Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2023 15:17

5 помилок візуального оформлення магазину

Експертка з візуального мерчендайзингу та оформлення вітрин, засновниця дизайн-студії ARTLEVEL та клубу рітейлерів

Оформлення офлайн точок продажу будь-якого бізнесу напряму впливає на сприйняття бренду аудиторією. Споживач часто несвідомо робить певні дії, що призводять до взаємодії з продуктом.

Візуальний мерчендайзинг допомагає привернути увагу до конкретних товарів та викликати приємні асоціації в майбутньому. Досить часто український бізнес нехтує найпростішими правилами мерчендайзингу, що напряму впливають на успішний досвід взаємодії зі споживачем. Розбираємо найпопулярніші помилки на прикладах. 

Помилка 1. Позиціонування бренду не співпадає з візуальним оформленням магазину 

У всіх компаніях відбувається безліч процесів, які впливають на фінальний результат. Вони повинні працювати злагоджено доповнюючи один одного. Крім того, певні додаткові дії можуть відбуватись паралельно але обовʼязково мають впливати на розвиток суміжної ланки в зростанні бренда.  

Перш за все, потенційний покупець має поділяти цінності та філософію бренда. Наприклад, за їхнє візуальне відображення відповідає дизайн та оформлення магазину. Через візуальну комунікацію відбувається спілкування з аудиторією під час якого бренд задає покупцю настрій, розповідає свою історію і багато іншого. Після злагоджених дій, споживач має отримати найголовніше – емоцію після відвідування магазину або покупки товару в ньому. 

Відомі українські та світові бренди вже давно розуміють зв’язок свого візуального позиціонування через оформлення офлайн точок продажів з бажанням покупців купити певний товар. Наразі на ринку проглядається тенденція, що малий та середній рітейл-бізнеси переймають цей досвід. 

Помилка 2. Поєднання непоєднуваних кольорів в оформленні вітрин 

Загалом для оформлення привабливих та дієвих вітрин єдиноправильної реалізації не існує. Будь-яке дизайн-рішення має містити основний та допоміжні до нього кольори. Наприклад, у випадку монохрому або його відтінків – одного кольору цілком достатньо. Однак є кейси, коли певний дизайн поєднує в собі до восьми кольорів. Як показує практика, найдієвішим є поєднання тріади кольорів і використання різних фактур. 

Вибір кольору для оформлення магазину завжди має починатись із розуміння емоції, яку потрібно викликати у покупця. Йдеться про зовсім різні стилі оформлення. З одного боку, це можуть бути емоції спокою, легкості, розслаблення, а з іншого – збудження, радості, бажання отримати тут і зараз. Кожен колір здатний провокувати різні емоції і почуття, які будуть стимулювати продажі. Наприклад, якщо потрібно спровокувати додаткову увагу до конкретного товару, варто використовувати теплі яскраві кольори. Такий прийом допомагає досягти максимальної концентрації уваги покупців. 

Існує думка, що для оформлення вітрин потрібно використовувати лише корпоративні кольори бренду. Однак, це не так. Використання лише брендових кольорів в оформленні вітрин може замилювати очі покупців, а основне завдання вітрини – привернення уваги до товару або бренду зокрема й за допомогою кольору. Перед оформленням важливо дослідити сезон, бренд, товар, цільову аудиторію, ймовірну подію, що може транслюватися через вітрину тощо. Враховуючи всі ці фактори, можна переходити до створення концепції оформлення. 

Помилка 3. Ігнорування потреб цільової аудиторії 

Вітрина – це комерційна інсталяція, що просуває товар за допомогою композиції  з продукції бренду, певного обладнання і декоративних елементів. У комплексі всі ці елементи мають на меті презентувати бренд з найкращого боку і викликати бажання у цільової аудиторії зайти в магазин і купити товар. Вітрина має створювати невербальну комунікацію бренду з аудиторією. Досягти бажаного результату, який дозволить покупцю легко розуміти основний меседж бренду можна лише за допомогою глибокого дослідження цільової аудиторії.  

Для створення унікальних і успішних проєктів оформлення вітрин, варто розвивати надивленість та обізнаність в професії й подіях, що відбуваються в світі. Такі прості дії дозволять у майбутньому робити глибокий аналіз теми оформлення та вміння зосереджуватися на деталях, які будуть помітні цільовій аудиторії або людям, що знаються в обраній темі. Наприклад, при оформленні вітрин магазину до Нового року за китайським календарем можна використати особливий відтінок червоного кольору, символ прийдешнього року та характерні символи китайської культури і мистецтва. 

Приклади оформлення одного з магазинів Китаю:

Помилка 4. Дублювання конкурентів 

Однозначно, вчитися варто на гарних прикладах. Великі бренди можуть стати джерелом натхнення для оформлення вітрин, однак копіювання конкурентів не буде ефективно працювати для вашого бренду. На це є певні причини, які варто пояснити. По-перше, плагіат помітний і як правило викликає бурхливу реакцію, зокрема й осуд з боку цільової аудиторії. Свого часу, покупці виділили та обрали ваш бренд, а дублювання оформлення конкурентів може знецінити ставлення до магазину і підсвідомо вказати, що конкуренти значно потужніші і кращі. По-друге, копіювання оформлення конкурентів, може спровокувати  низку помилок, які будуть неприйнятні для вашого бренду – використання чужих брендових кольорів, нерентабельна тематика, недоречні декоративні елементи тощо. По-третє, постійний плагіат конкурентів у результаті може призвести до втрати обличчя бренду. 

Кожен бізнес має свою унікальну торговельну пропозицію, навіть якщо вона схожа та співпадає з цільовою аудиторією конкурентів. Дублювання колег на ринку може призвести до втрати цінності на ринку та появи небажаного ставлення до бренду, як до репліки, що не має чого запропонувати своїй цільовій аудиторії. 

Помилка 5. Ігнорування планограм 

Планограма – це детальний план розташування і кількості конкретного товару на полицях конкретного магазину. Планограма, це живий організм, що постійно змінюється відповідно до подій в магазині – розпродажі, новий сезон, додавання до асортименту товарів нового виробника, свята, промо-товари тощо. Використання планограми дозволяє продавцю показати товар з найкращого боку і надихнути покупця зробити покупку.  

Як показує практика, планограма потрібна абсолютно для всіх магазинів незалежно від товару, який продається. Однак, реально її використовують одиниці, а часто навіть ті, що використовують – роблять її не зовсім правильно та не можуть ефективно застосовувати. На жаль, малий та середній бізнес у більшості випадків спираються на здібності та попередній досвід продавців, що розміщують товари на полицях. Однак, це не завжди ефективно та дієво. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]