Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2021 19:39

Битва за вакцину. Чому Уряд не починає інформаційну кампанію з вакцинації

Міністр Кабінету міністрів України (2016-2019), експерт з питань державного управління

Сьогодні Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон № 4613. Він регулюватиме державну реєстрацію вакцин від коронавірусу в Україні.

Закон голосували з врахованою поправкою, яка унеможливлює закупівлі російської вакцини «Спутнік». Це єдиний позитив у морі хаосу, який влаштував уряд з вакцинацією. Бо досі незрозумілими лишаються фундаментальні речі, від яких залежить її успіх.

Що не так з вакцинацією

По-перше, влада продовжує говорити виключно про закупівлю вакцини, оперуючи різними масивами цифр. І не озвучує назви препаратів, які будуть пропонувати українцям. Це в той час, коли ми останні в Європі почнемо офіційну вакцинацію і говорити потрібно про популяризацію її необхідності. Володимир Зеленський анонсував початок в лютому, але про деталі і вакцину пообіцяв розповісти згодом. Прем’єр Шмигаль говорить про три вакцини, з яких скоро зможуть обирати українці. Але також приховує їхні назви. Більше того, Шмигаль каже, що влада веде переговори з шістьма виробниками вакцин, які сьогодні мають дві стадії клінічних досліджень, проходять третю, і реєструються в інших країнах і у Всесвітній організації охорони здоров'я. І знову ж таки приховує назви препаратів. Чому? Тут швидше спрацьовує структурна формула нинішньої влади. Про переможні кейси (а у владі думають що закупка вакцини – це перемога) має говорити першим Зеленський. Так було із китайською вакциною Sinovac, 1,9 млн доз якої закупила наша країна. Перша партія очікується в лютому.

По-друге, масштабна інформаційна кампанія з вакцинації досі не стартувала. Про неї тільки говорить головний санлікар Ляшко. Але вона має передувати закупкам вакцини, яку уряд вже провалив. Тобто, Прем’єр та голова МОЗ мали заздалегідь розробити інформаційну кампанію. За соціологічними дослідженнями, зокрема групи «Рейтинг», в Україні 40% населення не хочуть вакцинуватися. У нас завжди була країна, яка не дуже довіряла владі та медичній системі. Цей фактор не зник. Навпаки, сьогоднішні ривки влади із закупками, відсутність єдиного tone of voice відносно вакцинації, брак інформації про препарати від перших осіб держави тільки посилює недовіру суспільства. Бо ми всі чуємо різну інформацію. Шмигаль говорить про програму COVAX і 12 млн доз, а Степанов озвучує по цій програмі зовсім інші цифри – 16 млн. Той же Степанов робить ставку на держзакупівлі та оперує цифрами в 2,6 млрд грн на вакцини, які є в бюджеті. Але це ті кошти, що нам виділив Всесвітній банк. Їх вистачить ще на 4 млн доз, а де ж поділися закладені в держбюджет понад 2 млрд? І взагалі, у Степанова казали про переговори з Pfizer, AstraZeneca і логістику поставок у грудні минулого року, та далі заяв інформація не пішла. Більше того – в деяких грудневих заявах чиновників вакцинація мала стартувати в січні. Та схоже тільки деякі ВІПи в одній приватній клініці змогли поки вколоти собі нелегально завезену вакцину.

По-третє, через відсутність інформаційної кампанії, українці досі не розуміють сам механізм і яким чином їм діяти. Розмиті заяви чиновників про групи ризику – це добре, але критерії відбору до груп незрозумілі. Так само не ясно, коли зможуть піти в лікарню та вакцинуватися люди, що до груп ризику не входять. Ніхто досі не відповів, коли українці зможуть вакцинуватися самостійно, сплативши гроші у клініках. Прем’єр говорить – протягом року. Та це не є фаховою відповіддю. І ще більше викликає недовіру до компетентності влади. А значить люди не будуть поспішати вакцинуватися поки не отримають відповіді на ці питання. Якщо ж люди не підуть у лікарні, програма вакцинації буде провалена. І ми ще довго будемо змушені вбивати економіку локдаунами. Сама купівля вакцин нічого не вирішує.

Що з цим усім можна зробити?

Перше – терміново розпочати інформаційну кампанію, орієнтовану на найбільш мобільні верстви населення, з виробленням сучасного контенту і використанням соціальних платформ його доставки (Instagram, Телеграм, Facebook, Viber). Окремий продукт має бути розроблений для телебачення. ЗМІ підхоплять інформацію самостійно.
Друге – якомога швидше розкрити деталі про препарати, які закуповує влада, або веде перемовини.

Третє – пояснити людям, чому настільки важко сьогодні дістати вакцину. Взяти за приклад США та ЄС, які через величезний попит і умови виробників готові заборонити експорт вакцин, аби вистачило їм самим.

Четверте – оприлюднити чіткий механізм вакцинації і постійно про нього говорити.

П’яте – тут мали б бути тези про відсутність корупційної складової, але для цього в нас є чимало антикорупційних органів. Нехай вони і стежать за прокладками і схемами на медзакупівлях.

Поки неозброєним оком видно, що уряд проспав тарифну історію, і так само продовжує провалювати вакцинацію. Не прогнозуючи і не попереджаючи ситуацію заздалегідь, а розбираючись з проблемою після її виникнення.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]