Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2021 10:33

Азартні ігри: ЦПК України, організаційні питання. Частина 2

Адвокат, партнер адвокатське об'єднання "URVISTA"

Гральна індустрія в Україні.

Частина 2.

Нездоровий потяг до азартних ігор виходить за рамки звичайного хобі й завдає непоправної шкоди як гравцю, так і його родині. Як обмежити гравця у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх? Покласти край згубній пристрасті наразі можна через суд, в порядку окремого провадження (глава 2-1 розділу IV ЦПК України). 

Із заявою до суду про обмеження фізичної особи у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх може звернутися законний представник такої особи, а також такі члени її сім’ї: батьки; діти, в тому числі усиновлені; чоловік або дружина. 

З огляду на скрутне матеріальне становище, в якому опиняється родина залежного гравця, закон відносить судові витрати на рахунок держави. 

Заява подається до суду за місцем проживання особи, яку необхідно обмежити в азартних іграх, з наступних підстав.

• Скрутне матеріальне становище самої особи, членів її сім’ї або інших осіб, які перебувають на її утриманні відповідно до закону.

• Наявність боргових зобов’язань по сплаті аліментів – більше як за три місяці; інші зобов’язання – на суму, що перевищує 100 прожиткових мінімумів доходів громадян.

• Отримання житлової субсидії чи пільг на сплату комунальних послуг. 

Суд розглядає заяву за участю сторін, у разі задоволення вимог ухвалює рішення про обмеження особи у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх на строк не менше 6 місяців. 

Рішення суду, яке набрало законної сили, направляється до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, та є підставою для негайного внесення (не пізніше наступного робочого дня) відомостей про особу до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх. Слідкуємо за формуванням судової практики. 

Організаційні питання 

На сьогодні утворено Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). Комісія забезпечує державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей. Затверджено Положення про Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей. На веб-сайті КРАІЛ https://gc.gov.ua/ у відкритому доступі міститься інформація про видані КРАІЛ дозволи та формуються Реєстри організаторів азартних ігор. 

Відповідно до п.20 ст.15 ЗУ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (надалі-Закон), організатор азартних ігор зобов’язаний: вживати заходів для боротьби з ігровою залежністю (лудоманією), у тому числі розміщувати у загальному доступі в місцях провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор інформаційні матеріали щодо гральної залежності та відповідальної гри, зокрема про обмеження віку гравця, шанси на виграш, принципи відповідальної гри, ознаки патологічної та проблемної гральної залежності та про місця, де можна отримати допомогу в разі гральної залежності. 

В Постанові КМУ «Про затвердження ліцензійних умов у сфері організації та проведення азартних ігор» від 21.12.2020 року №1341, врегульовано порядок видачі ліцензії та встановлено її види:

1) ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор у гральних закладах казино;

2) ліцензія на гральний стіл та/або ліцензія на гральний стіл з кільцем рулетки;

3) ліцензія на гральний автомат;

4) інвестиційна ліцензія. 

Згідно ч.1 ст.24 Закону, у своїй діяльності організатор азартних ігор зобов’язаний проводити дозволені цим Законом види азартних ігор після отримання ліцензії на організацію та проведення відповідного виду діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. Будь-яка інша діяльність, а ніж зазначена у ліцензіях, є нелегальною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]