Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2021 18:49

Кримінальний процес. Участь адвоката у судовому засіданні

Адвокат, партнер адвокатське об'єднання "URVISTA"

Якщо залишити поза увагою випадки, коли присутність адвоката в суді є обов’язковою, перед обвинуваченим дійсно постає дилема.

Слово «адвокат» походить від латинських слів advoco – запрошую та advocates – прикликаний. Якщо залишити поза увагою випадки, коли присутність адвоката в суді є обов’язковою, перед обвинуваченим дійсно постає дилема: запрошувати до участі в справі захисника чи відстоювати свою позицію самостійно? 

Далі розглянемо, яка роль адвоката у судовому засіданні та які його можливості щодо поліпшення становища підзахисного.

Залучення адвоката до обрання стратегії захисту

Однобічність – сестра упередженості. Якби суддя вивчав справу виключно за представленням прокурора, йому було б значно важче поглянути на докази обвинувачення під іншим кутом. На щастя, у кримінальному провадженні не одна, а дві сторони, і адвокат може надати підзахисному суттєву допомогу у доведенні суду своєї правової позиції.

Визначення позиції підсудного, тобто повне або часткове визнання вини чи її заперечення,  потребує серйозного підходу та розуміння наслідків у кожному із випадків. Завдання адвоката – проаналізувати матеріали справи та надати клієнту необхідні роз’яснення та прогнози стосовно можливих варіантів завершення судового розгляду. 

Як адвокат захищає обвинуваченого в суді?

Після узгодження із підзахисним правової позиції, адвокат обирає тактичні прийоми для досягнення поставленої мети. І хоча першочергова увага приділяється перевірці законності кримінального провадження, аналізу та збиранню доказів, адвокат здійснює всебічний захист прав та інтересів підсудного. Наприклад, захисник своєчасно потурбується про забезпечення розгляду справи у закритому судовому засіданні, якщо клієнт бажає зберегти в таємниці своє приватне життя.

 Адвокат відіграє активну роль у судовому розгляді справи.

- Заявляє відводи судді, прокурору, експерту, перекладачу та іншим учасникам кримінального провадження при наявності достатніх підстав.

- Проголошує важливі промови. На відміну від прокурора, який зобов’язаний на початку судового розгляду коротко викласти обвинувальний акт, адвокат може не відкривати позицію захисту на цьому етапі. Проте більшість захисників пропонують свою версію на початку процесу та ставлять під сумнів доповідь прокурора.

- Ретельно працює над доказами. Дійсно, навіть показання свідків, можуть не відіграти суттєвої ролі у справі, якщо захист припуститься тактичних помилок. Натомість, адвокат, який володіє мистецтвом допиту, завжди використає показання свідків на користь клієнта.

- Звертається до суду із необхідними клопотаннями, заявами, скаргами та запереченнями в інтересах підсудного.

Гонорар 

Відповідно до ст. 30 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва на надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги.  

Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

При розгляді кримінальних справ багато деталей має значення. Участь захисника – це професійна та наполеглива робота, а її результати – це законне судове рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]