Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2011 13:05

Заява ВГО "КУПР"

Прессекретар ВГО "КУПР"

Позавчора, 5 вересня 2011 року в центрі Києва на Хрещатику спецпідрозділами МВС було вчинено дії, які згідно Кримінального кодексу України є злочинними.

Позавчора, 5 вересня 2011 року в центрі Києва на Хрещатику спецпідрозділами МВС було вчинено дії, які згідно Кримінального кодексу України є злочинними.

ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР) спільно з іншими громадськими об’єднаннями, які підтримали ініціативу КУПРу, організувала мирне зібрання громадян для висловлення своєї оцінки антиконституційним, антинародним діям влади. Мова мала йти про згортання прав і свобод, обмеження можливостей проводити мирні зібрання (встановлені Конституцією України, ст.39), прийняття грабіжницьких, антилюдяних і антинародних законів, політичні розправи, репресії та переслідування, що призвело до стрімкого падіння іміджу України у світі.

Мирне зібрання громадян проводилося у повній відповідності до вимог законодавства України і Конституції. Повідомлення про нього було подане організаторами до органів виконавчої влади завчасно і у відповідності до вимог закону. Судової заборони на проведення зібрання не було. Офіцеру МВС Нагорняку було пред’явлено завірені в ГУ МВС в м.Києві копії повідомлень про мирне зібрання громадян, поданих ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР) і Блоком соціального партнерства "Порядок і Достаток", після чого він підтвердив, що акція проводиться у відповідності до вимог закону.

Проте інші офіцери міліції, зокрема майор Онищенко і полковник Федчук, які з’явилися біля учасників мітингу і повинні були за законом забезпечити можливість його безперешкодного проведення, стали вимагати припинення акції. На запитання організаторів щодо підстав для заборони мирного зібрання майор Онищенко відверто заявив: «без підстав» і додав, що його не цікавить Конституція. Не змінила намірів міліції і поява народних депутатів, які спробували вимагати від командирів міліцейських підрозділів дотримання норм закону і Конституції України.

Однак правоборці не залишили учасникам мирного зібрання можливості виконати навіть цю безпідставну і явно протизаконну вимогу. На встановлені мітингувальниками агітаційні намети накинулися покликані Онищенком кілька сотень тренованих бійців спецпідрозділів МВС і, грубо розкидаючи людей, взялися ламати намети. Під час сутички було травмовано дванадцять учасників мирного зібрання та випадкових перехожих, які не мали відношення до акції. Слід зазначити, що працівники міліції цілеспрямовано полювали на тих, у кого бачили в руках прапор ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР). Майор Онищенко особисто вказував бійцям "Беркуту", які взяли учасників акції у подвійне кільце, на відомих йому активістів ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР) і вимагав затримати. Одинадцять осіб було затримано і сімох доправлено до міліції. Їм намагалися інкримінувати ст. 185 КУпАП (Злісна непокора законній вимозі працівника міліції).

Втім, як може бути законною вимога, яку самі ж міліціянти назвали безпідставною?

Ретельно дослідивши обставини справи, Шевченківський районний суд м. Києва виніс виправдовувальні вироки по шістьом фігурантам справи і одного оштрафував на 136 гривень. Таким чином, в судовому порядку було встановлено правомірність дій організаторів і учасників акції - активістів громадських організацій ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР), Блоку соціального партнерства "Порядок і Достаток", ГО «Кияни, об’єднуємось!». Тим самим, згідно Кримінального кодексу України, визнано протиправними дії правоохоронців.

Внаслідок зловмисних дій міліції знищено 5 наметів, що належать громадським організаціям, поламана велика кількість прапорів і транспарантів, порвано одяг та завдано тілесних ушкоджень багатьом учасникам зібрання, загальний обсяг завданих збитків складає близько 15 тисяч гривень, що кваліфікується Кримінальним кодексом України як «особливо великі розміри» (більше 12 тисяч).

«За компанію» зруйновано агітаційний намет партії "Батьківщина", в якому було облаштовано громадську приймальню народного депутата. Він був поставлений за тиждень раніше і за збігом обставин опинився у центрі подій.

ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР) висловлює глибоке обурення явно протиправними діями міліції, які містять склад злочину, передбачений такими статтями Кримінального кодексу України:

Стаття 170. Умисне перешкоджання законній діяльності ... громадських організацій ... карається виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 194. ч.2 Умисне знищення або пошкодження майна, ...що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або... інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років. Стаття 340. Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене службовою особою або із застосуванням фізичного насильства, карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Народні депутати Королевська Н.Ю. і Куликов К.Б. учора звернулися до Генерального прокурора України Пшонки В.П. з запитом щодо здійснення негайної дослідчої перевірки за зазначеними фактами та дати належну правову оцінку і вирішити питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності працівників правоохоронних органів, які вчинили напад на мирне зібрання громадян, незаконно перешкоджаючи проведенню мітингу і умисно перешкоджаючи законній діяльності громадських організацій.

Сьогодні об 11.00 ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР), Блок соціального партнерства "Порядок і Достаток", ГО «Кияни, об’єднуємось!» зробили спробу поновити проведення акції, проте їм знову завадила міліція та «Беркут», голову правління ВГО «КУПР» Сергія Мельниченка та ще 6 активістів затримано.

ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» (КУПР), Блок соціального партнерства "Порядок і Достаток", ГО «Кияни, об’єднуємось!» вимагають порушення кримінальної справи стосовно зловмисників – офіцерів міції, які віддали злочинний наказ на знесення наметів і розгін мітингу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]