Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2022 10:53

Дрес-код для фасадів або як покласти край "війні вивісок"

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

За січень наші бригади демонтували близько 2 тисяч незаконних рекламних конструкцій, левова частка яких була розміщена на фасадах будівель.

Саме вони найбільше потерпають від незаконної реклами, коли кожен заклад намагається повідомити про себе якомога більшою, яскравішою, кричущою вивіскою. І щоб покласти край «війні вивісок» – нам потрібне розуміння бізнесу та бажання самих киян зробити міський простір гармонійним, естетичним і комфортним.

Як народилася вивіска

Жодне сучасне місто не може обійтися без реклами, адже це невід’ємна складова бізнесу. І так було завжди. Розкопки древніх міст підтверджують, що у кожній розвиненій цивілізації чи то Єгипту, чи то Риму, чи то античних міст-держав вивіски слугували головним інструментом для продажу товарів.  Помпейці, які торгували хлібом, прив’язували над дверима снопи пшениці, а гончарі підвішували біля входу глечики. Пізніше реальні товари замінили символічними знаковими зображеннями. Скажімо, біля молочної лавки міг розміщатися барельєф кози, а біля булочної – млина. Згодом з'явилися універсальні символи – ключ у слюсарів чи бочка у виноторговців.

У середньовічних містах продавці доволі часто жили у тому самому будинку, де працювали, а власну справу передавали у спадок дітям. Тож нерідко вивіски намагалися робити на віки, з великою кількістю деталей. І часто для їх виготовлення запрошували найкращих скульпторів і художників сучасності. Багато середньовічних вивісок без перебільшення можна назвати витворами  мистецтва. Згадайте хоча б знамениту «Вивіску Жерсена». Її намалював видатний французький живописець Антуан Ватто для паризької антикварної крамниці. Парижани і гості міста спеціально приходили до антикварного салону Жерсена, щоб помилуватися роботою Ватто.

Поки більшість населення не вміли читати, символічні вивіски були головним засобом реклами. Але часи змінилися – сьогодні бізнес має безліч способів донести до покупців інформацію про свої товари та послуги, їх перевагу серед конкурентів, щоб зацікавити покупців прийти до себе. Головне завдання  вивіски зараз – слугувати орієнтиром, де знайти необхідний заклад. І що важливо – зроблено це має бути так, щоб вона не дратувала,  а гармонійно вписувалась в архітектурний ансамбль. Адже місто не просто територія, на якій працює бізнес, це простір життя людей, і всі хочуть жити комфортно.

Правила проти хаосу

Відсутність правил породжує хаос. Якщо не обмежувати підприємців єдиними рамками, які однакові для всіх, кожен намагатиметься кричати про себе якомога голосніше. І в результаті це призводить до того, що реклама заповнює собою весь простір, аж поки не перетворюється на суцільний візуальний шум. Ми це бачили у більшості міст пострадянського простору, починаючи з  90-х років. За останні 4 роки в Києві вдалось практично повністю впорядкувати наземні рекламні конструкції, і кияни відчули ефект від цього. Але хочу підкреслити, що місто розробило правила не тільки для зовнішньої реклами, але й для вивісок.

Мене щиро дивує, коли під час демонтажів незаконних конструкцій ми частенько стикаємось з нерозумінням підприємців, що вивіски взагалі треба оформлювати і дотримуватися визначених містом норм. Чомусь ніхто не задумується над питанням, навіщо мені водійське посвідчення, коли сідає за кермо автівки чи для чого закордонний паспорт при перетині кордону. У себе в приміщенні ви можете вішати що завгодно, але те, що виходить на вулицю – це вже не ваша приватна територія, це частина публічного простору. При оформленні фасаду потрібно дотримуватись визначеного дрес-коду.

