Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.02.2023 17:11

Базова соціальна послуга за "особливу" послугу: на що штовхає гендерна корупція?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Випадки сексторції, що траплялись з мігрантами та біженцями у різних регіонах світу.

У Transparency international’s Global Corruption Barometer 2019 містяться важливі дані про сексторцію. Попри це багатьом досі важко описати динаміку, закономірності та поширеність цього явища. Уявлення про масштаб та природу цієї проблеми нам можуть дати задокументовані випадки сексуального вимагання з різних регіонів світу. Сьогодні у нашому фокусі найбільш вразливі групи населення - мігранти та біженці.

Міграція та сексторція

Подвійна ціна

У Звіті за 2017 рік про корупцію йдеться, що жінки-переселенці є більш вразливими до сексторції. Як сказав один із переселенців: «Ми, чоловіки,  даємо їм гроші, але для жінок це є подвійною ціною. Вони завжди повинні платити цю подвійну ціну ». Навіть коли жінки-мігрантки платять хабар грошима, то солдати чи поліцейських досі вимагають від них сексу. Батько пояснює, як його дочку примусили займатися сексом з солдатами, незважаючи на те, що їм дали хабар розміром 50 динарів (0,4 дол. США) : “Вони сказали: ні, вона повинна спати з ними. Тоді водій сказав дівчині, що це нормально, ось як вони це роблять. Ми майже одну годину чекали поки дівчина повернулась." Сімейні та патріархальні стосунки іноді сприяють сексторції - жінки та дівчата "платять" хабарі за їх родичів-чоловіків. Деякі з опитаних жінок говорили про примушування до численних сексуальних зустрічей під час всієї їхньої мандрівки. Сексторція є відомим "фактом” бездокументованої міграції, тому багато жінок готують контрацепцію перед від'їздом. Інші - прибувають вагітними до місця призначенням. Але отримання візи, не обов'язково звільняє жінок від цієї форма корупції. 

Секс або депортація

У 2019 році норвезький екс-член Кабінету був засуджений до п’яти років позбавлення волі за зловживання його посадою губернатора регіону. Троє молодих людей, які шукали притулку в країні між 2011 та 2017 роками вважали, що якби вони відмовили губернатору займатися з ним сексом, то їх би депортували або відмовили у заяві на постійне проживання. Колишній губернатор також запропонував їм житло та роботу. У результаті цього сексуальні зустрічі відбувалися в його офісі, готельних номерах, його домі та заміському будинку. Політик спростував звинувачення, але суд постановив, що він умисно використовував свій статус для сексуальної експлуатації.

Сексторція в таборах для біженців

Сексторція є дуже поширеним явищем у таборах для біженців та зонах стихійного лиха, де вона стає способом вижити. Там люди більше піддаються корупції в службах, пов'язаних із забезпеченням продуктами харчування, питною водою, доступом до медичних та освітніх послуг. 

Послуга за послугу

Один такий випадок стався у 2015 році, коли Управління Служби внутрішнього нагляду Організації Об'єднаних Націй встановили, що члени миротворчої місії в Гаїті мали сексуальні відносини з понад 225 жінками. Зіткнувшись з голодом та відсутністю притулку, жінки займалися сексом в обмін на задоволення основних потреб, такі як їжа, ліки, догляд за дитиною та інші необхідні предмети побуту, передбачені місією. Більшість цих жінок не усвідомлювали, що такої поведінки незаконна, і для того, щоб повідомити про це, існує гаряча лінія. ООН не раз визнавала зловживання її персоналу по всьому світу. Оглядовий звіт виявив, що третина передбачуваного сексуального насильства стосуються неповнолітніх, а тривалість розслідування претензій займає в середньому більше ніж рік. Попередній звіт про сексуальну експлуатацію миротворцями в Демократичній Республіці Конго виявив «нульове дотримання» політики місії нульової толерантності до сексуальної експлуатації.

Секс в обмін на переселення

Під час журналістських розслідувань щодо переселення біженців з Ефіопії, Кенії, Лівії, Уганді та Ємені в західні країни були знайдені звіти про отримання хабарів працівниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Секс був ще однією формою оплати і деяким жінкам та дівчатам пропонували можливість переселення в обмін на секс. Управління заперечувало звинувачення у корупції.

Секс за мішок рису

Сексторція також спостерігався у різних ситуації, коли жінкам потрібен доступ до найважливіших ресурси або послуги, таких як забезпечення продуктами харчування і вода. Мозамбік, 2019 рік. Після циклону тисячі людей потребували їжу та воду. Розподіл допомоги контролювався державними чиновниками та лідерами громад, які пов'язані з правлячою партією. Секс з місцевими лідерами був ціною для основних потреб, таких як мішок з рисом. Згідно місцевих звітів, у цих списках людей, які потребували допомогу, майже не було сімей на чолі з жінками. Цей вид дискримінації робив жінок легкими мішенями для сексторції. Часто чиновники повідомляли жінкам, що їїх немає у списку. «Він сказав їй піти і чекати вдома. Він прийде пізніше, щоб допомогти їй, якщо вона допоможе йому теж ". Вона сказала, щоб ввечері чоловік приніс мішок рису, мішок кукурудзяного борошна і один кілограм квасолі. "Коли він приїхав, він поклав сумки на підлогу та ініціював сексуальний контакт”.

Секс за воду

Проблеми щодо доступу до води також були задокументовані. Дослідження 2017 року про жінок та корупція у водній галузі. У двох містах Колумбії та Південної Африка було встановлено, що персонал комунальних служб іноді вимагає сексу у жінок в обмін на воду. Постраждала жінка говорила: "Якщо я цього не маю гроші, щоб підкупити працівників водоканалу, то він буде сексуально використовувати мене, тому що це єдине цінне, що я можу дати йому." У Боготі деякі респонденти описали сексторцію як форму корупції. Жінки змушені займатися сексом з посадовими особами, особливо коли вони не в змозі отримати доступ до води. Деякі жінки також говорили, що флірт з чиновниками може захистити їх від відключення подачі води Бувало так, що явних сексуальних вимог не висувається, але чиновники могли просити номер телефону і домовлятись про “побачення”. Одна з опитаних жінок у дослідженні сказала, що секс з посадовою особою може бути єдиним способом виграти тендери: "Якщо ви хочете бізнес, потрібно підкупити грошима і спати з ними».

Секс за земельну ділянку

У Зімбабве одинокі жінки та вдови часто стають жертва сексторції в обмін на виділення невеликого шматка землі. "Коли прийшов час видавати земельні ділянки, староста сказав, щоб я мушу займатися з ним сексом, якщо хочу щось отримати. Мені довелося погодитися, бо ми бідні та безземельні. Багато жінок торгували сексом за землю, але не всі вони не можуть про це розповісти. Якщо вони розкажуть, то їх битимуть ногами”. Жінки особливо вразливі до корупції у земельному секторі, коли вони не мають представництва у структурах, що відповідають за прийняття рішень. Наприклад, в Танзанії, де закон дає жінкам і чоловікам рівний доступ до землі, звична практика означає, що “жінки та їхня земля часто вважаються власністю чоловіків“. Коли жінки не мають гроші чи ресурсів, щоб оскаржити це на законних підставах, вони змушені використовувати своє тіло як валюту за хабар.

Публікація є вижимкою зі Звіту від Transparency International, "Breaking the Silence around Sextortion: The Links between Power, Sex and Corruption".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]