Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2023 17:35

Мовчазна форма корупції: влада, секс, гроші - що ми знаємо, а що ні?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Вижимка зі статті від Transparency International, ”THE DEAFENING SILENCE AROUND”.

Сексуальне домагання або “сексторція” (анг. "sextortion") вважається мовчазною формою корупції. До недавнього часу ця проблема майже не обговорювалася ні в рамках корупції, ні в рамках гендерного насильства. У травні 2020-ого року Transparency International опублікувала звіт під назвою Breaking the Silence around Sextortion: The Links between Power, Sex and Corruption. У цій статті розглянемо зв'язок між корупцією і сексуальним домаганням, існуючі правові рамки та рекомендації для подолання цієї проблеми.

Що таке “сексторція” і про кого це?

Сексторція відбувається тоді, коли людей примушують платити хабар сексуальними актами, а не грошима. Сексуальне вимагання - поширена, але багато в чому непомітна форма корупції. Це гендерна форма корупції, яка зустрічається як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються. Вона зачіпає дітей та дорослих, вразливих осіб (наприклад, мігранти без документів, що перетинають кордони) та інших.

Барометр світової корупції показує, наскільки поширеним явищем є сексторція. У Латинській Америці, Карибському басейні, на Близькому Сході та в Північній Африці кожен п'ятий зазнав або знав когось, хто зазнав сексуального домагання, коли звертався до державних служб, таких як охорона здоров'я чи освіта.

У Зімбабве в опитуванні 2019 року було встановлено, що 57% запитуваних жінок повідомили, що вони отримували пропозицію надати сексуальні послуги в обмін на роботу, медичну допомогу та навіть шукаючи місця проживання у школах для своїх дітей.

Жертви сексторції

Сором і страх. Багато людей, які постраждали від сексторцію, не повідомляють про це через сором і страх відплати. Вони ризикують повторно стати жертвою, понести фінансові витрати, переслідуватись як хабарник. 

Немає можливості повідомити про злочин. Ті, хто хоче повідомити про сексторцію, часто цього не робить, бо важко знайти безпечні, конфіденційні канали зв'язку або їх не існує взагалі. Жертви сексторції рідко знаходять психологічну підтримку, а також отримають поради щодо юридичних ризиків та можливих витрат на повідомлення про цей злочин.

Законодавство та сексторція. Постраждалим також важко отримати компенсацію, оскільки законодавчі рамки погано оснащені для цього. Незважаючи на шкідливі наслідки, багато антикорупційних рамок чітко не криміналізують примусові сексуальні дії як форми хабарництва, зловживання владою чи корупційні правопорушення. Крім того, корупцію досі часто розуміють як фінансовий злочин, у тому числі серед посадових осіб правосуддя.

Складно довести. Більше того, злочинців важко притягнути до кримінальної відповідальності за розслідуванням гендерного насильства через труднощі пошуку доказів та деяких законів, які не визнають не фізичні форми примусу. Тож повідомлення про сексуальне вимагання часто потрапляють між тріщинами правових систем, залишаючи постраждалих без підтримки та справедливості, а іноді й надалі завдаючи шкоди.

Як захиститись від сексторції?

Правові рамки 

Щоб забезпечити адекватне притягнення до кримінальної відповідальності та отримати справедливість для постраждалих, усі уряди повинні розробити законодавче визначення та рамки для сексторції. Існуючі правові рамки мають занадто багато прогалин, і деякі форми сексуального вимагання залишаються без розгляду. Уряди повинні впроваджувати юридичні програми навчання, щоб гарантувати, що судді та прокурори знають про ці злочини, як їх розслідувати. Розпорядження також мають бути внесені як у антикорупційну, так і в гендерну політику, програми та положення, щоб забезпечити більшу співпрацю.

Громадянська просвіта

Потрібно заохочувати жертв повідомляти про сексторцію і звертатися за захистом. Уряди повинні розпочати інформаційні кампанії з метою підвищення обізнаності про сексторцію - що люди можуть робити, на кого це впливає і т.д. Вони також повинні забезпечити безпечні, конфіденційні та гендерно чутливі механізми звітування, які дають потерпілим доступ до відповідних ресурсів підтримки, таких як фізичні та психологічні медичні послуги та юридичні консультації.

Захист потерпілих та збір даних

Уряди повинні захищати від помсти тих, хто повідомляє про випадки насильства, гарантувати, що вони не будуть переслідуватися як хабарники. Для збору даних і розуміння сексторції потрібно зробити набагато більше. Судові органи повинні реформувати свої статистичні системи для усунення нестачі даних про випадки розслідування. У той же час дослідники повинні збирати дані шляхом опитувань громадськості та інших інструментів збору даних - задавати конкретні запитання, у правильному форматі та використовувати відповідні категорії для організації інформації.

Дослідження мовчазної форми корупції

Потрібні досліджувати те, як законодавча база стає більш ефективною, що працює у вирішенні питань, пов'язаних із сексторції. Є багато людей, права яких порушуються за стіною мовчання. Ці люди потребують і заслуговують захисту та справедливості.

Дана публікація є вижимкою зі статті від Transparency International, ”THE DEAFENING SILENCE AROUND SEXTORTION”. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]