Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2022 06:47

Особливості купівлі нерухомості у січні

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про 1 із 12 періодів купівлі нерухомості квартири у багатоверховій будівлі або заміського житла

Усі, хто коли-небудь мав дотик до ринку нерухомості знають про його сезонність. І тут, спала мені думка, а що, якщо досконально та прискіпливо розглянути переваги та недоліки купівлі житла по щомісячному графіку? Адже 12 відрізів нададуть споживачеві набагато більше інформацій, ніж пара сезонних коливань. Давайте розглянемо дане питання у розрізі первинного та вторинного ринків з врахуванням особливостей купівлі житла як багатоповерхового, так і заміського. Доречі, найкращим місяцем для купівлі житла у багатоповерхових будівлях на вторинному ринку нерухомості я впевнено вважаю…. хоча, мабуть зараз зарано говорити, давайте дочекаємося саме його, саме того періоду. Отже, відкриваю щомісячну рубрику.

1 із 12. СІЧЕНЬ - НАЙКРАЦИЙ МІСЯЦЬ ДЛЯ КУПІВЛІ ЖИТЛА

Індивідуальні особливості періоду: один із найкоротших місяців за кількістю робочих та банківських днів та з найбільшою кількістю святкових та вихідних. Січень традиційно місяць, що припадає на новорічні та різдвяні свята з додаванням Хрещення та старого нового року. Разом із великою кількістю святкових та вихідних днів спадає бізнес активність у всіх сферах господарської та бізнес діяльності країни, навіть президенти влаштовують собі канікули.

Забудовники можуть розраховувати на манну небесну у вигляді потенційних покупців, які отримали річні бонуси від своїх наймачів та/або вдало закрили свій фінансовий рік. Для багатьох забудовників січневий покупець – це дивовижний скарб, якого намагаються задовільнити всім офісом продажу при підтримці солодощів та запашної кави. Забудовники у січні вельми гнучкі щодо ціноутворення та надання індивідуальних знижок, адже цифри річних звітів вже закриті, розпочинається новий квартал і новий звітний рік і всі накопичувальні звітні відомості у цей час захопили лише нулі, які терміново потрібно загнати у плюси. У залежності від погодних умов, особливо від температурних показників і відбувається графік будівництва нових об’єктів, адже лити бетон у мінус 20 вельми не проста справа. Якщо покупець бажає оглянути новобудову на високому поверсі, то теплі непродувні речі одягу будуть лише у нагоді.
Якщо шукаєте собі житло у камерного забудовника, розпочніть пошук заздалегідь, адже початок нового року – це ще й початок нового періоду бюджету витрат, можливі зміни у рекламних стратегіях.

Вторинний ринок цілком і впевнено святкує. Як поодинокі продавці, так і професійні інвестори насолоджуються святами, чудовим новорічним настроєм та загадковою сніжною природою. Загальна кількість об’єктів, які були виставлені на продаж у порівнянні з цифрами 4-го кварталу минулого місяця зменшилася на 25-30%. І нехай бізнес не заважає лижно-глінтвейному відпочинку, і всі точно знають, що ні щури, ні пацюки, за весь січень не зможуть з’їсти квадратні метри, підготовлені до продажу. Шукати собі квартиру у сегменті економ плюс чи бізнес мінус то не легка справа у цей період. Із різних у тому числі і загадкових причин, зима - це ще й активізація агенцій з нерухомості у пошуку нових спеціалістів з продажу та оренди. Вірогідність натрапити на стажера на навчанні дуже висока, тому пильнуйте та вимагайте професійного сервісу від посередника.

Є висока вірогідність, що якийсь із об’єктів чи секцій житлового комплексу був зданий у експлуатацію наприкінці минулого року, у такому випадку ризики щодо придбання новобудови мінімальні, проте ціни найбільші за увесь період продажу саме цих квадратних метрів. Хоча і у цьому випадку є плюси – можливість придбання квартир у первісних інвесторів, можливо навіть ще по договорах переуступки права вимоги.

Огляд заміського житла у січні покаже чи справді у засніжену пору року ви зможете безперешкодно добратися від дому до міста та назад. Особливу увагу необхідно приділити дорогам із надлишковим нахилом, адже не завжди вчасно і у столиці обробляються дороги від ожеледиці. Найсуворіші морози на Хрещення покажуть вам чи справді якісно будинок утеплений, чи дотримані технології будівництва фундаменту та підлоги щодо промерзання, та наскільки фахово підібрані та змонтовані склопакети, адже їхнє промерзання чи запотівання – це турботи майбутніх мешканців. Хто хоче дискомфорт через струмки конденсату з підвіконня на підлогу? Якщо навкруги котеджу як потенційного місця проживання є застаріла сільська забудова, то дим та чад від опалення дровами та торфом може стати неприємним додатком до свіжого повітря.

Первинний ринок заміського житла – це природа взимку та оточення, під’їзні шляхи та якість комунальників з прибирання снігу. А ще зорі й Місяць, яких ви не зможете побачити у місті. Яка ж вона прекрасна – та зимова зіркова українська ніч. А якщо у планах користування маршрутним автотранспортом, то необхідно перевірити доступ до його зупинок та інтенсивність його руху, адже мороз не найкращий товариш у його очікуванні. Найчастіше будівництво взимку затухає, хоче це залежить від ступеню готовності будинків. Тимчасові відключення електроенергії у віддалених від міст поселеннях – як питання для вивчення потенційним покупцям. Як правило, зима – це мінімальний потік покупців заміського житла, а значить це найліпші шанси отримати індивідуальну знижку при купівлі.

Найчастіше, але не завжди, на новорічні свята відбувається значне коливання курсу валют. І якщо заощадження потенційного покупця знаходиться у валюті, то курс рекомендується відслідковувати ще з середини жовтня.

Із прийняттям закону 6500, змінилися умови оподаткування операцій із нерухомим майном, тому перед укладанням угоди необхідно поцікавитися про термін володіння нерухомістю продавця.

У січні, як правило, забудовники не вдаються до стрімких змін своєї цінової політики, тому медіанні ціни як правило сталі у цей період.

Зважаючи на перелічені аспекти та на менш значні, про які не йшла мова, рекомендації щодо придбання квартир – звернути увагу на первинний ринок та шукати можливі знижки від забудовників, можливо у когось ще будуть діяти новорічні, а хтось відгукнеться на індивідуальну. Щодо заміського житла – перевірка безперешкодної доступності до нього та енергоефективності готового житла.

Далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]