали другу дозу. Pfizer виявила, що GMT статистично подібний у дітей у віці від 5 до 11 років, як і у людей у ​​віці від 16 до 25 років. Також було виявлено, що побічні ефекти були подібними до цієї вікової групи.

Та яка ситуація склалася на практиці?

Досвід вакцинації дітей в Ізраїлі

Більш як половина дітей від 12 років і деякі молодші діти в Ізраїлі отримали першу дозу вакцини від Covid-19. Деякі діти вже навіть щеплені бустерною дозою. 

Попри незначні протести більшість ізраїльських батьків готові зробити щеплення. Каже МОЗ Ізраїлю.

Переконливим аргументом для багатьох батьків став страх перед хворобою та втома від частих шкільних карантинів. Турбує їх і те, що діти відстають у навчанні або дистанційне навчання у школі влаштоване неефективно. 

До того ж поширення вкрай заразного варіанту Delta посилило страх чергових карантинів. Тривожність батьків посилювало й те, що після відкриття ізраїльських шкіл 1 вересня число дітей з позитивним тестом на Covid-19 почало стрімко зростати. 

Відтак, за перший місяць у школі понад 54% позитивних тестів в Ізраїлі були у дітей віком від 0 до 19 років, згідно з інформаційною панеллю ізраїльського міністерства охорони здоров'я.Частина дітей потрапили на карантин після одного дня навчання. 

Чи щеплення дітей допоможе розірвати цикл хвиль епідемії?

За словами епідеміологів, про заразність коронавірусу вчені знали на самому початку пандемії, однак штам Delta виявився ще більш заразним.

Представники сфери охорони здоров'я Ізраїлю сподівалися, що пандемію вдасться контролювати, якщо імунітет виробиться у 60-70% населення. Тепер вони розуміють, що цей відсоток має бути набагато більшим. 

Таким чином, вакцинація дітей, за розрахунками вчених, зменшить число людей без імунітету серед населення.

Та чи дійсно це так?

Про “побочку” у дітей

Серйозних побічних ефектів вакцинація дітей практично немає.

Попри це, медики констатують й про рідкісне запалення серцевого м'яза, міокардит після щеплення.  Частота такої “побочки” (побічного ефекту) становить від одного на 3000 до одного на 6000 хлопчиків і юнаків віком від 16 до 24 років.

При цьому, ізраїльське дослідження за участю дорослих від 16 років і старше показало, що ризик міокардиту "значно підвищувався" після зараження Covid-19 у порівнянні з вакцинацією.

Попри ці ризики, батьки все вакцинують своїх дітей, розуміючи, що ризики від хвороби набагато більші за можливість розвинення побічних ефектів від вакцини.

З 13 жовтня дітям віком 12+ в Україні теж дозволили вакцинуватися. Тож досвід Ізраїлю стане вам у нагоді, коли ви будете вирішувати, чи вакцинувати свою дитину. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]