Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2021 13:08

Дизайн-код Києва: як змінюється публічний простір міста

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

Мінімалізм, гармонія, безпека. Це 3 стовпи, навколо яких іде трансформація публічного простору в Києві.

Цей рік був непростий – з ловлею шахраїв, викликами поліції по 5 разів за ніч, повторним знесенням незаконної реклами на тих же місцях, але все ж він став продуктивним.

Нам вдалось прибрати зі столичних вулиць рекордну кількість несанкціонованих конструкцій, не втратити, незважаючи на пандемію, регулярні планові надходження до міського бюджету і навіть збільшити їх у частині штрафів. А ще Київ вчергове протягнув руку законослухняному бізнесу – став першим містом в Україні, яке запровадило електронний документообіг первинними бухгалтерськими документами.

Дизайн-код міста або дрес-код для вивісок

Цього року ми дуже багато часу приділили впорядкуванню розміщення вивісок. З майже 25 тис. демонтованих конструкцій близько 18 тис. прибрали з будівель. Саме фасади найбільше  потерпають від незаконної реклами.

Щоб ви краще розуміли проблему, розкажу вам один випадок. Ми демонтували незаконну вивіску на вулиці Саксаганського, 123 і уявіть наш шок, коли під знятою конструкцією раз за разом знаходили стару. Під 3-ма шарами вивісок, як на справжніх розкопках артефактів, ми знайшли  забуте вікно! Я не знаю, яке може бути логічне пояснення такому «дизайнерському» рішенню, як і тому, що досі продовжує жити стереотип, що заклади мають «кричати» про себе максимально помітними вивісками, зашивати фасади навколо входу пластиковими коробами, заклеювати наглухо вітрини. Але в 21 столітті європейська столиця не може продовжувати жити з оформленням публічного простору «в стилі 90-х». 

Місто запровадило Правила розміщення зовнішньої реклами та вивісок. Аби бізнесу було максимально просто розібратись, як правильно все оформити, ми розробили зручний буклет "Вивіска. Як оформити за правилами". Тут просто і доступно подали вичерпну інформацію про  те, що може міститися на вивісці, а що – ні. Також у буклеті роз’яснено, як залежить дизайн вивіски від локації в місті,  як вписати вивіску в фасад,  як найшвидше та які документи подати. Буклет можна знайти на нашому сайті.

У багатьох центральних частинах міста кияни уже бачать позитивні зрушення  - тактовні вивіски стають окрасою дизайн-коду публічного простору.  У нас починає приживатись світовий тренд – оформлення вивісок окремими символами. Це завжди виглядає стильно, підходить під будь-який фасад та не заважає естетиці міста. Один з яскравих прикладів гармонічного поєднання минулого і майбутнього, естетики і вивісок – завод «Арсенал». Із занедбаної промзони у центрі міста він трансформувався в справжнє урбанічне свято архітектури, дизайну і комфорту.

Для підприємців важливо зрозуміти, що правильна вивіска - це не тільки гарно, але й надійно, адже гарантовано вбереже її від демонтажу.

Діджиталізація або рух на зустріч бізнесу

Ми намагаємось зробити максимально комфортні умови для роботи бізнесу у місті. У сьогоднішньому світі паперові аналогові дані відходять в історію. Усі уже звикли купувати електронні білети у кіно, на літак, потяг чи трамвай. Ми також йдемо шляхом цифровізації й запустили нову опцію для підприємців. Оператори зовнішньої реклами можуть обмінюватися первинними бухгалтерськими документами в електронному форматі за допомогою програми «M.E.Doc». Їм уже не потрібно витрачати півдня на дорогу та черги!

Також ми оновили сайт.  Бізнес зможе знайти там зразок пакету документів для оформлення вивіски. Розробили і опублікували зрозумілий алгоритм, як підприємці можуть повернути демонтовані конструкції – на сайті є вичерпна інформація, які документи треба надати, як оплатити штрафи та санкції.  Для киян оновили  опцію під назвою «Я інспектор», тут в зручний спосіб можна повідомити про незаконну рекламу. 

