Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2020 12:28

Карантин: тенденції, наслідки, прогнози

Заступник директора з комерційних питань інвестиційно-будівельної компанії "Обрій"

Гравці ринку столичної нерухомості змогли вчасно адаптуватися до умов карантину: зазнала змін стратегія просування проєктів і їх реалізація.

Скажу, що на відміну від попередніх кризових періодів, а наразі ми переживаємо саме кризовий період пов’язаний з пандемією коронавірусу, який відбився падінням показників економіки в усьому світі, цьогорічний не спричинив масового знищення маркетингу як такого. Тоді близько 80% гравців ринку нерухомості згорнули всю активність з просування проєктів. Сьогодні ж тільки 20% забудовників суттєво скоротили свої витрати на маркетинг, інші 80% – стабільно залишаються в рамках до карантинного бюджету.

Перерозподіл бюджету

Що стосується особливостей самої стратегії просування, тут ми спостерігаємо перерозподіл бюджету між каналами. Якщо, наприклад, диджитал як канал комунікації в середньому займає біля 60% рекламного бюджету, то в період карантину ця цифра зросла до 70-75%. У рамках самого цифрового маркетингу певну долю бюджету з реклами в контекстно-медійній мережі ми перерозподілили на користь соціальних мереж, бо саме вони показали кращу конверсію у цей період.

Створення акційних пропозицій

Починаючи з середини березня 2020 року ринок рясніє різноманітними акційними пропозиціями: від фіксації курсу в гривні на тлі загального зросту валютного курсу до привабливих знижок чи подарунків у вигляді додаткових квадратних метрів тощо. Акції покликанні були простимулювати охочих придбати об’єкти до фактичного підписання угод. Саме таким чином близько 88% забудовників відреагували на зменшення попиту. І це було логічним.

Зміна цінової політики

В цілому на ринку нерухомості весняний період для стандартного року, без криз і політичних сюрпризів, є періодом планового підвищення цін. В першу чергу, це пов’язано зі зміною попиту. Саме на весняні місяці, зокрема, на квітень припадає один із пікових показників року з придбання житла. Безумовно всі цьогорічні плани забудовників щодо підвищення цін були скасовані чи відкладені у часі. 

Онлайн-режим, плюси та мінуси

Більшість компаній в умовах карантину перейшли на онлайн-режим роботи. Деякі навіть заявили не тільки про організацію консультацій у віддаленому режимі, а й про укладання угод.

Зокрема, я не дуже вірю у саму можливість реалізації подібних угод, оскільки такі питання потребують детального опрацювання. Більше того, угоди, завірені електронним підписом, на сьогодні не прийнятні щодо отримання власності. Виходить, що інвестори, які укладали угоди у цей період, повинні переукласти їх в аналоговому режимі.

Загалом процес укладання угод з купівлі нерухомості достатньо громіздкий з точки зору великої кількості паперів і точок їх передачі. Тому в онлайн форматі він вимагає більше часу і зусиль. Тож при таких умовах період їх укладання значно збільшується, що може призвести до зриву. Оскільки чим коротший цей термін, тим більше шансів, що угода буде підписана.

Динаміка звернень

У квітні 2020 року кількість звернень у порівнянні із середніми показниками докризового періоду, зокрема, лютого місяця зменшилася на 20-25%. Кількість угод просіла на 40-56%. У травні ж, починаючи з другого тижня, спострігали стабільний тренд збільшення звернень, на 12-16% проти квітня. Аналогічна ситуація спостерігається й у кількості підписаних угод, на 10-15% більше ніж у квітні.

Змінилася й частка за типами звернень. Якщо в докризовий період дзвінок до офісу продажу був основним типом звернень і зазвичай складав близько 60-65% від загального показника. То в період кризи, заявки стали набирати обертів. За нашими прорахунками середній показник частки заявок тримається на рівні 55%.

Травневий тренд не може не надихати. Він вкотре довів здатність споживачів і забудовників достатньо швидко адаптуватися до змін.

Настрій покупців

Починаючи з березня та в перші дні квітня зміни відчувались і у настрої споживачів. Окрім первинних етапів звернення переходили в глибший діалог, учасники якого починали буквально торгуватися – озвучували свої вимоги, на яких готові придбати квартиру. Люди шукали оптимальні умови для себе і були впевнені, що забудовники готові піти їм назустріч. Скажу що, доля угод, які не були укладені протягом квітня, достатньо висока.

Другий момент дуже щільно перемежовується з травневою активністю – ми спостерігали бажання клієнтів вже не просто спілкуватися телефоном, а переходити на формат зустрічей в офісі для знайомства з проєктами, консультації, а не тільки для підписання угод.

Прогнози

Навіть якщо припустити, що найближчим часом активність споживачів не спадатиме, за літній період ринку, швидше за все, не вдасться вийти на показники докризового періоду. Однак при такому сценарії ми не будемо спостерігати суттєвих змін серед його учасників.

До речі, в Києві під час карантину у продажу з’явилося близько п’яти нових об’єктів. Тож обсяг пропозицій на ринку цього періоду не зменшився, а навпаки.

Якщо літній період стане за можливістю реалізації об’єктів на рівні тих обсягів, що ми спостерігали у квітні, то до осені можливо-таки зміни серед учасників матимуть місце. При цьому, як не дивно це звучить, стосуватися це може не тільки маленьких компаній, бо саме великі забудовники мають багато об’єктів на етапі реалізації і великі об’єми будівництва.

Наразі практично ніхто із забудовників не зупиняє будівництво, всі працюють. Це дуже хороший і оптимістичний тренд. Інвестори повинні гідно оцінити цей факт, який заслуговує довіри».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]