Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2020 09:16

Відсутність Генерального плана столиці локально псує життя киянам

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Як відсутність актуального Генплана столиці впливає на простих мешканців міста, які вимушені боротися із системою за свої здоров’я, спокій життя та безпеку дітей.

Дійсний Генеральний план Києва датується 2002 роком його затвердження. Вже років через 6-8 стало зрозуміло, що він не відповідає дійсності, адже на початку нульових країна змінювалася шаленими темпами, з’явилися десятки комерційних забудовників, столиця стрімко наповнювалася новими мешканцями, які приїхали до Києва у пошуках роботи та своєї вдачі. З того часу до Генерального плану міста вносилися поправки та зміни, але він і до цього часу живий. До речі, 2020 рік – рік офіційного кінця цього плану.

На даний час проект нового, сподіваюся сучасного та перспективного, Генплану Києва знаходиться на стадії обговорення громадою. Початок створення цього Генплану лежить у далекому 2014 році (хоча, можливо і раніше, хто ж тепер пригадає), у вересні того ж 2014 року пан Кличко пообіцяв киянам Генплан у наступному 2015 році, пряма цитата: «Что касается Генплана, то этот вопрос на сегодня не стоит. Мы к нему придем, Генплан будет рассматриваться в следующем году. Я хочу заверить, что каждый вопрос будет принят после общественных обсуждений, и только после этого будет принят и Генплан». Пізніше аутентичні обіцянки щодо створення нового і сучасного Генерального плану той же пан мер давав у травні 2017 р., вересні 2017 р., грудні 2017 р., травні 2018 р., травні 2019 р.

Щодо конкретики:

П. 8. «Озеленені та рекреаційні території» разом із Розділом 10. «Графічних матеріалів» Генерального плану чітко фіксують та описують «Озеленені та рекреаційні території».

На жаль, той застарілий декларативний Генеральний план 2002 року не відповідає сучасним потребам мешканців столиці та дає безліч варіантів для зловживання як чиновниками, так і деякими бізнесменами, а часто і у їхній спайці.

Приклад такого зловживання стався на Оболоні навкруги озера Кирилівське. Коротко про суть проблеми:

Цієї весни підприємець почав будувати на березі озера вейк-парк без пакета дозвільних документів. По факту, на момент початку зведення споруд, був тільки договір з КП «Плесо», виданий попереднім директором, якого підозрюють у розкраданні коштів. Проте без додаткових дозволів, вказаних в договорі, підприємець не мав права розпочинати будівництво. Але почав, і, незважаючи на припис інспектору Благоустрою, у той же день продовжив роботи. Місцевим жителям, що мешкають поруч стало зрозуміло, що власник проекту планує довести його до кінця всупереч законним нормам. Місцева громада була впевнена, що в КМДА насправді планують продавити для нього необхідну дозвільну документацію. Надати ії вже по факту будівництва та після грубого порушення договору з «Плесо», який передбачає початок робіт тільки після отримання всіх необхідних погоджень.

До цього часу територія озера ніколи не була цікава бізнесу, адже вона була заросла та занедбана. Якість води в озері та її хімічний склад не вселяв довіри ніколи. Щоб щось тут робити, потрібно було вкладати чималі кошти, а минулого року місто виділило гроші та розчистило береги, за що звичайно усі вдячні КМДА, і одразу з‘явився інтерес до їх комерційного використання. Мешканці Оболоні впевнені, що парк навколо Кирилівського озера «хочуть злити». Грошей на його повне проектування та будівництво начебто зараз немає, а дорога київська земля пустує.

Звісно, що створити новий Генеральний план міста, який би влаштував усіх неможливо, однак розробникам потрібно намагатися задовільними якомога більше верств населення від пенсіонерів до великого бізнесу.

Представлений у кінці минулого року проект Генерального плану зазнав багато критики, і не дивно що, на сайті КМДА з’явилася електронна петиція №9669 «Про відхилення проекту Генерального плану м. Києва, представленого на розгляд у 2020 році».

На жаль, кияни переважно не цікавляться діями влади, тим паче, які напряму впливають на їхнє життя. В результаті виникають конфлікти на кшталт навкруги Кирилівського озера на Оболоні.

Чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року. Вже скоро Київ буде обирати новий склад КМДА та мера столиці. Прийнятий Генеральний план міста, який орієнтований на безпеку та комфорт киян став би у нагоді одному із кандидатів. Чи не так?

Як завжди – віримо у здоровий глузд та сподіваємося на краще.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]