Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2019 10:49

Яскрава – не значить дієва, або комільфо рекламного бізнесу

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

5 міфів про те, якою має бути зовнішня реклама.

Колись, в епоху Радянського Союзу, в часи перманентного дефіциту і сірої одноманітності, потреба реклами зводилася лише до інформування про дату і місце продажу. Сам факт завозу нового товару вже був для споживачів і стимулом до шопінгу (адже треба було встигнути хоч щось купити), і ейфорією від перспективи обнови (адже це були далеко не щотижневі радощі). Тепер, в умовах ринкових відносин та надлишку товарів, за гаманець споживача треба добряче поборотися. І мова тут іде не про ідеальне співвідношення ціни і якості, а про правильну рекламу. Навіть якщо у вас буде супер-товар за супер-ціною – про нього без реклами, як мінімум, ніхто не дізнається, що вже говорити про попит, популярність і прибутки... Але що означає «правильна»? Все просто. Правильна реклама – це та реклама, яка викликає бажання купити товар у платоспроможного покупця (а не лише мрійника).

Єдиним традиційним медіа, частка якого послідовно зростає в глобальних бюджетах рекламодавців, залишається зовнішня реклама. Сьогодні це останній рекламний формат, який споживач не може пропустити або заблокувати, а отже він має неабияку вагу у формуванні саме того, остаточного, рішення купити, а не пройти повз. Оскільки замовником реклами може стати будь-хто, і його «Хочу» може стати ключовим у розробці дизайну, давайте розглянемо декілька поширених міфів ефективності зовнішньої реклами. Звичайно, клієнту бути професіоналом не обов’язково, але коли його бажання йде врозріз із аргументами професійних агентств, - комільфо зовнішньої реклами – знати бажано.

Міф №1. Більше фарб, ще більше палітри!

Колір - важлива складова зовнішньої реклами. Дизайнер, підбираючи гаму, орієнтується на імідж компанії, рекламне послання, цільову аудиторію, психологічний вплив тонів на людину, умови (в тому числі сезонні), в яких буде розміщено банер.

Не можна використовувати схожі кольори і відтінки: теплий із теплим (жовтий із помаранчевим), холодний із холодним (синій із фіолетовим). Такі поєднання важко сприймаються, до того ж, різноманіття відтінків створює ефект строкатості, що відволікає від головного посилу. Інша справа – контрасти: синій і жовтий, білий і червоний, жовтий і чорний та ін. Контрастні кольори приваблюють погляд, допомагають швидко вловити маркетингове посилання.

Міф №2. Чим більше інформації, тим краще!

Дизайн зовнішньої реклами базується на сприйнятті. Неважливо, на якому носії вона розміщена: щит, банер, плакат, білборд і т.д. Головне - стислість, чіткість, максимальна інформативність та лаконічність. Це не журнал, який можна неспішно погортати і приділити час деталям, і не галерея, де можна зупинитися і вдуматися у сюжет. Зовнішня реклама передбачає – вулицю, динаміку і зосередженість людей на власних справах. У рекламної картинки є всього лише дві секунди уваги, а тому кожне слово, кожна деталь повинні бути продумані до дрібниць.

По-перше, банер - це не колаж. Чим менше деталей, тексту і чим простіше зображення – тим краще. Основний критерій для тексту – стислість. Рекомендується не перевищувати ліміт семи слів (не можна всю маркетингову інформацію помістити на борді. Для цього існують інші місця: сайти, соціальні сторінки тощо).

По-друге, потрібно визначитися, яке саме рекламне послання принесе вам успіх. Тобто це має бути одна (!), але найвигідніша і найпривабливіша рекламна пропозиція для клієнта.

По-третє, реклама не повинна створювати додатковий дискомфорт. Креативний шрифт, мозаїка із логотипів та різних «іконок» - усе це ускладнює сприйняття, навіть «напружує» глядача. Краще використати класичний шрифт, він легко читається і звичний для очей, натренованих читанням книжок або газет. 

Міф №3. Спрацювало раз – спрацює і ще раз!

Якщо вам здається, що такі поширені фрази, як «Найбільший асортимент», «Кращі ціни тільки у нас» та інші нудні варіанти, - працюють – ви помиляєтесь. Створюючи проект, не можна повторювати готові ідеї – робота повинна бути оригінальною! Працює реклама з «родзинкою», яка відрізняється від існуючих прикладів цієї категорії товарів. Це саме стосується і гасел. Вони мають бути красивими, короткими – і жодної банальщини. 

Міф №4. Позитивні емоції – вже не діють!

Краще сприймаються пропозиції, які пробуджують емоції. Немає почуттів – немає уваги. Це підтверджують дослідження в галузі нейромаркетингу. Доведено, що реклама, яка позитивно впливає на емоції, сприяє продажам. Виникає питання, звідки ж взялася думка, що від позитиву люди втомились, і краще у рекламі тиснути на людський страх, гнів чи співчуття? Це не так. Банер має створювати атмосферу радості, спонукати людину посміхатися. От тільки щодо гумору, - важливо не переборщити. Люди різні. Якщо один зрозуміє ваше почуття гумору, інший може обуритися, одному жарт може здатися милим, а іншому – образливим.

Міф №5. Треба «втулити» всі контакти, тоді точно знайдуть!

Контактні дані – важлива складова реклами. Але першочергова мета зовнішньої реклами – зробити вас упізнаваним. Якщо споживачі запам'ятають назву вашої компанії, вони з легкістю вас знайдуть. Не розміщуйте на банері всі наявні адреси, телефони, сайти, сторінки в соціальних мережах. Використовуйте правило: один банер - один контакт. Вказуйте те, що легше запам’ятається. У вас гарний телефонний номер – вкажіть номер. У вас складний номер, але проста і звучна адреса сайту – краще дати цю адресу. Головне – не вказуйте прописку, індекс та купу зайвих символів. Це абсолютно недієва інформація. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]