Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2014 16:27

Невже КМУ проти проведення ефективних державних закупівель?

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

Спостерігаючи за діями КМУ та особливо МЕРТу на чолі з Павлом Шереметою, не можу стояти осторонь та вважаю за необхідне повідомити громадськості, політикам та представникам бізнесу, що навіть теперішній Уряд А. Яценюка не зацікавлений в проведенні ефективн

Спостерігаючи за діями КМУ та особливо МЕРТу на чолі з Павлом Шереметою, не можу стояти осторонь та вважаю за необхідне повідомити громадськості, політикам та представникам бізнесу, що навіть теперішній Уряд А. Яценюка не зацікавлений в проведенні ефективних державних закупівель!

Як вже було відомо 11.03.2014 року на сайті МЕРТ було опубліковано нову редакцію проекту ЗУ “Про здійснення державних закупівель”, в якому було повністю скасовано можливість застосування Замовниками (розпорядниками бюджетних коштів)  найефективнішого торгового інструменту - електронного реверсивного аукціону.

По-перше, потрібно зазначити, що жодних офіційних коментарів чи обґрунтувань щодо такого кроку ні КМУ ні представники МЕРТу не опублікували. Чому? Напевно тому, що важко знайти недоліки цього інструменту, ефективність якого визнана у всьому світі.

По-друге, вже 18.03.2014 року на сайті МЕРТ, в той самий законопроект,  та навіть в те саме оголошення від 11.03.2014 року (тобто МЕРТ офіційно не повідомив про внесення змін!) були внесені зміни щодо можливості проведення Замовниками процедур передбачених в ЗУ “Про здійснення державних закупівель” (відкриті торги, двоступеневі торги і т.д.) в електронному вигляді.

Тобто, з одного боку МЕРТ нібито визнав прозорість саме електронних торгів, АЛЕ з іншого не має за мету досягти максимальної ефективності їх проведення — зниження ціни та заощадження бюджетних коштів.

Справа в тому, що всі закупівельні процедури, які зараз передбачені в законопроекті не  передбачають проведення аукціону на зниження ціни в реальному часі (ні в голосовому ні в електронному вигляді), тобто учасники торгів (постачальники) не мають можливості активно конкурувати між собою та багаторазово знижувати ціну поставки. Чому Уряд забирає можливість у бізнесу активно конкурувати між собою?

Також сумніви визиває те, що  визначення порядку проведення електронних процедур стає повноваженням КМУ, а не ВРУ.

Також хотілося б запитати у  розробників цього законопроекту та особисто у Павла Шеремети: головним завданням ЗУ “Про здійснення державних закупівель” є ефективне (економне використання  бюджетних коштів). Чому ж в законопроекті не передбачено обов'язкового проведення найефективнішої закупівельної процедури — аукціону? Невже новий Уряд знову забуде свої обіцянки щодо ефективного використання бюджету?

Ще більш не зрозумілими стають такі пропозиції МЕРТу, якщо звернути увагу на те, що в країнах ЄС процедура аукціону (як електронного так і звичайного) активно застосовується. У підтвердження моїх аргументів пропонуємо ознайомитись з результатами дослідження проведення державних закупівель у Європі.

Також потрібно зазначити, що Міністерство юстиції України публічно оголосило про поступове впровадження обов'язкових електронних аукціонів в сфері реалізації конфіскованого та арештованого майна, оскільки цей метод є найефективнішим та антикорупційним.

Я звертаюсь до Прем'єр-міністра України А. Яценюка та міністра економічного розвитку та торгівлі Павла Шеремети недопущення подальшого “дерибану” бюджетних коштів та запровадження ефективного, конкурентного та прозорого електронного реверсивного аукціону. Ми повинні дати постачальникам можливість активно боротися за право укладання контракту. В свою чергу, готовий надати консультаційну, методологічну та практичну допомогу щодо реалізації необхідних пілотних проектів та впровадження ефективної системи державних закупівель в цілому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]