Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2015 03:23

Закон про местные выборы. Полный текст, вступивший в силу

Політичний експерт, журналіст, тренер на виборах

Закон про местные выборы. Полный текст, подписанный президентом, опубликованный и вступивший в силу

Закон про местные выборы. Полный текст, подписанный президентом, опубликованный и вступивший в силу  


Система така: Вибори депутатів проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з  закріпленням кандидата (у першому читанні було двох кандидатів)  в територіальних виборчих округах, на які поділяється багатомандатний виборчий округ, що співпадає з територією відповідно області, району 
— Також визначається  перший номер списку (у проекті після другого читання було перша трійка кандидатів , якщо більш 100 000 виборців, перша двійка кандидатів, якщо більш 50 000 і лідер списку, якщо менш 50 000 виборців). Тобто,  бюлетень виглядатиме так : у виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі зазначаються порядковий номер, повна назва відповідної місцевої організації партії, а також в дужках прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) першого кандидата в списку кандидатів, висунутого місцевою організацією партії у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидата у депутати закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом з відомостями про рік народження, освіту, партійність, основне місце роботи (заняття), місце проживання. Між порядковим номером та назвою цієї місцевої організації партії разом з інформацією про кандидата у депутати розміщується порожній квадрат. 
— Всі зареєстровані партіі можуть брати участь ( у другому читанні було -партії повинні бути зареєстровані за рік, щоб мати право висувати кандидатів) 
—- Блокі виключено  
— По цьому проекту право голосу мають члени територіальної громади, але не виписано переселенці є членами громад чи ні. Варіант, що переселенці повинні зареєструватись (прописатись) 
— Норма, прийнята у першому читанні, стосовно зменшення кількості місцевих депутатів практично вдвоє, залишається 
—- Нова норма це  імперативний мандат , тобто депутата може відкликати партія за невиконання, яких то норм статуту. 
—- Також нова норма, що у списку повинно бути  не менше 30% жінок  
— Формування територіальних комісій буде по дві людини від партій, які мають парламентські фракції, і ці люди автоматично стають членами. А від інших партій по одній, та якщо буде більш 18 (гранична кількість), то жереб. Теж саме і стосовно дільничних комісій, тільки до дільничної по одній людині від парламентських фракцій автоматично. Тобто  для непарламентських партій умови складніше
— Громадські організації можуть бути спостерігачами на виборах 
— Самовисуванцями можуть бути тільки кандидати на посади голови сільської, селищної раді, кандидати в депутати в ці ж ради.  Міські голови тільки висування партіями  та обирання в два тури , якщо у першому турі один з кандидатів не набере більш 50% 
— Для участі в росподілі мандатов залишилось, як і у першому читанні, для партій 5% 
— Черговість кандидатів у депутати у виборчому списку від місцевої організації партії, яка має право на участь у розподілі депутатських мандатів у цьому окрузі (прошла 5%), визначається рішенням територіальної виборчої комісії шляхом формування та затвердження виборчого списку місцевої організації партії. У зазначеному виборчому списку місцевої організації партії кандидати у депутати (крім кандидата у депутати, який не закріплений за територіальним виборчим округом(перший номер)) розташовуються в порядку зменшення відсотку голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партію у територіальних виборчих округах, за якими були закріплені кандидати, від загальної кількості голосів виборців, поданих за всі місцеві організації партій у відповідних територіальних виборчих округах. У разі, якщо отримані відсотки є рівними у кількох кандидатів у депутати, вони розміщуються у виборчому списку в порядку зменшення кількості голосів виборців поданих за місцеву партійну організацію. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]