Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2023 09:35

Весна 2023 на ринку нерухомості. Розпродаж чи зростання цін. Частина 1/4

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про невідворотні зміни на ринку нерухомості України, які наближаються

★☆☆☆ Частина 1/4. Вступ.

Рік війни, який пройшла Україна, довела всьому світу, що наша країна є унікально, не піддається ніякому аналізу, живе і розвивається у своїй, притаманній лише їй манері. На противагу всім найкращим аналітикам світу, найповажнішого експертного середовища, за 3 дні не впали, економіка тримається, валюта змогла, люди згуртовані (ну, майже, депутати-туристи у теплі краї не беремо до уваги), життя продовжується. А у останні дні, ще й активізувалася боротьба антикорупційних органів з не чистими на руку можновладцями й олігархами. Ну, чим не дивина?

Не слід скидати з рахунків і наші геополітичні кроки, такі як маленькі і не рішучі кроки до європейської об’єднаної сім’ї вільних країн і, тепер вже неминучий, вступ до НАТО.

Плюс ще багато чого всього, що відбулося не лише в житті, в країні, в Європі, а й у головах всіх нас, говорить про те, що час змін прийшов.

На фоні всіх змін, відбулися і колосальні зміни на ринку нерухомості країни.

Перше, ринок, як і країна втримався від свого обвалу у перші 2-3 місяці повномасштабного вторгнення агресора-спецопераційника. Після того, як на підсвідомості десятків мільйонів українців спрацював інстинкт самозбереження, який проявився у втечі від бомб, ракет і снарядів, які падали на всіх територіях країни від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Херсона увімкнувся другий етап свідомості – зберегти нажите роками майно. Однак, треба віддати належне нашим керманичам, був заблокований реєстр нерухомого майна громадян України, що унеможливило здійснювати операції з нерухомістю. А це значить, що навіть ті, хто піддався паніці і був готовий здійснити panic sales, не змогли цього зробити. На моє переконання, саме блок продажів у перші 2-3 місяці активної фази війни не обвалив ціни на ринку нерухомості, у першу чергу його житла на вторинному ринку. 

У кінці весни, на початку літа 2022 року, частина експертів українського ринку нерухомості, прогнозували падіння цін на ринку мінімум на 40% до кінця минулого, 2022 року. До речі, я висловлював протилежну думку, про що публічно наголошував у своїх публікаціях і інтерв’ює. Тих, хто «прогнозував» падіння ринку, можна зрозуміти – замилений аналітичний розум стандартними «зростання – падіння – зростання – криза – зростання – падіння…» не дали змоги подивитися на проблеми ринку всеохоплюючим поглядом з аналізом критеріїв війни.

Для побудови прогнозів необхідно брати до уваги тісну інтеграцію ринку нерухомості в суміжні сфери господарської діяльності не лише бізнесів, а й життєдіяльності цілих галузей, з їхніми механізмами життєзабезпечення.

Увесь рік, що минув від лютого 2022 року до лютого 2023 року для ринку нерухомості був роком самозбереження. Алегорично це можна порівняти зі смертельно хворим живим організмом, який увімкнув весь свій імунний захист, приймає ліки, перейшов в режим жорсткої економії енергії і ресурсів й прикладає всіх зусиль для свого подальшого існування.

І лише зараз, через рік свого шокового стану на фоні війни, прийшов час до реальних змін ринку нерухомості. Тільки зараз, після того, як протягом 12 місяців відбулося балансування ризиків та загроз з майбутніми потенційними можливостями, ринок дійсно почне трансформуватися. І я вже зараз вбачаю, занадто кардинальні зміни, які будуть супроводжуватися гучними, і часто взаємовиключними подіями, які знову розділять експертне середовище на оптимістів і песимістів, а в результаті, праві і у виграші будуть ті… але, про це далі, адже… 

… далі буде:

★★☆☆ Частина 2/4. Тотальний розпродаж

★★★☆ Частина 3/4. Зростання цін

★★★★ Частина 4/4. Сценарії, висновки й прогнози

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]