Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2021 15:17

Як українські ІТ компанії можуть вчитися та заробляти на співпраці з іноземними колегами

Директор з розвитку та комунікацій, AuxBridge

Українським ІТ-компаніям варто розглядати партнерство з ІТ-колегами з інших країн, які мають рішення, ефективність яких перевірена роками.

Цифровізація громад - новий та для багатьох незрозумілий напрямок, який потребує бажання змінюватися та розвиватися, сміливості діяти, попри супротив (зміни - це завжди непросто) та, в ідеалі, досвіду.

На власному досвіді знаю, як важко розкачується керівництво громад, не завжди розуміючи можливості, які їм несе діджиталізація. Але не лише вони не бачать можливості. 

Одна з аудиторій, серед якої я шукаю однодумців і партнерів, - це українські ІТ компанії, які хочуть рости, розвиватися, набиратися досвіду та заробляти хороші гроші, працюючи, зокрема, з муніципальним сектором. Проте, знайти тих, хто міркує категоріями “на роки”, виявляється, не просто.

Я зараз про інтеграторів готових ІТ-рішень. Звичайна для багатьох країн практика впровадження проектів поки що в Україні йде важко (не говорю, що взагалі не йде, але хороший ІТ-інтегратор - це, скоріше, виняток).

У нас все більше компаній, які роблять свої продукти, та потім шукають ринок збуту. І це, звісно, нормально. Але є кілька моментів. По-перше, розробка якісного ІТ продукта - це час і гроші. Й якщо час - це для багатьох не проблема, то гроші в достатній кількості є не в усіх. По-друге, багатьом ІТ-спеціалістам бракує досвіду та експертизи в тих галузях, для яких вони розробляють свої продукти. Наприклад, розуміння, які саме завдання стоять перед клієнтом (в нашому випадку громадою). 

Бажання робити власні продукти зрозуміле. Й метод спроб і помилок теж має право на життя. Проте можна обрати інший шлях (якщо, звичайно, є бажання вчитися в кращих і навіть на цьому заробляти). І це про інтеграторство.

Як не дивно це може прозвучати, але Україні навіть пощастило, що ми тільки почали шлях цифровізації, яким інші країни давно крокують. Ми можемо брати найкращий досвід й імплементувати його у нас, не винаходячи велосипед. До речі, я не про copy-paste. Кожен клієнт унікальний і потребує індивідуального підходу, а це велике поле для творчості та розвитку.

Українським ІТ-компаніям варто розглядати партнерство з ІТ-колегами з інших країн, які мають рішення, ефективність яких перевірена роками. І просто допомагати інтегрувати такі рішення в нас. Така співпраця - це не лише кращий досвід, але й робочі місця та кошти, які можна інвестувати у власні продукти. Win-win у чистому вигляді.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]