Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2021 13:55

Керування у стані алкогольного сп’яніння

Адвокат, партнер адвокатське об'єднання "URVISTA"

Законодавець вирішив посилити відповідальність, запровадивши кримінальне покарання до осіб, які керують транспортним засобом у стані сп’яніння.

Деякі водії не зупиняються перед тим, щоб сісти за кермо напідпитку. Законодавець вирішив посилити відповідальність, запровадивши кримінальне покарання до осіб, які керують транспортним засобом у стані сп’яніння. Кримінальний кодекс України (КК України) було доповнено ст. 286-1 зі складом кримінального правопорушення.

Колізія між нормами права 

Дві статті 286-1 в Кримінальному кодексі, які передбачають покарання за одне і те ж діяння. Зміни вступили в силу 17.03.2021 року. Вбачається технічна помилка, але як застосовувати норми Кримінального кодексу поки не вправили? 

Сталося так, що колізія виникла щодо статей, які закріплені в КК України і регулюють кримінальну відповідальність осіб, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння. Для колізій характерна наявність декількох норм, які відрізняються за змістом одна від одної. Вбачається, що статті 286-1 КК України суперечать одна одній, не узгоджені й взаємовиключні. Зайве дублювання норм права різної редакції відноситься до дефекту у праві. Крім того, це «часова» колізія, тобто виникла внаслідок видання двох норм права з того самого питання в різний час. Тут застосовують правило, згідно з яким наступний закон з того ж питання скасовує дію попередніх. 

*обидві редакції статті 286-1 КК України є чинними станом на 18.03.2021. 

Адміністративна відповідальність за керування у стані сп’яніння 

З 17.03.2021 року діє нова редакція статті 130 КУпАП. Патрульна поліція складає адміністративні протоколи на водіїв напідпитку за наступні протиправні дії:

• Керування транспортним засобом у стані сп’яніння;

• Передачу керування іншій особі, яка вживала алкоголь або заборонені для водіїв ліки чи речовини;

• Відмову від проходження огляду на стан сп’яніння;

• Вживання алкоголю чи заборонених речовин після ДТП або зупинки поліцейським і до проведення огляду на стан сп'яніння. 

Розмір штрафних санкцій залежить від кількості притягнень водія до адміністративної відповідальності за нетверезе водіння:

• за перше порушення – штраф 17 000 грн й 1 рік позбавлення права керування транспортним засобом,

• повторно протягом року вчинення порушень – штраф 40800 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого,

• двічі протягом року особа піддавалася адміністративному стягненню – штраф 51000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника. 

Слід зазначити, що суб’єктом правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП є не лише водії, тобто особи, які керують транспортним засобом і мають посвідчення водія, але й особи, які не мають права керувати транспортним засобом, проте фактично це роблять. 

Що стосується неповнолітніх віком від 16 до 18 років, вони теж можуть нести відповідальність за керування у стані сп’яніння на загальних підставах, проте лише за друге і наступні такі правопорушення. Щодо неповнолітніх, яким не виповнилося 16 років, до адміністративної відповідальності притягаються їх батьки – за невиконання обов’язків щодо виховання дітей (ч. 3 ст. 184 КУпАП).

Розмежували відповідальність 

Не зважаючи на колізію, законодавець розставив по місцях норми КК України та КУпАП:

• адміністративна відповідальність за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;

кримінальна відповідальність, за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження або тяжке, а також в разі, якщо такі діяння спричинили смерть потерпілого, а також якщо вони причинили загибель кількох осіб.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]