Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2021 16:58

Подолання "економічної безграмотності" – запорука успіху держави

Співзасновник, координатор проектів ГО "Відкритий Університет Майдану" (ВУМ)

Більшість українців є "економічними невігласами".

Згідно з даними дослідження*,проведеного з 8 по 30 січня 2020 року міжнародною громадською організацією "Pact: building local promise" 67% опитаних вважає, що Україна входить у 10 найбідніших країн світу, 49% - що в Україні найбільші податки в Європі, 57% погоджуються з думкою про те, що президент може знизити тарифи на комунальні послуги і 49% – що МВФ проводить свої експерименти, і бідність в Україні – це результат співпраці з МВФ. Оскільки автори дослідження стверджують, що вибірка є репрезентативною, можемо з жахом констатувати вкрай низький рівень економічної грамотності українців. Найяскравіші наслідки такого економічного невігластва ми спостерігаємо на кожних виборах, коли люди масово голосують за «підняття пенсій та зарплат».

Інформаційна кампанія та системна освіта дорослих можуть виправити ситуацію

Як виправити ситуацію і прищепити громадськості думку про необхідність швидких та іноді болючих економічних реформ? Шкільна реформа дає надію на те, що нові покоління краще розумітимуться на елементарній економіці, але як бути із дорослими громадянами? Адже саме дорослі громадяни є носіями громадянських прав та обов’язків. І вони ж є тими хто масово нехтує цими і правами і обов’язками, часто цілком публічно, і як не парадоксально, пишаються такою позицією. Час та кон'юнктура не на нашому боці і ми зобов’язані діяти рішуче тут і зараз.

Рішенням може бути масова кампанія в ЗМІ, спрямована на поширення елементарних економічних знань серед аудиторії. Та чи багато із власників впливових медіа-ресурсів дійсно зацікавлені у підвищенні економічної грамотності населення і хто з них зважиться на такий крок?

Сучасні технології дозволяють  поширювати економічні знання через залучення громадян до вивчення азів функціонування податкової та банківської системи, управління власними та громадськими фінансами на  безкоштовних онлайн-курсах. Такі курси, розроблені за участю провідних фахівців, уже  є у вільному доступі в українському освітньому інтернеті, зокрема і на нашій платформі.

На моє глибоке переконання, всі, хто так чи інакше зацікавлений у зростанні економічної обізнаності українців, мають стати амбасадорами таких курсів та заохочувати своїх колег та друзів до навчання. Це, в першу чергу керівники та лідери ОТГ та депутати органів місцевого самоврядування. Адже сумлінні платники податків – основа добробуту громади. Керівники підприємств  та власники бізнесів, – усі, хто хоче, щоб сприйняття підприємців як «бариг» та «спекулянтів» назавжди відійшло в минуле. Керівники та викладачі непрофільних навчальних закладів, які дбають про успіх своїх студентів. І звісно - громадські та політичні діячі, зацікавлені у поступі реформ.

Якщо ми хочемо жити в суспільстві, де поважають приватну власність і бережно ставляться до громадської, де поширена нульова толерантність до корупції та ухиляння від податків, – у нас просто немає іншого виходу, ніж усіма силами сприяти подоланню економічної безграмотності.


*Оцінка змін в обізнаності громадян щодо громадянських організацій та їхньої діяльності». Було опитано 2,011 жителів України. Інтерв'ю були проведені з громадянами України віком 18 років та старше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]