Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2018 21:06

Відтепер можливо купити право оренди сг землі на аукціоні

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про пілотний проект з продажу права оренди сільськогосподарських земель

Український ринок оренди земель сільськогосподарського призначення розпочав діяти після того, як із розпадом СРСР, були ліквідовані колективні господарства (колгоспи). На перших порах, знову утвореної держави Україна були на базі колгоспів були організовані колективні сільськогосподарські підприємства (КСП), які стали правонаступниками колгоспів. У свою спадщину вони отримали земельний банк, основні засоби виробництва та усе наявне поголів’я птиці та худоби. Пізніше, разом з процесами по приватизації державного майна, був здійснений процес розпаювання колективних (читай як державних) земель. При цьому кожен із мешканців отримав свою частку, якою міг розпоряджатися, у т.ч. і здати в оренду третім особам. На одного чоловіка у середньому припадало близько 4-х гектарів землі. Саме такі паї і стали основою для створення та розвитку фермерських господарств у їх сучасному вигляді. Власники паїв укладали договори із фермерами, та отримували щорічно від того дивіденди у вигляді грошей або вирощеної натуральної продукції.

Звичайно, що не 100% сільськогосподарських земель були переведені у паї, та отримали своїх нових розпорядників. Можна стверджувати, що сьогодні ринок сільськогосподарської землі відкрив нові обрії для пошуку нових можливостей із залучення виробників продукції рослинництва та тваринництва. 17 вересня 2018 року ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.

На даний час 10 лотів вже у вільному доступі для охочих методом аукціону придбати право оренди. 10 ділянок з 5-ти областей України (Одеська, Чернігівська, Сумська та Кіровоградська). До завершення реєстрації для участі в аукціоні лишилося менше одного місяця. Самі аукціони відбудуться у жовтні 2018 року.

На перший погляд аукціон по купівлі права оренди – це ефективний спосіб для того, щоб держава отримала найвищу ціну. Зі слів організаторів аукціону ціна може перевершити відмутку у 20% від ринку. З іншого боку – ділянки у 10, 15, 20, 50 га будуть цікаві місцевим фермерам з метою розширення своїх угідь. Не просто представити, що фермер, приміром із Чернігівської області буде претендувати на оренду ділянки у Одеській області площею близько 10-20 га. Ця особливість обумовить те, що ці відкриті аукціони будуть цікаві переважно регіональним підприємцям-аграріям, які чудово вміють рахувати свої кошти і більше аніж земля коштує вони не заплатять, тому як чудово володіють інформацією з питання у своєму регіоні. Хіба що, такі лоти можуть зацікавити старт-апи на аграрному ринку, чого ми не бачимо на даний момент.

Вбачається так, що дана схема буде вигідною великим агрохолдингам. Адже вони ведуть свою діяльність майже по усій території країни, тому у них буде зацікавленість у розширенні своїх господарств з вирощування продукції рослинництва. І це дуже гарна схема для прикриття домовленостей між власниками таких агрохолдингів, при якій вони зможуть узгодити максимальні ставки аукціонів та поділити державні пули сільськогосподарських земель та забронювати за собою 10-ти річний термін з використання орендованих ділянок. Адже фінансові можливості у них є, на противагу до невеликих фермерських господарств, які ведуть свою діяльність у межах максимум декількох районах однієї із областей.

Буде цікаво спостерігати за тим, чи буде популярним даний метод оренди. За минулі три доби, що минули з дати розміщення оголошень жодного зареєстрованого учасника.

А з іншого боку, цей процес продажу оренди може стати підготовчим етам до повноцінного продажу землі. І не факт, що на момент вільного продажу землі, преференції не отримають орендатори, що купили право оренди на відкритих електронних торгах.

p.s. Дата закінчення подання заявок: 15 Жовтня 2018. Дата проведення аукціону: 18 Жовтня 2018.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]