Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2014 13:17

Народ продовжує вимагати люстрації Кірюшина і Діденка

Голова ГО "Євро Столиця"

Кияни та активісти громадської організації (ГО) «Народна люстрація» о дев’ятій годині ранку продовжили свый пікет під стінами Міністерства палива й енергетики. Активісти вимагали від Арсенія Яценюка звільнити заступника міністра Ігоря Діденка та радника мі

За словами протестуючих:   «обоє держслужбовців були судимі! Ігорю Діденку суд заборонив займати будь-які керівні посади у підприємствах будь-якої форми власності, а Ігор Кірюшин ще під час Януковича грабував український народ…».

Кілька слів про звинувачених: Ігор Діденко - дуже неоднозначна фігура. Будучи першим заступником голови Нафтогазу в 2009 р., він був одним з підписантів кабального газового контракту з Газпромом. За цей Діденко постраждав, коли Янукович прийшов до влади. У 2011 р. суд засудив його до трьох років умовно і заборонив обіймати посади в держорганах.

З 2011 р. про Діденко практично нічого не було чутно. Але відразу після зміни влади про нього заговорили як про кандидата на посаду голови Нафтогазу. «Діденко дійсно розглядався як один з головних кандидатів на посаду голови Нафтогазу, – говорить співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. – Але зайняти цей пост йому не дозволили «старі гріхи». Тому холдинг очолив Андрій Коболєв».

Діденко постарався позбавиться від формальних гріхів. Так, наприкінці лютого він оскаржив свій вирок від 2011 р. в Печерському районному суді Києва. На початку березня суд зняв судимість з Діденком і дозволив йому займати посади в держструктурах.

 

За іронією, ці рішення виносила суддя Оксана Царевич, яка майже чотири роки тому засудила Діденка до трьох років умовно – наголошує biz.liga.net.

Не менш цікавою фігуроє є і Ігор Кірюшин, росіянин за національністю. Він вже займав теперішній пост за Юрія Бойка, – був головою Мінпаливенерго в 2010-2012 рр. Також він працював головою правління державної компанії «Укртранснафта». За неофіційною інформацією, і в трубопровідній компанії, а згодом і в Мінпаливенерго пан Кирюшин працював за квотою фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді.

У середовищі нафтотрейдерів Кирюшин відомий своєю непослідовною і деструктивною позицією в питаннях регулювання ринку нафтопродуктів. За часів його керування галузевим департаментом в 2012 р. були розроблені і прийняті такі одіозні закони, як закон про «плаваючому» акцизний збір на нафтопродукти і обов’язкове додавання біоетанолу в автомобільні бензини. Окрім того, будучи заст. Міністра палива та енергетики України в 2011 р. він, також, опікувався роботою Феодосійської нафтобази, через яку здійснювався контрабандне ввезення нафтопродуктів – повідомляє ua-energy.

Тож, після майданівських подій, є цілком нормальним явищем, коли українці активно і масово, вимагають чесних політиків!

Символічною, на акції, була хода деяких активістів, під міністерством, одягнутих у смугасту форму ув’язнених.   Інші учасники події скандували: «ЗЕКА – ГЕТЬ!», «БАНДУ – ГЕТЬ!» та тримали в руках плакати з написами: «КІРЮШИН – ЛЮДИНА КУРЧЕНКА!», «КІРЮШИНА У ВІДСТАВКУ!», «ГЕТЬ ЗЕКА ДІДЕНКА!», «ДІДЕНКУ – ЛЮСТРАЦІЮ!» і «ДОСИТЬ ГРАБУВАТИ НАРОД!».

Як йдеться в листівках ГО «Народна люстрація» – «Протягом 2012-2013 років Ігор Кірюшин, використовуючи посаду голови аукціонного комітету з продажу української нафти та газоконденсату, організовував корупційні схеми разом з Сергієм Курченком, внаслідок яких у держави було вкрадено понад 7 мільярдів гривень. У свою чергу, Ігор Діденко у 2010 році був умовно засуджений Печерським райсудом до трьох років позбавлення волі за розтрату RosUkrEnergo природного газу та його незаконного розмитнення в лютому-березні 2009 року».

 

Окрім того, за два тижні перебування на посаді радника міністра енергетики та вугільної промисловості – Ігор Кірюшин встиг «висушити» українські нафтопроводи на 606,3 тис. т.

Це вже п’ята така акція «Народної люстрації». Раніше з тією ж вимогою активісти приходили під стіни Кабінету міністрів та Верховної Ради.

Нагадаємо, початок люстрації держслужбовців розпочався 10 квітня 2014 року, коли набув чинності закон «Про відновлення довіри до судової системи України». Верховна Рада ухвалила зазначений закон 8 квітня. За нього віддали голоси 234 народних депутати.

Відповідно до закону, тимчасова спеціальна комісія проводить перевірку суддів, щодо яких є сумніви, що вони приймали рішення відповідно до закону. Перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасової спеціальної комісії, порядок створення якої також визначено цим законом.

Активіст, також, поінформував, що на офіційній сторінці у Фейсбуці активно обговорюються кандидати на люстрацію. Організатори закликають долучатися до обговорення посад «хабарників та шахраїв».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]