Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2021 21:15

2021 рік у спорті

Народний депутат України, голова парламентського підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності

Що вдалося зробити для спортсменів і як це вплине на їхнє майбутнє

2021 рік минає, час підбивати підсумки. Для українського спорту він пройшов під знаком Олімпіади в Токіо, а також низки скандалів, які її супроводжували. Наші спортсмени здобули 19 медалей, з яких одну золоту. Але формування делегації на Ігри викликало багато нарікань. Дехто в ключовий момент змагань залишився без тренерської підтримки, адже не усім наставникам знайшлося місце в Японії.

Разом з колегами по парламентському Комітету з питань молоді і спорту підняли ці та інші питання на високому рівні. В результаті Комітет став на бік спортсменів та рекомендував Мінмолодьспорту провести роботу над помилками. Сподіваюсь, в новому році народні депутати побачать від чиновників відповідний звіт.

Крім тренувань, на результати спортсмена безпосередньо впливає рівень його соціальних гарантій. І в Україні з цим великі проблеми. Тому в 2021 році ми працювали над тим, аби соціальний захист в спорті зростав. Зокрема, зареєстрували законопроект 5514 щодо додаткових пільг спортсменам для вступу до вузів на профільні спеціальності. А  Мінмолодьспорту, Мінсоцполітики та МОЗу запропонувала розглянути можливість збільшення спортивних пенсій та стипендій для учасників Олімпіад, які не здобули трофеїв. Також порадила розробити комплексну державну програму з реабілітації спортсменів, які завершили свою кар’єру.

ТОП-5 моїх законодавчих ініціатив 2021 року у сфері спорту це:

1. Законопроект 5273 щодо використання майна ліквідованих державних і комунальних закладів фізкультури та спорту. Передбачає, що їхнє майно можна використовувати лише для спортивних цілей.

2. Законопроект 5434, що забороняє змінювати цільове призначення земельних ділянок наданих для будівництва та обслуговування спортивних споруд.

3. Законопроект 5526, який створює спорт ветеранів війни, куди залучатимуть військовослужбовців та членів їхніх родин (ухвалений в першому читанні).

4. Законопроект 5640 про створення Національної лабораторії антидопінгового контролю, яка буде сертифікована WADA.

5. Законопроект 5669, що надає фізкультурно-спортивним товариствам та дитячо-юнацьким спортивним школам можливості набути права постійного користування земельними ділянками.

Розраховую, що наступного року Верховна Рада їх розгляне та ухвалить.

Проривом року вважаю законопроект 3498 про спортивне меценатство, який вже став законом. Він визначає види меценатської діяльності – від безоплатної передачі коштів, нерухомості, майнових прав до закупівлі обладнання, екіпірування та будівництва спортивних споруд. А держава гарантує свободу меценатської діяльності та надає митні й податкові пільги. Аби вся система запрацювала, очікуємо ухвалення ще двох законопроектів - 3470-1 та 3471-1. Там прописані конкретні пільги, які отримають меценати.

Протистояння року – це дискусія навколо Шкіл вищої спортивної майстерності (ШВСМ). Вони готують учнів-спортсменів резервного спорту та спорту вищих досягнень. Урядовий законопроект 5848 пропонує ці школи просто ліквідувати. Більшість спортивної спільноти категорично проти. В тому числі я та мої колеги по Комітету спорту. Нам вдалося відтермінувати голосування за цей проект закону. Спочатку Мінмолодьспорту оприлюднило проект Положення про Центри олімпійської підготовки (ЦОП). Там мав би бути прописаний механізм, як ШВСМ трансформуються в ЦОП. До кінця 2021 року триває обговорення проекту й ми пропонуємо правки, які збережуть Школи вищої спортивної майстерності. Поки не дадуть гарантій їх захисту, про голосування за законопроект 5848 не може бути й мови.

Також у 2021 році разом з колегами активно працювали над оновленням антидопінгового законодавства.  Уряд подав до парламенту законопроект 5099 «Про антидопінгову діяльність у спорті», а ми в Комітеті  спорту розробили проект закону 5640. Він містить норму про функціонування Національної лабораторії антидопінгового контролю. Якщо вона запрацює, нам не доведеться більше возити допінг-проби за кордон, витрачаючи на це шалені кошти. Важливо, що Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) надала до цих проектів свої правки і ми їх врахували. Чекаємо на позитивне рішення Верховної Ради.

Особливо увага в 2021 році прикута до посилення рухової активності в школах. Спрямувала звернення до Міністерства освіти, аби дізнатися, які ресурси потрібні на оновлення дитячої спортивної інфраструктури. Виявилося, що мінімальні потреби - 12 млрд грн. У зв’язку з цим запропонувала розробити спеціальну державну програму реформування системи фізичного виховання навчальних закладів різного рівня та включити туди нові стандарти забезпечення учбового процесу. Одночасно зі збільшенням кількості обов’язкових занять  фізкультурою в школах слід подбати і про безпеку дітей – застрахувати їх від нещасних випадків у навчальних закладах.

Пишаюсь тим, що в 2021 році на повну силу запрацював очолюваний мною Підкомітет з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності при профільному парламентському Комітеті. Ми створювали його як майданчик для фахових дискусій з ключових питань розвитку спорту. Цьогоріч на базі Підкомітету сформували робочу групу із напрацювання законопроектів в рамках реалізації Стратегії розвитку фізкультури та спорту до 2028-го року. Провели три виїзних засідання – в Харкові, Херсоні та Новій Каховці. Там безпосередньо комунікували з місцевою владою щодо спортивних питань – функціонування ДЮСШ, низьких виплат спортсменам добових та будівництва нових об’єктів інфраструктури.

2021 рік в спорті був яскравим, результативним і обнадійливим. Сподіваюсь, в році наступному важливі ініціативи знайдуть своє логічне продовження, а спортсмени на собі відчують позитивні зміни державної політики.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]