Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2015 13:00

В Україні треба вирішити проблему кнопкодавства

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

29 серпня з’явилася електронна петиція із вимогою ввести у Верховній Раді систему голосування за відбитком пальця.

За досить короткий термін ця петиція зібрала біля 30 тис. підписів. Це говорить про те, що така проблема є болючою для суспільства. Загалом, інструмент біометричного голосування притаманний молодим демократіям. Країнам, де немає глибоких політичних традицій.

Тому, впровадження е лектронної системи голосування цілком виправдане і в Україні. Схожа система, із тепловим сенсором, вже діє у Київраді і демонструє позитивний результат – з часу встановлення нової системи не було зафіксовано жодного випадку кнопкодавства. Звісно, були умільці, які заявляли про можливість використання спеціальних приладів для впливу на тепловий сенсор, але на практиці таких випадків не було. До того ж, такі маніпуляції будуть помічені колегами.
Я особисто виступаю проти кнопкодавства, бо це суперечить Конституції України, статті 84, де чітко зазначено, що народний депутат голосує особисто, а також чинному законодавству, яке також регламентує персональне голосування. Порушники цих норм мають нести кримінальну відповідальність, оскільки вони були делеговані значною кількістю людей і не можуть зраджувати їх в такий спосіб. Окрім того, можна говорити про контроль шляхом накладання фінансових санкцій на депутата. Прогули мають фіксуватися й це матиме наслідки для політичного майбутнього того чи іншого діяча. 
Зараз для впровадження нової системи голосування, можливо, не за відбитком, а із сенсорною кнопкою, потрібна лише політична воля. Але треба чітко розуміти, що це питання не лише дисципліни, а й формування традицій демократії. У країнах сталої демократії, політик, що зловживає своїми повноваженнями і не голосує персонально буде засуджений і втратить довіру людей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]