Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2020 15:38

ХГЛ (ХГЧ): що ховається за таємничою абревіатурою

Завідувач відділу імуноферментного аналізу (ІФА) медичної лабораторії Дніпролаб

ХГЛ (ХГЧ) – це гормон, що розшифровується, як хоріонічний гонадотропін людини. Його часто називають "гормоном вагітності".

ХГЛ – це гормон, що розшифровується, як хоріонічний гонадотропін людини. Його часто називають «гормоном вагітності», оскільки саме він відповідає за регуляцію гормональних процесів у жіночому організмі в період виношування плоду. 

Давайте розберемось із складною термінологією цього гормону поступово.

«Хоріонічним» його називають, тому що він виробляється хоріоном – оболонкою ембріона, з якої в подальшому утворюється плацента. А «гонадотропін» є в назві оскільки він діє на  гонади – статеві органи матері, налаштовуючи їх на підтримку вагітності. Проте здавати аналіз ХГЛ потрібно не тільки вагітним. 

Про що може розповідати аналіз на ХГЛ?

Підвищені показники цього гормону в крові чоловіків та невагітних жінок можуть говорити про наявність онкологічних захворювань кишечника, легенів, нирок, матки або яєчок чи інших органів. 

Крім того, високий рівень хоріонічного гонадотропіну людини фіксується протягом 4-5 днів після аборту або внаслідок прийому препаратів, що містять цей гормон. 

На ранньому терміні вагітності, коли ще безсильне ультразвукове дослідження, визначення рівня ХГЛ дає відповідь на питання – чи вагітні ви? У випадку затримки місячних, він дозволить відрізнити порушення менструального циклу від вагітності малого терміну.

У жінок, що виношують дитину помітно підвищується рівень ХГЛ в результаті: багатоплідної вагітності; цукрового діабету; раннього токсикозу, гестозу; пролонгованої вагітності; хромосомних аномалій плода або під час прийому синтетичних гестагенів – препаратів, що заповнюють в організмі рівень головного жіночого гормону – прогестерону. 

Низькі показники рівня ХГЛ під час вагітності, в порівнянні з нормою, вимагають уважного ставлення та негайного звернення до фахівців. Зниження рівня більш ніж на 50% від норми може бути свідченням позаматкової вагітності, загрози переривання, плацентарної недостатності, істинного переношування вагітності чи внутрішньоутробної загибелі плоду на пізніх термінах.

Які функції виконує ХГЛ під час вагітності? 

На початку, він сприяє збереженню жовтого тіла та прискорює вироблення прогестерону і естрогену. Потім під час розвитку плода він стимулює роботу статевих залоз та наднирників. Ну, і на пізніх термінах він готує імунітет матері до прийняття плоду. 

Типи аналізів на ХГЛ. У медичній практиці відомі два аналізи: визначення загального та вільного бета-ХГЛ. Вони використовуються в різних випадках. 

Загальний ХГЛ призначають для ранньої діагностики вагітності, навіть коли тест-смужка ще не здатна визначити результат. При відсутності патологій рівень гормону в перші тижні вагітності подвоюється кожні 2 дні, максимум досягається до 10-11 тижня. Потім концентрація поступово знижується. 

Вільний b-ХГЛ використовується під час скринінгу першого триместру вагітності з метою оцінки ризику наявності деяких генетичних захворювань у плода. Важливо пам’ятати, що високий ризик не є діагнозом. Для його підтвердження (або спростування) потрібні додаткові тести – амніоцентез або біопсія ворсинок хоріона. Вагітним радять здавати кров на вільний бета-ХГЛ на 10-13 тижнях.

Крім того, він є показовим при діагностиці трофобластних та тестикулярної злоякісних новоутворень.

Коли потрібно здавати кров на аналіз ХГЛ?

По-перше, це підозра на вагітність або тривала затримка менструації, яка може бути наслідком дисфункції яєчників, стресу, інтоксикації, інфекції та інших неприємних станів жіночого організму.

У жінок, які виношують дитину, аналіз проводиться для динамічного спостереження за перебігом вагітності.

Тест на ХГЛ призначають і після аборту або медичного вискоблювання. Якщо плодове яйце видалено не повністю, рівень гормону буде вище нормального. Для виключення хибно позитивного результату тест слід проводити через 1-2 дня після операції. 

Чоловікам потрібно здавати цей аналіз, якщо є підозра на злоякісні новоутворення в області статевих органів або, як їх ще називають – трофобластичні пухлини. Або під час спостереження після перенесеного подібного захворювання. 

Як здавати кров для аналізу ХГЛ? 

Загальний та вільний b-ХГЛ визначаються у венозній крові. Експерти радять здавати кров вранці натщесерце. Останній прийом їжі рекомендований за 8-10 годин до здачі біоматеріалу. 

Якщо людина приймає медичні препарати, які містять цей гормон, слід заздалегідь повідомити про це лікаря. 

Для уточнення терміну вагітності лабораторне дослідження слід проводити не раніше 4-5 дня затримки менструації. 

Лабораторний аналіз крові чи тест на вагітність, куплений в аптеці?

Аптечні тести на вагітність досить достовірні – в більш ніж 90% випадків показують правильний результат. Проте, якщо після проведення тесту залишилися сумніви – ви можете купити ще кілька тестів інших виробників – адже продукція, що випускається під різними брендами, володіє різною чутливістю, але краще не витрачати даремно ні гроші, ні час та здати кров на аналіз.

Сучасні лабораторні дослідження вражають достовірністю та точністю результатів. Їм підвладні визначення, навіть мінімальної концентрації важливих речовин та з'єднань в організмі людини. 

Тільки обов'язково довіряйте професіоналам своєї справи та будьте здорові!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]