Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2022 07:20

2 із 12. Лютий – найкращий місяць року для купівлі житла

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Продовження опису переваг та недоліків купівлі житла по щомісячному графіку.

★★☆ ☆☆☆ ☆☆☆ ☆☆☆
Особливості купівлі житла у січні – див. у публікаціях за минулий місяць.

Індивідуальні особливості періоду: лютий – останній місяць року, який дасть змогу перевірки обраного житла зимовим періодом. Попереду 8-9 місяців з температурою навколишнього середовища вище нуля градусів за Цельсієм. Лютий ще й найкоротший місяць року, тому, поспішайте, та зверніть увагу на такі деталі:

Щодо вибору житла на вторинному ринку у багатоповерхових будівлях, у першу чергу приділіть свою увагу першим та останнім поверхам. Зима підходить до свого завершення, а значить сніг та крига на дахах, які можуть спричинити протікання талої води у помешкання створять безліч незручностей та знизять температуру всередині приміщень. Огляд даху та верхнього технічного поверху, у разу його наявності, нададуть вам необхідну інформацію, яку ви не зможете отримати протягом весняно-осіннього періоду. Перші поверхи: найперше це якісна теплопровідність полів. Холодна підлога взимку – це не тільки дискомфорт, а й сприятлива середа для розвитку грибків з цвіллю та причина погіршення здоров’я мешканців таких приміщень. Тому, при огляді квартир на першому чи цокольному поверсі, не користуйтеся бахілами вдягненими на своє зимове взуття, а роззувайтеся і випробовуйте підлогу босоніж. Після цього обов’язково відвідайте підвальні приміщення будинку та зверніть увагу на їх сухість, у т.ч. сухість стелі, провітрюваність та тишу від можливо установлених машин та механізмів. І на останок – зовнішні стіни квартир. Якщо стіна не якісно збудована та є проблеми з зовнішнім утеплювачем, у квартирі буде відчуватися дискомфорт від прохолоди, підлога поряд такої стіни буде холодна, а у кутках можливе зволоження від перепаду температур. На додачу всього того – зверніть увагу та температуру місць загального користування, у ліфтових холах і навкруги має бути тепло. Однак, деякі ЖЕКі, щоб зекономити на опаленні, мінімізують або блокують опалення місць загального користування.

Особливо у застарілому житловому фонду можна стикнутися на верхніх поверхах з птахами, які там гніздяться та обігріваються, а у підвалах з бездомними тваринами та гризунами. Шум, стук, екскременти та запахи від такої фауни вам точно не сподобаються. Тому, оглядайте квартири не лише зсередини, а й зокола.

Якщо навкруги вашого потенційно нового місця проживання є гаражні кооперативи, лише взимку ви зможете дізнатися, що найгіршого від них можна очікувати. Власний гараж для багатьох мешканців міст став не лише місцем зберігання власного автотранспорту з різними причандалами, а й місцем заробітку. У гаражах, окрім майстерень з ремонту автомобілів типу «недорогий ремонт авто у дяді Васі», розташовані склади товарів, майстерні із виготовлення та ремонту невеликих побутових предметів, фасування сипучих продуктів, упаковка будь чого для роздрібної торгівлі та багато іншого. І усі оці підприємницькі гаражні бокси потрібно обігрівати у холодну пору року. Так звані «буржуйки» приймають у себе не лише дрова, а й гумові суміші з автошин, пластик і взагалі будь що, аби воно горіло, незважаючи на токсичність продуктів згорання та занадто їдкі запахи, що супроводжують процес горіння. Під вечір у мікрорайоні сморід стоїть такий, що кватирку і неприємно і небезпечно відкривати. І якщо ви приїхали вдень подивитися на новобудову (адже, як правило новобудови оглядають у світлий проміжок доби), не полініться і заїдьте прогуляйтеся навкруги після 17-19 години. Лютий – останній шанс виявити цю проблему, наступного разу - не раніше грудня.

Далі – прибудинкова територія. Накопичення або відсутність сніжних мас – це не лише якість роботи ОСББ чи ЖЕКу з доглядом за прибудинковими територіями, а й кількість місць для паркування. Адже сніжні маси – це проблема паркування як у дворах так і вздовж тротуарів. Плюс, так звані «проліски» - автомобілі, які у зимовий період не покидають своїх місць паркувань, і нажаль саме у них найкращі для паркування місця, які постійно зайняті. Загалом, прибраність дворів у зимовий період – це один із найкращих показників якості роботи обслуговуючої компанії, або тієї одинокої жіночки двірничої, яка дбає про вашу безслизькову безпеку при виході з парадного. Особливо це важливо, якщо ви вечірній чи ранковий спортсмен-бігун і без систематичних пробіжок не уявляєте свого життя.

Схили, стихійні гірки і ковзанка – лише у зимовий період у цих місцях є скупчення дітлахів та дорослих, які шумно та весело проводять свій вільний час, часто разом з пальбою із петард. І якщо вікна вашої квартири з нижніх поверхів дивляться на таке місце, будьте готові отримати невелику додаткову порцію децибел у свої вуха.

Труби – труби котельних лікарень, вузів, дитсадків і т.і. – це не лише видовий антигламур, а й дим, який цілком ймовірно зможе дістатися до вашої кватирки. Зазвичай це помітно лише взимку, адже влітку вони лише конкурують із деревами у висоті.

Первинний ринок. Майже все із вищенаведеного відноситься і до первинного ринку. Плюс важливо зауважити, що доречно прискіпливо оглянути будівельний майданчик. Кількість снігу на будматеріалах (якщо вони звичайно присутні) та працюючі теплопункти підкажуть вам про інтенсивність ведення будівельних робіт, а часом взагалі про хоч якісь роботи. А засніжений заїзд у головні ворота – прямий показник відсутності будівельних робіт. Відмова забудовника від огляду майбутньої квартири та будмайданчика - один із непрямих показників відсутності будівельної активності.

Помітні теплотраси зовнішнього прокладання з пошкодженими, або відсутніми теплоізоляційними матеріалами – це тепловтрати, за які мешканці будинків заплатять, при умові відсутності теплових лічильників у власних помешканнях.

На додачу до критеріїв особливої уваги щодо огляду заміського житла у минулому зимовому місяці, у лютому додаються критерії спричинені довжиною зимової пори року та накопичення опадів.

Зверніть увагу на всі приміщення, які знаходяться нижче рівня землі: промерзання стін та підлоги – є показником неякісних будівельних робіт. Стіни будинків на околицях схильні до сніжних заметів з підвітряних сторін.

Наявність слідів звірів дикої природи сповістять при близькість до скоріше за все екологічних лісостепових зон.

Про нові заміські комплекси, які девелопери планують розвивати навесні, зазвичай вже у лютому можна знайти рекламні та PR матеріали, які як правило описують новий і чудовий стиль життя у новій локації чи новому містечку.

Із загального: якщо термін пошуку житла планується довгим – шукайте та долучайтеся до чатів у сповісниках та соціальних мережах. Інформація від мешканців про якість життя та проблеми, з якими стикаються вони, буде безцінна для майбутніх мешканців. Зазвичай, агенти з нерухомості про таке не знають, а продавці – не розповідають.

Лютий – перший місяць підготовки до весняної активізації ринку, саме цього періоду приймаються рішення про можливі цінові зміни у асортименті наявних до продажу квадратних метрів.

Далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]