Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.12.2015 15:43

Інвестиційний договір не забезпечує отримання квартири

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Попри часті махінації сумнозвісних компаній-забудовників, інвестування у нерухомість, яка ще тільки будується, не втрачає своєї популярності. Та й не дивно, адже вкласти гроші в об’єкт на стадії будівництва значно вигідніше, ніж купити вже готове житло.

Попри часті махінації сумнозвісних компаній-забудовників,інвестування у нерухомість, яка ще тільки будується, не втрачає своєїпопулярності. Та й не дивно, адже вкласти гроші в об’єкт на стадії будівництвазначно вигідніше, ніж купити вже готове житло. Та, оскільки, законодавство створилодорогі і складні умови взаємодії між покупцем  тазабудовником, то останні вирішили обійти їх у більш-менш законний спосіб:укладання договорів купівлі-продажу майнових прав на нерухомість.

Інвестуючи у нерухомість, інвестор маєрозуміти, що вкладає свої кошти в об’єкт, який набуває статусу новоствореного нерухомого майна лише після прийняттяоб'єкта в експлуатацію та здійснення державної реєстрації права власності нанього, а до завершення будівництва саме забудовник вважаєтьсявласником матеріалів та обладнання, які були використані під час цьогобудівництва, тому необхідно розглядати купівлю-продаж майнових прав як купівлюправа вимоги від забудовника в майбутньому збудувати, ввести в експлуатацію тапередати власнику цих майнових прав квартиру або інше приміщення.
 
Враховуючи все це, виходить, що за договором купівлі-продажу майнових прав покупець отримує у власністьне індивідуально визначене нерухоме майно (квартиру), а майнові права на ще не існуюче майно, яке може стати таким присукупності всіх передбачених будівельною документацією обставин.
 
Досить тривалий час між правознавцямиточилися суперечки щодо законності таких договорів та єдиної думки так і невдалося дійти і дискусії щодо  правовихризиків інвесторів-покупців велись суто на теоретичному рівні. Найактуальнішимиз них є: інвестор – покупець може так і не дочекатись здачі в експлуатаціюнерухомості. Причиною цьому можуть стати багато чинників;    інвестор – покупець, на жаль, немає можливості відслідкувати продаж майнових прав на одне й те саме приміщення,оскільки українське законодавство не передбачає реєстрацію правосіб на ще не створене нерухоме майно, а нотаріальнепосвідчення угод з купівлі-продажу майнових прав не може перешкодити перепродажу таких майнових прав; договіркупівлі-продажу судом може бути визнаний недійсним через хитку позиції щодозаконності подібної процедури інвестування і дії в інтересах зацікавленоїсторони (забудовника).
 
Нещодавно Верховний Суд України своїм рішенням від 18.11.2015р.продемонстрував саме таку позицію. Інвестору- покупцю було відмовлено  у визнанні права власності на квартиру у ЖККоцюбинський, оскільки він не є інвестором, бо покладався лише на укладаннядоговору купівлі-продажу майнових прав. Прикро, що відтепер це рішення єофіційною практикою для всіх судів, а забудовникам – зеленим світлом для того,аби легко «кидати» інвесторів. Відтепер забудовники мають право непередавати у власність інвесторів збудоване житло, а лише повернути кошти урозмірі передбаченому в договорі. Враховуючи постійний ріст долара і інфляцію –це дуже вигідно забудовникам, які фактично можуть тепер брати безвідсотковийкредит у населення!!! А звичайні люди фактично можуть залишитись «ні з чим».

На жаль, на сьогоднішнійдень не існує надійної організації, яка би дієво відстоювала інтересиінвесторів житла та напрацьовувала необхідні зміни в законодавстві з цьогоприводу. Потрібнозмінювати цю ситуацію. Тут варто зазначити, що  громадськй сектор вжепоказав свою ефективність в прийнятті необхідних країні рішень Верховною та місцевими радами. Туттакож наобхідний такий поступ.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи