Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2021 12:11

Діджиталізація в українських реаліях: що потрібно враховувати громадам

Директор з розвитку та комунікацій, AuxBridge

Діджиталізація, цифрова трансформація, розумне місто (смарт сіті) - терміни, про які ще кілька років тому в нашій країні чули одиниці.

Проте часи змінюються, й ми не можемо бути осторонь процесів, які захопили весь цивілізований світ. 

Спілкуючись із керівництвом міст і громад по всій Україні, я бачу, наскільки некомфортними для багатьох є такі зміни. Не знаю, чи здивую, але в багатьох муніципалітетах досі немає навіть електронного документообігу. Ніби всі розуміють, що на нього потрібно переходити, але - “колись буде”, “наразі не до цього”… 

Кумедно, коли Голова розповідає про наполеонівські плани за пару років зробити е-медицину, запровадити електронний квиток і/або перетворити свій населений пункт на безпечне місто, але у виконкомі досі носять папери з кабінету в кабінет, а мешканці скидають свої звернення у звичайну поштову скриньку на вході до міськради. 

Тому коли я чую про те, що Україна торік зробила мєга прорив до побудови смарт сіті, мені стає смішно. Можливо, у великих містах якийсь прорив і був. Але точно не в містах середнього розміру та селищних і сільських громадах. В багатьох населених пунктах про запровадження цифрових рішень та послуг або зовсім не думають, або не знають, з чого почати, й тому відкладають. 

Про те це не зменшує пропозицію. На ринку зявляються нові компанії та ІТ-продукти для міст (мобільні оператори й ті почали говорити, що вони “дадуть смарт-щастя”). Й тут треба бути обачним. 

Починаючи діджиталізацію й рух у бік справжнього(!) смарт сіті, потрібно мати чітку картинку, куди йдемо. Іншими словами, треба чітко розуміти, як запровадження того чи іншого ІТ-рішення полегшить життя в громаді. І що воно дасть з точки зору управління (хіба що у вас необмежений бюджет, і кілька сот тисяч гривень на експеримент - це не проблема). 

Це точно не про моду або “у сусідній громаді цей ІТ-продукт купили”. Більше про доцільність у кожному конкретному населеному пункті, а також про стратегічне бачення хоча б на пару-трійку років уперед. Це про розумне (смарт) управління. 

І ще. Будь-які ІТ-рішення - це гроші. А якщо ІТ-рішення якісне, гроші немаленькі. Але діджиталізуватись потрібно. 

Я завжди закликаю керівників міст і громад дивитися на цифрову трансформацію як на інвестицію, яка досить скоро окупиться. Й щоб швидко побачити економічну доцільність, потрібно подбати про можливість аналізувати всі процеси в місті: що болить мешканцям, що заважає працівникам муніципальних компаній надавати якісні послуги, куди йдуть гроші з бюджету тощо. 

Зробити це не так складно. Досвід найбільш розвинутих міст світу доводить, що за допомогою комплексних ІТ-платформ ефективно управляти навіть великим населеним пунктом не так складно. Нашим містам і громадам варто взяти це до уваги, й славетна діджиталізація стане набагато легшою та приємнішою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]