Хочу наголосити, що це жодним чином не наступ на права бізнесу. Це абсолютно нормальна світова практика. З рекламним хаосом почали боротися ще древні римляни. А у французьких архівах ви можете знайти указ короля Людовика XIV, який значно обмежував використання у містах вивісок великих розмірів. Уже в той час французи почали працювати над тим, щоб навести лад з рекламою на вулицях. У далекому 1761 році у Франції вивіски заборонили вішати на кронштейнах та зобов’язали  прикріпляти безпосередньо на стіну. Сьогодні ніде в історичних частинах європейських міст ви не знайдете вивісок, які закривають фасади. Там бізнес звик, що муніципалітет визначає правила до естетичного оформлення вулиць, які треба неухильно виконувати.

Зараз нам би дуже хотілось, щоб столичні підприємці нас також почули і зрозуміли: гармонійний міський простір потрібен усім – і місту, і киянам, і самому бізнесу. Принцип «у конкурента 5 банерів, а я зроблю 10, заставлю вікна, сходи, стіни своєю рекламою, ще й завішу все ілюмінацією, щоб блимало і мене точно побачать», уже не працює, такий підхід тільки дратує і відштовхує потенційних клієнтів. У сучасному світі, переповненому інформацією, люди дедалі більше починають цінувати візуальну гармонію, вишуканість і мінімалізм.

Естетично оформлена вивіска – це не просто повага до міста, але й до своїх відвідувачів і покупців. 

Проблема у цифрах

Торік наші бригади зняли з будинків майже 18 тисяч незаконних рекламних конструкцій. Це колосальна робота. І дуже прикро, коли трапляються випадки, що доводиться по декілька разів працювати на одних і тих самих локаціях, як це було, наприклад, на фасадах на Повітрофлотському проспекті та Чоколівському бульварі. Був навіть нонсенс, коли вивіску на одному закладі довелось демонтувати аж 5 разів. Я не можу збагнути, що рухає підприємцями, які вперто йдуть на порушення правил, знаючи, що їх вивіска незаконна, її знову знімуть і доведеться повторно сплачувати штрафи.

Ми не хочемо бути каральним мечем, адже розуміємо, що одними демонтажами проблему не вирішити. Ми максимально йдемо на зустріч бізнесу, зробили правила чіткими і зрозумілими. Подача документів безкоштовна, навіть не обов’язково йти до ЦНАПу, ми приймаємо заявки онлайн. Аби при розробці вивіски підприємець не допустив помилку, ми розробили зручний буклет "Вивіска. Як оформити за правилами".  Тут просто і доступно подали вичерпну інформацію, як у законний спосіб  оформити вивіску. В наступному матеріалі я детально поясню, які саме вивіски в яких частинах Києва можуть бути розміщенні, а які ні.

Усю інформацію ми зробили публічною. У місті працює відкрита електронна база всіх вивісок і конструкцій – інформацію можна знайти по кожному будинку. Щодня наші інспектори оглядають вулиці та фасади, фіксують рекламні конструкції міста та вносять всі дані до інтерактивної мапи. Ця інформація доступна як підприємцям, так і пересічним киянам.

Наша робота уже почала приносити результат. Скажімо, Велика Васильківська, як і багато інших локацій, на яких попрацювали наші демонтажники, уже мають зовсім інший вигляд. А найкращий для мене, напевно, приклад візуальної гармонії архітектури та вивісок це – Мистецький арсенал.

Ми також бачимо ріст зацікавленості бізнесу вписатись у дизайн-код міста. Торік кількість охочих правильно оформити вивіски зросла вдвічі – ми отримали 3245 заяв. У 2020 році таких звернень було 1856, у 2019 р. – 1241, а у 2018 році – лише 868. Але проблема стоїть ще досить гостро – у місті залишається ще близько 60 тисяч незаконних вивісок.

Хотілося б звернутись до підприємців: не чекайте поки до вас прийде демонтажна бригада, це додаткова робота для нас і зайві витрати для вас. Значно простіше вкласти кошти конструктивно – встановити конструкцію згідно з уніфікованими Правилами, і вона 100% залишиться на своєму місті та демонструватиме ваш смак і повагу до суспільно-інформаційного простору міста. 

Київ – древнє та величне  місто. Кияни заслуговують жити в комфортному міському середовищі, а гості столиці милуватись архітектурними надбаннями тисячолітнього мегаполіса. Зробити Київ містом, в якому хочеться жити – це наше спільне завдання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]