Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2019 11:55

Хочеш в ЄС — будуй як європеєць

Глава партії Слуга народу

Всі ми хочемо, щоб Україна була в Європейському Союзі: безпекові гарантії для людини, захист її прав, зручні міста і тд.

Всі ми хочемо, щоб Україна була в Європейському Союзі: безпекові гарантії для людини, захист її прав, зручні міста і тд. Всі ці речі складають тисячі деталей, і відсутність бодай однієї руйнує загальну картину, як нестача елементу в пазлі. Тому нині ми повинні істотно підняти стандарти наших виробів та послуг до відповідного рівня.  Це, зокрема, стосується й сфери будівельних матеріалів. Адже мова про величезний ринок, який напряму пов’язаний з комфортом в житті людей. 

Всі без винятку, роблячи ремонт в оселі, або будуючи власний дім зацікавлені в тому, щоб використані матеріали прослужили довго і надійно. Але як показує практика, на нашому ринку будівельних виробів покупець не застрахований від низькопробних підробок. І добре, якщо мова йде тільки про те, що куплений товар швидко пошкодиться. Але  якщо його поломка несе потенційну загрозу для здоров’я чи життя людини — річ неприпустима. До підробок та матеріалів низької якості в Європі ставляться серйозно, адже головною цінністю там є людина. Відповідно, вона має жити в гідних умовах. Саме тому важливим елементом нормативної бази ЄС щодо обігу будівельних виробів виступає регламент № 305 щодо будівельних виробів, який запрацював у 2014-му. 

Мова про документ, який встановлює умови для забезпечення доступності будівельних виробів на ринку ЄС і встановлює чіткі правила щодо:

- проведення оцінки характеристик якості будівельної продукції;

- постачання на ринок виробів, вимоги до яких не урегульовані гармонізованими стандартами;

- порядку декларування основних характеристик тощо.

Це нормативний акт прямої дії, що безпосередньо впливає на індустрію будівельних виробів та опосередковано — на регулювання будівництва.

Деградація замість еволюції

Яка ж ситуація з вимогами до будівельних виборів у нас? Ще 5-7 років тому темпи оновлення або запровадження нових будівельних норм національного рівня сягали приблизно сотні документів на рік. А за останні 2-3 роки впали майже в 10 разів: до 9-12 на рік. І при цьому, такі показники у нас видавали у світлі досягнень. Простими словами: деградацію видавали на еволюцію. І воно то б нічого, якби це все негативно не впливало на ринок, вітчизняних виробників та й інвестиції в країні загалом.

На щастя, Україна взяла на себе зобов’язання в рамках асоціації з ЄС гармонізувати стандарти щодо будівельних виробів, відповідно до регламенту №305 (документ про перехід до цивілізованого ринку будівельних виробів). Імплементація його положень  має завершитися до 2020 року, і на даний момент це є одним з основних наших завдань. Адже ці положення – реальний шлях до суттєвого підвищення якості товарів і покращення оновлення нормативної бази.

Європейські норми для українського ринку

Так як впровадження положень регламенту 305 Ради Європи – надважливе завдання, вже декілька років тривають численні дискусії щодо нього. Працювало декілька робочих груп, і я також долучилася до цього процесу. 3 роки тому й завдяки потужній підтримці команди однодумців ми, нарешті, можемо зробити еволюційний крок уперед. На даному етапі ми вже підготували проект закону, який імплементує положення 305 регламенту в український правовий простір. І я сподіваюсь, вже найближчим часом я зареєструю цей проект в Верховній Раді, щоб розпочати процедуру його прийняття вже цього року.

За своєю суттю цей закон буде своєрідним регламентом прямої дії. Він безпосередньо впливатиме на будівельну індустрію, зазначаючи купу конкретних вимог щодо виробів. За своєю структурою законопроект складається з двох частин:

1. Сам закон, максимально наближений до тексту положень регламенту №305 (встановлює узгоджені правила щодо проведення оцінки характеристик якості будівельної продукції, надання на ринок виробів, вимоги до яких не урегульовані гармонізованими стандартами, порядку декларування основних характеристик, функції учасників ринку тощо);

2. Прикінцеві положення, що на законодавчому рівні формуватимуть систему норм в будівництві споруд. Мова про зніми щонайменше до 5 чинних законів. Зокрема, в закон про регулювання містобудівної діяльності.

Прийняття цього законопроекту – це важливий, але перший крок. Необхідно суттєво прискорити гармонізацію стандартів в будівництві, аби захистити свій ринок, вітчизняних виробників, залучити більше інвестицій, а відтак – зробити наше з вами життя комфортнішим та безпечним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]