Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2023 23:16

Емпатійне лідерство – як менеджеру розвинути баланс між "треба" та "розумію"

Операційна директорка в компанії Wezom Academy

Сьогодні ми з вами поговоримо про емпатійне лідерство та спробуємо розібратися, чому саме воно повинно лежати в основі сучасних трудових відносин. Буде цікаво!

Тривалий час на теренах пострадянського простору існувала думка, що емпатія і бізнес — речі несумісні. Вважалося, що співробітник повинен залишати всі свої емоції та переживання за межами роботи. А емпатія керівника при цьому видавалася скоріше як негативна риса характеру. 

Звісно ж, це нісенітниця!

Сьогодні ми з вами поговоримо про емпатійне лідерство та спробуємо розібратися, чому саме воно повинно лежати в основі сучасних трудових відносин. Буде цікаво! 

Хто такий емпатійний лідер

Емпатія — це здатність розуміти та відчувати почуття іншої людини. Тобто це вміння поставити себе на місце когось іншого, зрозуміти, що він відчуває та в якому стані знаходиться.

Емпатійний лідер — це той, хто будує роботу з людьми з позиції емпатії, вміє ставити себе на їхнє місце, поділяє їх думки, почуття та переконання. І це аж ніяк не ознака поступливості чи тим паче слабкості. Якраз навпаки!

Компанія Manchester Inc. нещодавно провела дослідження, щоб визначити, як на розвиток бізнесу впливає емпатійне лідерство. Результати виявилися дійсно показовими:

• Якість роботи підвищується на 48%.

• Кількість конфліктних ситуацій зменшується на 52%.

• Фінансові втрати скорочуються на 23%, а прибутковість зростає на ті ж 23%.

Емпатійний лідер завжди намагається глибше зрозуміти кожного співробітника. Він знає звички, чесноти, сильні та слабкі сторони усіх, з ким працює. У нього формується індивідуальний підхід до працівників. А це своєю чергою допомагає підвищувати ефективність роботи кожного працівника, використовувати усі його переваги як спеціаліста та нівелювати недоліки.

Водночас емпатійне лідерство все частіше стає додатковою цінністю на ринку праці. Потенційний співробітник охочіше направить резюме в компанію з емпатійним підходом в роботі замість компанії, яка досі використовує принципи директивного лідерства. До речі про це!

Чим емпатійне лідерство відрізняється від директивного

Спробуємо підійти до цього питання з точки зору психології. Психологи виділяють дві загальні форми взаємодії між людьми:

1. «Дорослий — дорослий».

2. «Дорослий — дитина».

Як ви вже здогадалися, директивне лідерство — це саме форма «дорослий — дитина». У ролі дорослого виступає керівник. У ролі дитини — працівник. В такій схемі «дитина» апріорі сприймається як недостатньо досвідчена, недостатньо кваліфікована та недостатньо дисциплінована. А значить, «дорослий» повинен контролювати буквально кожний крок, постійно бути в ролі наставника, особисто відповідати за результат та карати за допущені помилки.

Емпатійне лідерство за схемою «дорослий — дорослий» використовує абсолютно інший підхід, в якому сторони рівні. Емпатійний лідер розуміє цінність кожного працівника, він йому довіряє і прислухається до його думок та ідей. Співробітник же розуміє власну значущість та відповідальність. Він готовий працювати на результат і відповідати за його досягнення.

Ми можемо назвати 7 головних ознак емпатійного лідера:

1. Він ставиться до кожного члена команди з повагою і ні в якому разі не принижує їхньої гідності.

2. Він достатньо гнучкий, вміє підтримувати правильну атмосферу в колективі та не ставить власні емоції на перше місце.

3. Він пристрасний, енергійний та активний. І ця енергія передається іншим членам команди.

4. Він всіляко підтримує цінності компанії та пропагує їх решті працівників. Але без навʼязування.

5. Він дійсно добре розуміється в своїй справі та має фундаментальні знання.

6. Він насправді довіряє підлеглим і робить все можливе, щоб вони довіряли йому.

7. Він постійно навчається на розвивається як спеціаліст, у тому числі отримує нові знання та навички від співробітників.

Неможливо в один момент стати емпатійним лідером. Це потребує певних зусиль та часу. Але немає нічого неможливого. 

Як менеджеру розвивати емпатію

1. Спробуйте краще зрозуміти спектр власних емоцій. Так вам буде легше зчитувати емоції інших людей та розвивати власну емпатію.

2. Не бійтеся проявляти почуття на роботі, але намагайтеся їх контролювати, щоб не нашкодити собі та іншим.

3. Памʼятайте про кордони у взаємодії з командою. Вони не повинні бути надто жорсткими, але й повністю відкидати їх не варто.

4. Розвивайте навички комунікації, вчіться слухати та давайте зворотний звʼязок персоналу.

5. Проявляйте довіру до команди і дозвольте іншим брати відповідальність на себе.

6. Вчіться помічати емоції співробітників. Це не так складно, як може здатися на початку.

7. Намагайтеся коригувати власні моделі поведінки з урахуванням емоційного стану команди.

Так, легко не буде. До того ж варто зрозуміти різницю між емпатією та жалістю. Вам, як лідеру, доведеться навчитися проводити цю межу, поважати емоції команди та надавати можливість їх переживати. Але водночас не можна давати емоціям брати верх, бо це негативно відобразиться на робочому процесі. Тому саме пошуки «золотої середини» і є головною метою емпатійного лідера у 2023 році. Не сумніваємось, ви з цим впораєтеся!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]