Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2023 21:09

Інформаційні аудити: для чого і скільки їх насправді є?

Співвласниця комунікаційної агенції PointeR Agency

Інформація у сучасному світі — це нова потужна валюта, а сприйняття аудиторії — один з найцінніших нематеріальних активів.

Але як визначити, за яким курсом котується саме ваша «валюта» та яка цінність у вашого «активу»? Щоб розібратися у матеріальних цінностях, проводять аудит. Так само і тут — аудит допоможе зрозуміти, наскільки ефективно ваші комунікаційні стратегії впливають на аудиторію, чи вони відповідають корпоративним цілям та як вони сприймаються у суспільстві в цілому.

PR аудит не просто перевіряє відсоток відгуків або частоту згадок у пресі; він занурюється глибше, аналізуючи якість, зміст та контекст вашої комунікації. Від того, як ви шукаєте інформаційні приводи та використовуєте їх, до способів написання та розповсюдження новин, кожен аспект оцінюється з метою забезпечення максимальної відповідності між вашими повідомленнями та сприйняттям аудиторією. Комунікаційний аудит іде ще далі, вивчаючи вашу видимість та вплив у порівнянні з конкурентами, виявляючи, які інформаційні приводи найбільш резонують з вашою цільовою аудиторією.

Задля спрощення я опишу два види аудитів: PR аудит та комунікаційний аудит. Між цими полюсами лежить цілий спектр їх комбінацій, але для початку важливо зрозуміти самі основи.

PR аудит: аналіз процесів у вашій комунікаційній роботі. Як ви шукаєте інфоприводи, як ви їх використовуєте. Як ви пишете новини, як ви їх розсилаєте, як ви обираєте майданчики для розповсюдження своїх меседжів. Як ви підібрали меседжі та цільові аудиторії і чи вони синхронізуються з цілями компанії. Як ви ставите цілі та визначаєте KPI, наскільки вони реальні та чи виконують загальну задачу. Які метрики ви використовуєте, наскільки вони ефективні саме у вашій ситуації.

Комунікаційний аудит: аналіз результатів вашої комунікаційної діяльності та діяльності ваших конкурентів. Як ви виглядаєте в інформаційному полі, наскільки інтенсивність вашої комунікаційної роботи співставна з інтенсивністю конкурентів. Які інформаційні приводи найбільш цікаві вашому ринку. Слабкі та сильні сторони у вас та конкурентів, загальна оцінка вашої комунікації. Аналіз майданчиків, фокус-групи стейкхолдерів. Рекомендації для покращення роботи.

Отже, якщо коротко: PR аудит аналізує вашу діяльність, а комунікаційний аудит  результат вашої діяльності.

Ще можна додати, що комунікаційний аудит є першим кроком до створення повноцінної комунікаційної стратегії, адже він відкриває вам ландшафт, на якому доведеться працювати. І вже під цей ландшафт ви підбираєте відповідний інструментарій.

PR аудит дає змогу відповісти на багато неочевидних запитань, які суттєво впливають на успішність роботи. Я не перестаю повторювати, що бути прочитаним  важливіше, ніж бути просто надрукованим. Але часто зусилля спрямовуються на друге, а не на перше. Робота з інформаційним приводами це і мистецтво і ремесло, ціль яких – зацікавити, по справжньому, і медіа і вашу ЦА.

Тут важливо пам’ятати, що люди намагаються звертати увагу лише на те, що їм: цікаво, корисно, або те, що зачіпає їх і їхнє життя безпосередньо. Все інше ігнорується, адже інформації зараз так багато.

Робота в агентстві дозволяє бачити внутрішні процеси PR відділів багатьох компаній. Порівнювати їхні підходи та результативність. Як вони застосовують ті чи інші інструменти, що працює краще, а що  лише в теорії. З цієї практики я можу стверджувати, що помилки в комунікації досить поширене явище.

PR аудит  це тюнінг, який дозволяє налаштувати процеси на максимальну ефективність та зберегти трудові і фінансові ресурси.

Комунікаційний аудит — це складніша робота. Він аналізує інформацію із статичних та темпоральних медіа каналів. Про поділ усіх медіа на ці канали я писала раніше. Якщо коротко і дуже спрощено, то статичні канали це ЗМІ, а темпоральні це соцмережі.

Такий аналіз можливий лише за допомогою спеціального програмного забезпечення, яке здатне зібрати матеріал з найрізноманітніших джерел. Глибини збору в один рік зазвичай достатньо, щоб картинка стала зрозумілою.

Також він може включати опитування стейкхолдерів, фокус-групи, збір інсайдів у журналістів (інфлуенсерів), що висвітлюють ваш ринок, а також інші дослідження по цільових аудиторіях, каналах, інструментах тощо.

Одне з важливих питань, на яке може дати відповідь комунікаційний аудит є те, як ви виглядаєте в очах суспільства. Адже далеко не завжди позиціонування співпадає зі сприйняттям. Він забезпечує «фідбек» на ваші односторонні намагання побудувати в громадській свідомості уявлення про вашу компанію та вашу діяльність. Таким чином, ви можете побачити себе очима ЦА в контексті не лише вашої комунікації, але й комунікації конкурентів, адже інформаційне поле спільне для всіх.

Також він допомагає скоригувати, за потреби, свою комунікаційну діяльність, додати якійсь нові канали, формати чи тип інфоприводів.

Підсумовуючи, ефективність комунікаційного та PR аудиту лежить не тільки в здатності виявити тенденції та помилки, але й у спроможності передбачити майбутні зміни  тренди, нові виклики та можливості. Ці аудити дозволяють реагувати на поточне становище ринку й активно формувати комунікаційну стратегію, яка буде адаптована до майбутніх викликів. Вони вносять ясність у сприйняття бренду вашою ЦА та дозволяють збалансувати ваші комунікаційні зусилля з реальними потребами ринку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]