Окрім цього, я веду онлайн-прийом. Щосереди особисто відповідаю на запитання киян, підприємців через відеоконференцію в ZOOM.

Очищення міста від незаконної реклами

Зміни ніколи не впроваджуються легко. Стара система, побудована в обхід закону опирається, але крок за кроком її опір слабшає. 

Цього року ми збільшили надходження до бюджету від штрафів. Якщо у 2020 році було складено 457 протоколів за адміністративні правопорушення на суму понад 580 тис. гривень, то цьогоріч ми склали 812 протоколів. І сума перевищила 1,1 млн грн.

Ми практично завершили впорядкування наземної зовнішньої реклами. Нам вдалось демонтувати  останні суперсайти, які знаходились не у своїх форматних зонах. Для  розуміння, щоб знести щита-велетня заввишки в 5-типоверхівку, як був, наприклад, на перетині вулиць Івашкевича та Вишгородської, знадобилося 7 кремезних хлопців, 2 ночі, 3 одиниці спецтехніки і вантажівка.  Також прибрали майже всі білборди, які ще досі  були розташовані не за Схемою розміщення рекламних конструкцій.

Демонтажі проводили і працівники КП «Київреклама»,  і самі власники конструкцій. Я б хотіла подякувати тим представникам бізнесу, які розуміють свою відповідальність перед містом і добровільно виконують запровадженні правила. Підкреслю, що ніколи не була прихильником каральних методів  і завжди виступала за конструктивний діалог. Результат  буде краще, якщо всі учасники будуть зацікавленні в наведенні порядку.

Командна робота і плани на 2022 рік

Я прийшла в управління реклами в березні, і для мене було надзвичайно важливо мотивувати колектив на досягнення результату. Бути просто начальником, який роздає задачі - не мій формат. Переконана, потрібно не боятися нових ідей, підходів чи поглядів. Я не можу знати все, не можу бути завжди права, для цього і потрібна команда.

Головне, щоб всі чітко розуміли цілі та працювали на результат. Ми присвятили доволі багато часу системі внутрішніх комунікацій та колективному пошуку шляхів розв’язання проблем.  Це дуже корисний досвід, який змінює і мене, і погляди на моделі поведінки людей. Не всім такі ідеї підійшли, але ми й надалі продовжуватимемо такий формат з тими, кому це цікаво.

Наступного року плануємо дещо відкоригувати Правила розміщення зовнішньої реклами у Києві. Документ в цілому правильний і ґрунтовний, завдяки йому місто вже суттєво змінило своє обличчя, але час показав, що існують деякі прогалини, які необхідно виправити.

Також назріло і навіть перезріло питання впорядкування реклами на транспорті. Будемо розробляти уніфіковані правила для цього сегменту зовнішньої реклами.

Ще один важливий напрямок – підвищення ефективності соціальної реклами. Управління регулярно долучається до поширення соціально важливої інформації, і нам важливо, щоб така реклама  досягала своєї цілі. Із залученням громадськості ми напрацювали План розміщення соціальної реклами на 2022 рік. Підхід до створення реклами має бути фаховим і комплексним. Пріоритет надаватимемо соціальним сюжетам, які є частиною комплексних соціальних проєктів.

Ну, зрозуміло, продовжимо працювати для досягнення глобальної цілі – ліквідації в місті вивісок і реклами, розміщених з порушенням Правил. І тут є різні механізми – від стягування штрафів та примусового демонтажу, до продовження інформаційної, роз’яснювальної роботи. Нам важливо, щоб бізнес долучився до самовпорядкування та був зацікавлений в гармонізації простору.

Наостанок хочеться дещо перефразувати знамениту фразу «краса врятує світ», на «красу Києва врятує Київреклама». Можливо, це звучить дещо амбітно, та впевнена, запаливши в киянах ідею жити в комфортному, гармонійному, естетичному місті, в тісній співпраці з бізнесом,  ми обов’язково досягнемо заплановано результату.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]